Huisartsen in de 'lead': samenwerking tussen zorg en sociaal domein onder de regie van de huisarts?

vrijdag 10 november 2023
timer 3 min
Joep de Groot, bestuursvoorzitter CZ (Foto: CZ)

Joep de Groot, bestuursvoorzitter CZ: 'Hoe kan de samenwerking tussen zorg en sociaal domein onder de regie van de huisarts gestalte krijgen? Het belangrijkste is dat we moeten beseffen dat dit in de buurt moet plaatsvinden.' (Foto: CZ)

In het nieuwe MedischOndernemen magazine een opmerkelijk interview met Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ, een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland. Hij deelt zijn visie op het Integraal Zorg Akkoord (IZA), de noodzaak tot transformatie en de centrale rol die huisartsen daarbij in zijn ogen kunnen spelen. De transformatie die het IZA teweeg moet brengen, lijkt nog ver weg als je naar de besteding van de beschikbare transformatiemiddelen kijkt. Voor het IZA zijn liefst 2,8 miljard euro aan transformatiemiddelen beschikbaar, maar slechts 35 van de 120 ingediende plannen bleken in september goedgekeurd.

De Groot benadrukt de grote uitdagingen waar de zorg voor staat, met een groeiende zorgvraag en een oplopend personeelstekort van ongeveer twaalf procent in 2030. Hij stelt dat de zorg de kans van het IZA zou moet grijpen, maar ook dat politici niet altijd het hele verhaal vertellen. ‘Onlangs was ik bij een demonstratie tegen de sluiting van de Spoedeisende Hulp in Heerlen. Daar kregen David Jonge van het Zuyderland Ziekenhuis en ik een petitie aangeboden, die door 33.000 mensen is ondertekend. Daar realiseerde ik me dat we het gesprek met de rest van Nederland over wat zorg is en hoe we die verdelen, nog hardop moeten voeren. Ook viel me op dat er een aantal politici stonden, die vrolijk zeiden dat ze het personeelsprobleem wel even zouden oplossen. Het is natuurlijk verkiezingstijd, maar vertellen ze daarmee het eerlijke verhaal?’

De Groot ziet de betrokkenheid van burgers als cruciaal, evenals een open politiek debat.‘In het Zeeuwse Burgerberaad leidde dat tot mooie discussies, waarbij mensen zelf de kans krijgen om te vertellen wat ze belangrijk vinden in de zorg. Zo krijgen ze ook inzicht in waarom dat af en toe knalt, piept en kraakt en in de rol die men daar zelf in heeft. De politiek voert dit debat niet. We praten wel over het zorgstelsel, maar niet over het feit dat we heel veel zorg leveren vanuit sociale problematiek. Dat staat nergens op de agenda, terwijl als je met huisartsen en de ggz praat, meteen hoort dat er veel sociale problematiek de zorg binnenkomt. We lopen tegen grenzen aan, waar de politiek iets mee moet’.

‘Die discussie mis ik in de politiek enorm: waarvoor is de zorg? Hoe kan de samenwerking tussen zorg en sociaal domein onder de regie van de huisarts gestalte krijgen? Als we constant versnipperingen in de buurt aanbrengen, omdat we keuzevrijheid een absoluut recht vinden, dan is voor de huisarts de afstemming niet te doen. Als je zorgt voor vaste virtuele teams dan kan zo'n huisarts met zijn team daar ook weer de lead in hebben.’ De grote vraag is dan: kunnen de huisartsen van nu die leidende rol weer oppakken? Krijgen ze de erkenning daarvoor? En helpt het Integraal Zorgakkoord hen daar dan ook bij? Lees het uitvoerige interview met Joep de Groot.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Kleinbedrijf Index Fysiotherapie Praktijken zonder personeel en praktijken in kleinere woongebieden (dorpen met minder dan 25.000 inwoners) hebben hogere nettomarges dan praktijken met personeel en in grotere woongebieden​​. (Foto: Shutterstock)
flash_onNieuws

Derde Kleinbedrijf Index Fysiotherapie: Praktijken zonder medewerkers en dorpen behalen hoogste nettomarges

27 jun om 17:00 uurtimer4 min

De fysiotherapie zit volgens praktijkeigenaren in een stijgende lijn, zo constateren…

Lees verder »
flash_onNieuws

Beroepsorganisaties in actie: Duurzame huisartsenposten en regio-organisaties in vier stappen

27 jun om 09:30 uurtimer4 min
Verduurzaming van de eerstelijnszorg is een urgent thema. Beroepsorganisaties InEen, het NHG en de LHV nemen nu…
Lees verder »
Rob ter Bekke_Jessie Neffke_2024
mic_external_onInterview

‘Groene huisarts’ Jessie Neffke benadrukt noodzaak ‘primaire preventie’: ‘Leefstijlziektes voorkomen essentieel voor houdbare zorg’

29 mei om 12:30 uurtimer5 min

‘Huisartsen kunnen meer uitdragen dat welvaartziektes met onze leefstijl te maken hebben. Het…

Lees verder »

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »

Agilio Software Nederland breidt uit met PraQties KMS: De sleutel tot meer werkplezier in de eerstelijnszorg

21 mei om 12:15 uurtimer5 min

PraQties KMS is overgenomen door Agilio Software, een softwareontwikkelaar met oplossingen,…

Lees verder »

DentallManager, all-in-one praktijkmanagement software: Stroomlijnt uw praktijkprocessen

15 mei om 14:00 uurtimer5 min

Razek Sharif is tandarts en directeur van DentalNetwork.nl, zes tandartsenpraktijken in…

Lees verder »
Ron Haanschoten: ‘Met InKwala borgen we de hele plan-do-check-act cyclus op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau.’ (Foto: Fluvius Fysiopromotor)
mic_external_onInterview

InKwala kwaliteitsmanagement voor de fysiotherapie: ‘Meer rust, overzicht en bewaking van de praktijk’

15 mei om 12:00 uurtimer4 min

InKwala is het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem van het Gezonde Net en Fys’Optima dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »