Waarom personeelsbeleid ook voor zzp-ers belangrijk is

dinsdag 24 oktober 2023
timer 4 min

Lekker kunnen werken en een grote mate van werkgeluk zijn belangrijke waarden voor de meeste medewerkers. (Foto: via Adobe Firefly AI)

Het klinkt een beetje gek: als zzp-er ben je een zelfstandige zonder personeel. Maar misschien is het wel meer een Zelfstandige Zonder Praktijk. Want de medewerkers in het team van de praktijk zijn ook belangrijk voor jouw kwaliteit en efficiëntie van werken.

Als praktijkhouder is het ook beter om de zzp-er goed mee te nemen in het beleid en de werkomstandigheden van de assistenten. Waarom? Een van de belangrijkste redenen voor assistenten om op zoek te gaan naar een nieuwe praktijk is het gebrek aan contact en doorgroeimogelijkheden. Te veel stress op de werkvloer speelt een grote rol. En ook daar heeft de tandarts en mondhygiënist een grote invloed op. Een goed ingewerkt team met mensen die snel, consequent en rustig kunnen werken is in ieders belang, ook dat van de zzp-er.

Werksfeer

Een praktijk is een behandelteam en iedere medewerker draagt bij aan de sfeer en cultuur die in een praktijk heerst. Zelf heb ik ooit een keer te laat ingegrepen toen een uiterst kundige maar explosieve zorgverlener in onze praktijk werkte. De eerste dag dat het team zonder hem werkte was er een voelbare rust in de praktijk. Tandartsen en mondhygiënisten leggen soms ongemerkt een grote druk op de sfeer in het team.

Werkgeluk

Lekker kunnen werken en een grote mate van werkgeluk zijn belangrijke waarden voor de meeste medewerkers. Zeker de tandarts die de hele dag met één assistent in een kamer werkt heeft daar een grote invloed op. Dat geldt dan niet alleen voor de onderlinge bejegening, maar ook voor de manier waarop ze samenwerken. Geen tandarts is hetzelfde of werkt hetzelfde. Dat kan bij te grote verschillen in behandelopvatting en behandelwijze voor stress bij de assistent zorgen.

Doorgroeien en ontwikkelen

Een van de motiverende factoren voor medewerkers is de mogelijkheid om bij te leren en door te groeien. Daarvoor zijn de zzp-ers die veel met de assistenten samenwerken een onmisbare schakel. De zzp-er moet dus ook betrokken zijn bij de functioneringsgesprekken. Niet alleen voor de input, maar ook voor een bijdrage aan de verbetermogelijkheden en het helpen bij de verdere ontwikkeling van de assistent. Onze ervaring is dat assistenten die niet

actief aan de stoel zitten (en niet echt meedenken en meedoen bij een behandeling) sneller verveeld zijn. Om ontwikkeling bij te houden en tastbaar te maken, kan je gebruik maken van lean tools zoals de skills matrix.

Waardering

Waardering en erkenning zijn belangrijke drijfveren voor mensen in je team. Het herkennen en erkennen van vaardigheden en ontwikkeling van de mensen in je team is dus ook belangrijk. Daarbij spelen dus de tandartsen en mondhygiënisten, ook al zijn ze een zzp-er, een belangrijke rol voor de mensen waarmee ze redelijk direct samenwerken. In de zorg zijn we zo gewend om te verbeteren, dat je soms te veel focust op wat er niet goed gaat. Een focus op wat er wel goed gaat, draagt ook bij aan betere zorg en een betere werksfeer. Sommige praktijken hanteren naast een dagstart met de hele praktijk een dagafsluiting met het behandelteam aan de stoel. Zo’n dagafsluiting zorgt voor ruimte voor complimenten en het uitspreken van kleine irritaties. Dat helpt grotere en diepere issues te voorkomen.

Stabiel team

Het vasthouden en verder ontwikkelen van je team is zeker in deze tijd ontzettend belangrijk. Ook voor de tandarts en mondhygiënist die geen eigenaar zijn, is een stabiel team fijn en beter werken. De zzp-ers spelen ook zelf een rol om het team stabiel te houden en individuele mensen verder te helpen met hun ontwikkeling.

Meer weten?

Het ontwikkelen van het potentieel van je team is enorm belangrijk en vraagt om veel aandacht. Op ons live-event op vrijdag 3 november gaan we hier uitgebreid en met veel praktische voorbeelden op in: Dentiva Live.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Vertrouwenspunt Tandarts biedt ondersteuning aan tandartsen en tandartsspecialisten

21 jun om 10:30 uurtimer3 min

Vertrouwenspunt Tandarts is opgezet door de KNMT en helpt bij het herkennen van…

Lees verder »
20240516_EwaldGeerdink_DagvandePraktijkManager
all_inclusiveAchtergrondartikel

De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie

29 mei om 12:00 uurtimer5 min

Onder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…

Lees verder »
Shutterstock
person_outlineBlog

Actieve handhaving op schijnzelfstandigheid: wat betekent dit voor u?

28 mei om 14:30 uurtimer4 min

Schijnzelfstandigheid zorgt ervoor dat werkgevers minder premies en belastingen betalen, maar…

Lees verder »

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »

Agilio Software Nederland breidt uit met PraQties KMS: De sleutel tot meer werkplezier in de eerstelijnszorg

21 mei om 12:15 uurtimer5 min

PraQties KMS is overgenomen door Agilio Software, een softwareontwikkelaar met oplossingen,…

Lees verder »

DentallManager, all-in-one praktijkmanagement software: Stroomlijnt uw praktijkprocessen

15 mei om 14:00 uurtimer5 min

Razek Sharif is tandarts en directeur van DentalNetwork.nl, zes tandartsenpraktijken in…

Lees verder »
Ron Haanschoten: ‘Met InKwala borgen we de hele plan-do-check-act cyclus op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau.’ (Foto: Fluvius Fysiopromotor)
mic_external_onInterview

InKwala kwaliteitsmanagement voor de fysiotherapie: ‘Meer rust, overzicht en bewaking van de praktijk’

15 mei om 12:00 uurtimer4 min

InKwala is het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem van het Gezonde Net en Fys’Optima dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »