‘Verduurzamen van mondzorgpraktijk’ nieuw speerpunt van KNMT

donderdag 10 maart 2022
timer 4 min
Wolter Brands

Wolter Brands - Foto: KNMT

KNMT-voorzitter Wolter Brands belicht in het ledenmagazine NT/Dentz de speerpunten van de vereniging voor 2022. Naast bekende thema’s als ‘betere mondzorg voor de jongste kinderen’ en ‘het beperken van de regeldruk’ vallen nieuwere doelen op als ‘tandartsen helpen te verduurzamen’ en ‘samenwerking in en om de mondzorg bevorderen’.

De inzet op duurzaamheid is in de ogen van Brands niet meer vrijblijvend. Hij kondigt daarom een praktijkwijzer ‘Verduurzamen in de mondzorgpraktijk’ aan. ‘Als praktijkhouder heb je een onderneming en die heeft een bepaalde 'footprint'. Iedereen wordt moreel geacht die footprint zo klein mogelijk te houden. Daarnaast hoor ik de laatste tijd van tandartsen die bezoek hebben gehad van de overheid die in de praktijk gekeken heeft naar duurzaamheidsaspecten. Aantal ledlampen, scheiding van afval, dat soort dingen. Veel leden willen van de KNMT weten wat ze kunnen doen om hun praktijk te verduurzamen.’

Samenwerking bevorderen

Ook het bevorderen van samenwerking behoort tot de speerpunten. ‘Mondzorg is teamwork’, stelt Brands en verwijst naar het ABC-model voor assisterenden. ’We gaan in samenwerking met leden en stakeholders een position paper opstellen over de organisatie van de mondzorg in de toekomst.’ Onderwerpen die daarin aan bod komen zijn taakverdeling in de mondzorg, samenwerkingsvormen tussen praktijkhouders en zelfstandigen en ketenvorming versus de houdbaarheid van kleinschalige mondzorgpraktijken. 

Ook de positie van zzp’ers krijgt extra aandacht, aangezien ze volgens de KNMT een ‘smeeroliefunctie’ vervullen als extra of vervangende capaciteit nodig is. Samen met andere beroepsorganisaties zet de vereniging zich in voor het behoud van flexibele samenwerkingsvormen. Bijvoorbeeld door in te zetten op vernieuwing van de modelovereenkomsten en de mogelijkheden binnen de regelgeving beter te benutten.

Regeldruk beperken

Tegelijk wil de KNMT zich inzetten voor het beperken van de regeldruk. Dat doet de vereniging  samen met andere organisaties in de eerste lijn. De samenwerking met zowel andere mondzorgkoepels als eerstelijnsorganisaties in de Eerstelijnscoalitie in coronatijd is de KNMT ‘heel goed bevallen’. Het belangrijkste aandachtspunt is de zorgvuldige invoering van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), met speciale aandacht voor de eisen aan openbare financiële verantwoording. 

Ook komt de KNMT op voor proportionele nieuwe wetgeving die zorgfraude moet tegengaan, in het bijzonder de Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg (Wbsrz). Die wet mag geen negatieve gevolgen hebben voor welwillende zorgaanbieders en hun patiënten. 

Jongste jeugd vaker naar tandarts

De vereniging wil bevorderen dat de groep jongste jeugd die naar de tandarts gaat in 2022 met 2,5 procent stijgt. Daarom ondersteunt ze tandartsen die lokaal betrokken zijn bij op kinderen gerichte projecten, zoals die met mondzorgcoaches op het consultatiebureau. Daarnaast werkt de KNMT samen met de jeugdgezondheidszorg aan het vernieuwen van de mondzorgrichtlijn die consultatiebureaus gebruiken en wordt de publiekscampagne ‘Een gezond gebit is kinderspel’ voortgezet.

Tandartsentekort tegengaan

Ook het tekort aan tandartsen staat hoog op de agenda. Dat onderwerp ligt volgens Brands nu op het bordje van het ministerie van Onderwijs. ‘Er wordt nog steeds onderhandeld dus we houden goede hoop, maar we moeten wel alle zeilen bijzetten. Veel meer kan ik er niet over zeggen.’

Goed speerpunt! Denk hierbij ook aan de duurzame inzetbaarheid van mondzorgverlener zelf. O.a. de leeftijd en het aantal jaren dat men werkzaam is, staan in verband met musculoskeletale klachten bij mondzorgverleners. Onderzoek laat zien dat oudere tandartsen die te maken hadden met verminderde inzetbaarheid/arbeidsongeschiktheid aangeven dat zij graag meer stoeluren en langer door hadden willen werken wanneer zij deze beperkingen niet hadden gehad. Klachten van het bewegingsapparaat waren de nr 1 reden voor uitval. Aandacht voor duurzame inzetbaarheid kan daarom een preventief effect hebben op verminderde inzetbaarheid/arbeidsongeschiktheid van mondzorgverleners bij het stijgen van de leeftijd. Jong geleerd is oud gedaan :-)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Hans de Vries (tweede van links) is de nieuwe voorzitter van de KNMT (Foto: KNMT)
flash_onNieuws

Hans de Vries nieuwe voorzitter tandartsenvereniging KNMT

1 jul om 14:15 uurtimer2 min
Hans de Vries is met ingang van 1 juli de nieuwe voorzitter van de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, mka-…
Lees verder »

Huisarts Robbert Collignon: ‘Zorgverzekeraars aanwijzen om zorg te reguleren was grote fout’

29 jun om 11:00 uurtimer4 min
Robbert Collignon, praktijkhoudend huisarts in het Brabantse Mierlo, wil eigenlijk niet stoppen, maar doet het…
Lees verder »
Broedplaats BlueCity, ooit Tropicana aan de Maas (Foto: Daniel Verkijk / rotterdammakeithappen.nl)
person_outlineBlog

Van Tropicana naar BlueCity: ‘Bouwen aan duurzame mondzorg’

16 jun om 10:15 uurtimer4 min

Afgelopen maand sprak ik bij het eerste congres Duurzame Mondzorg. Plaats van handeling was het voormalig…

Lees verder »
Sigrid Kaag, minister van Financiën (Foto: Shutterstock)
person_outlineBlog

Voorjaarsnota 2022: dynamiek voor de zorgondernemer

9 jun om 15:00 uurtimer4 min
Jaarlijks informeert de minister van Financiën de Tweede Kamer via de Voorjaarsnota en de Najaarsnota over de…
Lees verder »
Tandartspraktijk Quadratand in Zuidwolde. 'We hebben een goeie band met elkaar, het is net familie hier.'
mic_external_onInterview

Tandarts Yvonne Schalk over het succes van Quadratand: ‘Onze praktijk heeft uitstraling, dat is onze grote kracht’

20 mei om 09:30 uurtimer5 min
Yvonne Schalk-Van der Weide runt samen met haar man Peter Schalk tandartspraktijk Quadratand in het Drentse…
Lees verder »
Johan Hermans: 'Dankzij onze klanten hebben we het goed en dan wil ik ook iets positiefs terugleveren aan de wereld.’ (Beeld: Maarten Schellekens)
all_inclusiveAchtergrondartikel

Intelly zet voortvarend in op vergroening: ‘In mijn visie moet je je voetafdruk zo klein mogelijk maken’

19 mei om 18:15 uurtimer5 min
Johan Hermans, directeur van Intelly, werkte de afgelopen jaren voortvarend aan de verduurzaming van zijn…
Lees verder »

MO Actueel webinar op 7 april schetst prioriteiten van staatssecretaris Van Rij: ‘Fiscale veranderingen kunnen ingrijpend zijn’

4 apr om 12:08 uurtimer4 min
Wim Pietjouw (fiscalist bij Visser & Visser) schetst in het webinar MO Actueel op 7 april de prioriteiten die…
Lees verder »

Juridische en fiscale actualiteiten in één uur: Fiscale prioriteiten en Wtza

16 mrt om 17:00 uurtimer2 min
In samenwerking met Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs organiseert MedischOndernemen op…
Lees verder »