‘Verduurzamen van mondzorgpraktijk’ nieuw speerpunt van KNMT

donderdag 10 maart 2022
timer 4 min
Wolter Brands

Wolter Brands - Foto: KNMT

KNMT-voorzitter Wolter Brands belicht in het ledenmagazine NT/Dentz de speerpunten van de vereniging voor 2022. Naast bekende thema’s als ‘betere mondzorg voor de jongste kinderen’ en ‘het beperken van de regeldruk’ vallen nieuwere doelen op als ‘tandartsen helpen te verduurzamen’ en ‘samenwerking in en om de mondzorg bevorderen’.

De inzet op duurzaamheid is in de ogen van Brands niet meer vrijblijvend. Hij kondigt daarom een praktijkwijzer ‘Verduurzamen in de mondzorgpraktijk’ aan. ‘Als praktijkhouder heb je een onderneming en die heeft een bepaalde 'footprint'. Iedereen wordt moreel geacht die footprint zo klein mogelijk te houden. Daarnaast hoor ik de laatste tijd van tandartsen die bezoek hebben gehad van de overheid die in de praktijk gekeken heeft naar duurzaamheidsaspecten. Aantal ledlampen, scheiding van afval, dat soort dingen. Veel leden willen van de KNMT weten wat ze kunnen doen om hun praktijk te verduurzamen.’

Samenwerking bevorderen

Ook het bevorderen van samenwerking behoort tot de speerpunten. ‘Mondzorg is teamwork’, stelt Brands en verwijst naar het ABC-model voor assisterenden. ’We gaan in samenwerking met leden en stakeholders een position paper opstellen over de organisatie van de mondzorg in de toekomst.’ Onderwerpen die daarin aan bod komen zijn taakverdeling in de mondzorg, samenwerkingsvormen tussen praktijkhouders en zelfstandigen en ketenvorming versus de houdbaarheid van kleinschalige mondzorgpraktijken. 

Ook de positie van zzp’ers krijgt extra aandacht, aangezien ze volgens de KNMT een ‘smeeroliefunctie’ vervullen als extra of vervangende capaciteit nodig is. Samen met andere beroepsorganisaties zet de vereniging zich in voor het behoud van flexibele samenwerkingsvormen. Bijvoorbeeld door in te zetten op vernieuwing van de modelovereenkomsten en de mogelijkheden binnen de regelgeving beter te benutten.

Regeldruk beperken

Tegelijk wil de KNMT zich inzetten voor het beperken van de regeldruk. Dat doet de vereniging  samen met andere organisaties in de eerste lijn. De samenwerking met zowel andere mondzorgkoepels als eerstelijnsorganisaties in de Eerstelijnscoalitie in coronatijd is de KNMT ‘heel goed bevallen’. Het belangrijkste aandachtspunt is de zorgvuldige invoering van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), met speciale aandacht voor de eisen aan openbare financiële verantwoording. 

Ook komt de KNMT op voor proportionele nieuwe wetgeving die zorgfraude moet tegengaan, in het bijzonder de Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg (Wbsrz). Die wet mag geen negatieve gevolgen hebben voor welwillende zorgaanbieders en hun patiënten. 

Jongste jeugd vaker naar tandarts

De vereniging wil bevorderen dat de groep jongste jeugd die naar de tandarts gaat in 2022 met 2,5 procent stijgt. Daarom ondersteunt ze tandartsen die lokaal betrokken zijn bij op kinderen gerichte projecten, zoals die met mondzorgcoaches op het consultatiebureau. Daarnaast werkt de KNMT samen met de jeugdgezondheidszorg aan het vernieuwen van de mondzorgrichtlijn die consultatiebureaus gebruiken en wordt de publiekscampagne ‘Een gezond gebit is kinderspel’ voortgezet.

Tandartsentekort tegengaan

Ook het tekort aan tandartsen staat hoog op de agenda. Dat onderwerp ligt volgens Brands nu op het bordje van het ministerie van Onderwijs. ‘Er wordt nog steeds onderhandeld dus we houden goede hoop, maar we moeten wel alle zeilen bijzetten. Veel meer kan ik er niet over zeggen.’

Goed speerpunt! Denk hierbij ook aan de duurzame inzetbaarheid van mondzorgverlener zelf. O.a. de leeftijd en het aantal jaren dat men werkzaam is, staan in verband met musculoskeletale klachten bij mondzorgverleners. Onderzoek laat zien dat oudere tandartsen die te maken hadden met verminderde inzetbaarheid/arbeidsongeschiktheid aangeven dat zij graag meer stoeluren en langer door hadden willen werken wanneer zij deze beperkingen niet hadden gehad. Klachten van het bewegingsapparaat waren de nr 1 reden voor uitval. Aandacht voor duurzame inzetbaarheid kan daarom een preventief effect hebben op verminderde inzetbaarheid/arbeidsongeschiktheid van mondzorgverleners bij het stijgen van de leeftijd. Jong geleerd is oud gedaan :-)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Janneke de Jong, Buitenfysiotherapeut: ‘Ik wil iets neerzetten dat een kleine footprint heeft’

11 apr om 15:45 uurtimer5 min

Janneke de Jong-de Vries noemt zich sinds twee jaar ‘De Buitenfysiotherapeut’. Als praktijkruimte gebruikt ze…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
Jan Henk Nawijn (Foto: De Lieve Tandarts)
person_outlineBlog

De angst voor de tandarts én de onvoorspelbare rekening: Kerkratten en Baligangers

5 feb om 12:45 uurtimer4 min

Met De Lieve Tandarts proberen we drempels weg te nemen waardoor mensen niet meer naar de tandarts gaan.…

Lees verder »
Tweede Kamer bijeen
flash_onNieuws

Tweede Kamer verwerpt moties voor mondzorg in de basisverzekering

1 feb om 17:40 uurtimer3 min

De Tweede Kamer heeft een motie van de SP en Denk om mondzorg op te nemen in het basispakket…

Lees verder »

Nieuw leven voor gezondheidscentra

31 jan om 11:30 uurtimer4 min
De huisartsenzorg staat op instorten. Hoog tijd om het denken over gezondheidscentra in ere te herstellen, vindt…
Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »