‘Ernstig tandartstekort in Flevoland en dat loopt op’

vrijdag 9 juni 2023
timer 4 min
(Foto: Shutterstock)

Jaarlijks studeren slechts 220 nieuwe tandartsen af bij de drie opleidingen (Foto:Shutterstock)

Maarten Wiewel, tandarts in Almere, signaleert een ernstig tekort aan tandartsen, mondhygiënisten en assistentes in de jongste provincie van Nederland. ‘Flevoland is een van de provincies met het laagste aantal tandartsen, als je het afzet tegen het aantal inwoners’, zegt Wiewel bij Omroep Flevoland. Hij is regionaal vertegenwoordiger van de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen.

De jongste provincie van Nederland telt 34 tandartsen per 100.000 inwoners, terwijl dat er in Noord-Holland 95 zijn. Ook het aantal mondhygiënisten en tandartsassistenten is in Flevoland lager dan in andere provincies. Bijkomend probleem is dat veel tandartsen de komende tijd met pensioen gaan. Binnen tien jaar stopt 42 procent van de werkzame tandartsen en over 15 jaar is dat 52 procent, zo becijferde het Capaciteitsorgaan.

Liever zzp’er en parttime

Daarbij komt dat jonge tandartsen liever parttime en als zzp’er aan de slag gaan, signaleert Wiewel bij Omroep Flevoland. ‘Nieuwe tandartsen staan niet allemaal te trappelen om een praktijk over te nemen. Het probleem is het grootst in Noordoostpolder. Ga je daar wonen, dan kun je bijna geen tandarts vinden waar je je als patiënt kunt inschrijven.’

Twintig procent wegblijvende patiënten

De KNMT waarschuwt al jaren voor de tekorten in verschillende provincies. De beroepsorganisatie vindt dat er nieuwe initiatieven nodig zijn, omdat mensen straks niet meer naar een tandarts kunnen en mogelijk hun gebit verwaarlozen. Nu al lijken veel mensen de mondzorg vaker te ontlopen. ‘We schatten dat in Nederland zo'n twintig procent van de mensen om verschillende redenen niet naar de tandarts gaat. Dat is zorgelijk. Want als ouders niet gaan, komen de kinderen ook niet. Terwijl de zorg voor kinderen tot 18 gratis is.’

Minder populair

Wiewel signaleert dat er te weinig tandartsen worden opgeleid. ‘Zo'n plek kost de overheid veel geld. En dat geld heeft de overheid er op dit moment niet voor over.’ Daarbij komt dat tandartsen tegenwoordig vaak willen werken in de buurt van de plek waar ze studeerden. ‘In de plaatsen waar opleidingen zijn, is er dan ook voldoende aanbod. En als er overal werk is voor de tandarts, zijn bijvoorbeeld Dronten of Noordoostpolder minder populair om een praktijk te beginnen of over te nemen’, merkt Wiewel.

Maarten Wiewel bij bij Omroep Flevoland

Bovendien werken veel pas afgestudeerden graag parttime. De traditionele tandarts werkt hele weken, maar beginnende tandartsen willen ook tijd voor andere zaken in het leven. ‘Je hebt voor één tandarts die vertrekt vaak twee of drie nieuwe tandartsen nodig. Hierdoor loopt het tekort nog sneller op’, benadrukt Wiewel.

Buitenlandse tandartsen tijdelijk

Een oplossing op korte termijn is tandartsen uit het buitenland halen. Die oplossing is vaak tijdelijk, omdat ze weer terugkeren naar eigen land. Volgens Wiewel starten ze minder snel een eigen praktijk  en laten ze zich liever inhuren. Zo verdienen ze goed, zonder de rompslomp van een praktijk. ‘Zonde voor het contact met de mensen in de stoel’, vindt Wiewel. ‘Ik vind het zelf belangrijk dat je een echte band met patiënten opbouwt.’

Cijfers

Nederland telt nu zo’n 10.200 tandartsen, blijkt uit recente cijfers van het Capaciteitsorgaan, dat het kabinet adviseert over het nodige aantal opleidingsplekken tandheelkunde voor de komende jaren. Over tien jaar is 42 procent van de tandartsen gestopt, dat zijn er gemiddeld 428 per jaar, becijferde het Capaciteitsorgaan. De meeste uitstromende tandartsen gaan met pensioen. Tegelijkertijd komen er jaarlijks slechts 220 nieuwe tandartsen van de drie opleidingen. Uit het buitenland komen ongeveer 100 tot 200 per jaar naar Nederland. Het Capaciteitsorgaan schat dat daarvan 60 procent hier uiteindelijk permanent blijft.

 Links:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.