Zo overleef je je oververmoeidheid

donderdag 15 oktober 2015
timer 4 min
De oorzaken voor vermoeidheid kunnen legio zijn. Een zware stressvolle baan, de aanwezigheid van een baby in huis, een hectisch privéleven vol verplichtingen, noem maar op. Hoe houd je dan je hoofd boven water en voorkom je chronische uitputting?

Doe een dutje (zodra dat kan) 

Slaap is toch echt het belangrijkste medicijn tegen vermoeidheid en uitputting. Tijdens je slaap kom je lichamelijk en geestelijk tot rust. En voldoende slaap in de nachtelijke uren is belangrijk, maar als je lichaam daaraan niet genoeg lijkt te hebben, moet je het daarbij niet laten.


Ga je met de trein naar of van je werk, of kun je met iemand anders carpoolen, dan zijn dat mooie momenten om even je ogen te sluiten. Heb je op je werk een rustruimte, dan kun je daar twintig tot dertig minuten een dutje doen. Heb je dat niet en wil je niet wegdoezelend achter je bureau worden aangetroffen door je baas of collega’s, dan kun je altijd nog het hoofd in je schoot leggen op de wc. Een dutje van maximaal dertig minuten (niet langer) is net genoeg om de slaap uit je hoofd te krijgen, waarna je veel geconcentreerder en efficienter bent. Blijf je langer onder zeil, dan ben je verder weg dan je was en kan zelfs je nachtrust er weer onder gaan lijden. 

 

Beweeg voldoende 

De meesten van ons bewegen veel te weinig, vooral op het werk. En als je met een kop vol slaap rondloopt staat een portie sporten je waarschijnlijk niet echt aan. Maar het werkt wel degelijk. Zet je even over je vermoeidheid heen en doe wat rek- en strekoefeningen achter je bureau, ren een rondje door het dichtsbijzijnde park en voel de wind langs je gezicht gaan.


Neem de fiets en ga een rondje fietsen tijdens je lunchpauze. Iedere vorm van beweging waarbij het bloed sneller gaat stromen is prima. Je hoeft je ook niet uit te sloven, gewoon een beetje aangenaam bewegen is voldoende om de slaap te verjagen. Zelfs door een paar keer per dag een relaxte wandeling door of rond het bedrijf te maken kun je de vermoeidheid van je af schudden. Hierdoor krijg je snel weer energie. 

 

Neem de oorzaak weg

Bedenk wat je vermoeidheid zou kunnen veroorzaken. Is dat stress of zorgen. Probeer die dan van je af te schudden. Werk je chronisch te hard, dan zul je je toch moeten afvragen of je het niet wat rustiger aan moet doen. Anders moet je niet vreemd opkijken als je te zijner tijd tegen een burnout oploopt. Maar het wegnemen van de oorzaak zal niet altijd lukken.


Ben je ouder in een jong gezin, dan kun je de oorzaak moeilijk wegnemen. Ook als je emotioneel gestresst bent vanwege relatieproblemen of het verlies van een dierbare, dan is het van je af zetten van je problemen makkelijker gezegd dan gedaan. Een gesprek met je huisarts kan dan wellicht helpen. 

 

Niet doen: caffeine of suiker 

De verleiding is groot om een sloot koffie achterover te slaan of met een berg suiker je energie-niveau een boost te geven. En dat werkt ook, het eerste half uur. De caffeine maakt je spontaan wakker, van de suiker ga je stuiteren. Maar die eerste opleving is maar van korte duur. Na een half uurtje is het eerste effect weg en heb je een nieuwe ‘shot’ nodig om je wakker te houden. En dat gaat van kwaad tot erger. Is de caffeine en de suiker uitgewerkt, dan val je in een diep zwart gat en voel je je vermoeider dan ooit tevoren.

 

In plaats daarvan kun je beter veel water drinken en je richten op vers fruit, nootjes en graanproducten. Ze geven niet een instant boost, maar zorgen dat je energieniveau langzaam maar zeker opkrabbelt, zonder terugslagen als de eerste roes is uitgewerkt.


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Zo overleef je je oververmoeidheid

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Willy van der Wind op de Dag van de Praktijkmanager: ‘Conflicten oplossen door de roze olifant bespreekbaar te maken’

1 mei om 11:15 uurtimer6 min
Willy van der Wind, oprichter van Mediation & Meer, is conflictexpert en werkt als registermediator in de…
Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »