Nieuwe richtlijn 'Mondzorg kwetsbare aan huis gebonden ouderen'

donderdag 18 februari 2021
timer 3 min
Het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO) heeft de nieuwe richtlijn 'Mondzorg kwetsbare aan huis gebonden ouderen' gepubliceerd. Deze richtlijn helpt tandartsen bij het indiceren van mondzorg aan huis en stelt voorwaarden aan de organisatie van deze zorg.

Het aantal aan huis gebonden kwetsbare ouderen in Nederland neemt al jaren toe. Toch is het voor mondzorgverleners niet altijd duidelijk welke ouderen in aanmerkingen komen voor mondzorg aan huis en hoe deze zorg kan worden uitgevoerd. Ook vraagt mondzorg aan huis om aanpassingen in het handelen van mondzorgverleners, die vaak niet gewend zijn om buiten de praktijk mondzorg te verlenen.

Ondersteuning besluitvorming

De praktijkrichtlijn is bedoeld voor tandartsen, tandartsspecialisten, mondhygiënisten en tandprothetici voor de ondersteuning van de klinische besluitvorming over de indicatie mondzorg aan huis en behandeling van kwetsbare ouderen aan huis. Ook andere zorgverleners zoals huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundigen in de thuiszorg kunnen gebruik maken van deze richtlijn.

Evidence based

De richtlijn geeft aanbevelingen op welke gronden een mondzorgverlener kan besluiten een aan huis gebonden kwetsbare oudere te bezoeken en hoe deze veilig en effectief uit te voeren is. Het gaat om een nieuwe klinische praktijkrichtlijn (KPR), die voldoet aan de eisen van evidence based richtlijnontwikkeling (EBRO). De richtlijn is van commentaar voorzien door de betrokken wetenschappelijke- en beroepsverenigingen.

Links

 

    Reactie toevoegen

    Beperkte HTML

    • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
    • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
    • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
    • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
    Mondzorg ouderen