menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
24 september 2020

Functieprofielenonderzoek 2020: ‘Functie van praktijkmanager wint aan betekenis’

De praktijkmanagers zijn hoger opgeleid, vaak hbo-plus, en ze werken gemiddeld acht jaar in een eerstelijnspraktijk. 94% is vrouw en 82% is gelieerd aan een managementteam. Ze richten zich steeds meer op hun eigen functie. Opvallend is dat de praktijkmanagers hun doorgroeimogelijkheden een lage score geven. Dat zijn enkele belangrijke conclusies uit het functieprofielenonderzoek, dat is gepresenteerd tijdens het tweede deel van de online Dag van de Praktijkmanager op 24 september.
Functieprofielenonderzoek 2020: ‘Functie van praktijkmanager wint aan betekenis’

‘Deze uitkomsten laten zien dat de functie van praktijkmanager nog meer aan belang heeft gewonnen in de eerste lijn’, verklaart Geert Dijkstra, directeur van MedischOndernemen. Het onderzoek is eerder uitgevoerd: in 2011 en 2017. Dit vervolgonderzoek helpt de ontwikkeling van de functie van praktijkmanager nog beter te beschrijven.

 

'Arbeidsvoorwaarden op orde'

Praktijkmanagers  sturen gemiddeld 12,7 medewerkers aan.  Ze hebben in veel gevallen meer uren gekregen en hun focus is meer gericht op hun eigen functie dan op andere taken. Waar houden ze zich dan zoal mee bezig? Op 1 staat personeelszaken en op 2 facilitaire zaken. Volgens Dijkstra blijkt uit het onderzoek dat de arbeidsvoorwaarden redelijk op orde zijn. Zo worden opleidingskosten voor de meeste praktijkmanagers vergoed. 

 

'Verder ontwikkelen'

Het merendeel van de praktijkmanagers geeft aan zich prima op zijn plek te voelen. Vier van de deelnemers aan het onderzoek geven hun functie zelfs een 10. 68% van de praktijkmanagers wil zich graag verder ontwikkelen, bijvoorbeeld op het vlak van HRM of financieel management. Hun wensen worden ondersteund door uren of door een bedrag voor scholing. 25% geeft aan verdere carrièrestappen te overwegen, ofwel een andere functie te zoeken. 
Wat bepaalt dan het werkplezier van de praktijkmanager? Deelnemers noemen achtereenvolgens 'betekenisvol werk', 'leuke collega’s' en 'vertrouwen van de organisatie krijgen'.

 

'Meer doorgroeimogelijkheden nodig'

Klara Knapen, van de Nederlandse Vereniging voor Praktijkmanagement (NVvPM), zegt in een reactie dat het een goede ontwikkeling is dat het opleidingsniveau van de praktijkmanagers is gestegen. ‘We zien ook dat veel praktijkmanagers zich laten nascholen. Mooi ook om te zien dat ze voldoening halen uit de inhoud van hun werk. Het lage cijfer dat ze geven aan de doorgroeimogelijkheden, moet natuurlijk stijgen.'

 

'Blijf in beweging'

Alexander Tolmeijer, tandarts en directeur van adviesbureau Dentiva, is het met haar eens. ‘Blijf jezelf ontwikkelen via scholing of intervisie, dat is belangrijk. Blijf in beweging. Het is een ingewikkelde functie, je bent een generalist en hebt te maken met een eigenwijze praktijkhouder. Dat maakt deze functie wel leuk en uitdagend.' Duidelijk is dat een groeiend aantal praktijkhouders van grotere praktijken, een praktijkmanager moet inzetten om kwalitatief goede zorg te (blijven) leveren.

 

Vervolg

In oktober verschijnt een uitgebreide rapportage van het onderzoek, met de resultaten, een aanvullende analyse en standpunten van beroepsorganisaties. Het rapport verschijnt ook online.

 

Link: MedischOndernemen,  Functieprofielenonderzoek praktijkmanagement: tipje van de sluier , 17 april 2017

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur
Gerelateerde artikelen

 

VERDER LEREN


Het PraktijkmanagersNetwerk organiseert voor beginnende en ervaren praktijkmanagers trainingen op maat. Bekijk het volledige programma op www.pmacademie.nl.

 

Meest gelezen