Boris van der Vorst (FysioHolland): ‘Overheid, investeer in preventieve fysiotherapie nu!’

maandag 1 maart 2021
timer 5 min
Boris van der Vorst spart met televisiepresentator en sportschooleigenaar Arie Boomsma (Foto: FysioHolland)

Boris van der Vorst spart met televisiepresentator en sportschooleigenaar Arie Boomsma (Foto: FysioHolland)

Boris van der Vorst, algemeen directeur van FysioHolland, pleit voor een actieve rol van de fysiotherapie bij het beperken van de ‘hausse aan klachten’ die er door het massale thuiswerken tijdens de lockdowns aankomt. ‘Kom op, overheid! Geef preventie nu al een duidelijke plek in het Nederlandse zorgstelsel.’

‘In 2040 zetten we veel meer in op preventie en minder op zorg. Mensen, jong en oud, worden gestimuleerd om gezonde keuzes te maken. Preventie staat op het netvlies van zorgprofessionals. Een gezonde leefstijl staat voorop.’ 2040? Het staat er echt, in het Nationaal Preventie Akkoord (2018). Hebben we dan nog meer nodig dan een covid-19-crisis om op korte termijn te starten met grootscheepse preventie-actie?

Beroep op fysiotherapie

Dat een ongezonde leefstijl tot gezondheidsrisico’s leidt, begrijpt eenieder. Toch was er onlangs een (aangenomen) motie nodig van het PvdA-lid Kuijken in de Tweede Kamer om de overheid op te roepen serieus werk te maken van preventief gezondheidsbeleid. Voor dat beleid kan die overheid per direct een beroep doen op een beroepsgroep die preventie al lang op het netvlies heeft staan: de fysiotherapie. Het is de hoogste tijd voor herwaardering van de fysiotherapie en haar grote mogelijkheden.

De onmisbare rol die fysiotherapeuten met medewerking van zorgverzekeraars en NZa vervullen bij de revalidatie van covid-19-patiënten mag een eyeopener zijn. Maar minstens net zo belangrijk is de preventieve rol die de fysiotherapie in een periode van lockdowns en andere beperkende maatregelen kan vervullen.

Risico's beperken

In dat kader organiseert NOC*NSF op 4 maart een belangrijk verkiezingsdebat over 'preventie, gezonde leefstijl, sport en bewegen’. Geen overbodige luxe om hiervoor onmiddellijk aandacht te vragen. Nederland is de voorbije twaalf maanden namelijk letterlijk tot stilstand gekomen, zo blijkt uit onderzoek. Een van de schrikbarende uitkomsten daarvan is dat driekwart van de kinderen in januari 2020 nog actief aan het sporten waren, terwijl dat in januari 2021 nog maar geldt voor iets meer dan de helft!

Overgewicht en een matige fysieke belastbaarheid zijn niet alleen risicofactoren voor een complicerend beloop na een covid-19 besmetting, ook vormen ze een belangrijk gezondheidsrisico voor mensen die niet besmet zijn. Een overheid die het beslag van IC- en zorgcapaciteit wil beperken, kan een beroep doen op de fysiotherapie die zowel adviserend als met behandeling het totale risico sterk kan beperken. Dat scheelt letterlijk doden.

Hausse overbelastingsklachten

Die preventieve rol kan de overheid ook inzetten als het gaat om thuiswerken en -leren. Of is er eerst een nieuwe hausse aan overbelastingsklachten nodig? Kijk eens naar werkplekken en werkhoudingen en één ding staat vast: die golf komt er aan. Voorlichting aan volwassenen en leerlingen over een juiste werkhouding en bewegingsgedrag is dringend geboden. Daarvoor zijn gezondheid bevorderende trainingsprogramma’s nodig met een duidelijk preventief karakter.

Explosieve stijging kosten

Op de wat langere termijn – maar ruimschoots voor 2040 – zullen zulke programma’s een explosieve stijging van de zorgkosten voorkomen. Dergelijke interventies komen echter al jaren slecht van de grond. Het nut ervan wordt breed onderschreven, maar financiering blijft uit. Kom op, overheid! Geef preventie nu al een duidelijke plek in het Nederlandse zorgstelsel. De fysiotherapeuten in Nederland zijn er klaar voor om preventie nu al goed op de kaart te zetten, uiteraard in samenwerking met collega’s, andere disciplines, GGD’s en verzekeraars. Bij FysioHolland staan we in elk geval te trappelen om hiermee aan de slag te gaan!

Link:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.