Waarom personeelsbeleid ook voor zzp-ers belangrijk is

dinsdag 24 oktober 2023
timer 4 min

Lekker kunnen werken en een grote mate van werkgeluk zijn belangrijke waarden voor de meeste medewerkers. (Foto: via Adobe Firefly AI)

Het klinkt een beetje gek: als zzp-er ben je een zelfstandige zonder personeel. Maar misschien is het wel meer een Zelfstandige Zonder Praktijk. Want de medewerkers in het team van de praktijk zijn ook belangrijk voor jouw kwaliteit en efficiëntie van werken.

Als praktijkhouder is het ook beter om de zzp-er goed mee te nemen in het beleid en de werkomstandigheden van de assistenten. Waarom? Een van de belangrijkste redenen voor assistenten om op zoek te gaan naar een nieuwe praktijk is het gebrek aan contact en doorgroeimogelijkheden. Te veel stress op de werkvloer speelt een grote rol. En ook daar heeft de tandarts en mondhygiënist een grote invloed op. Een goed ingewerkt team met mensen die snel, consequent en rustig kunnen werken is in ieders belang, ook dat van de zzp-er.

Werksfeer

Een praktijk is een behandelteam en iedere medewerker draagt bij aan de sfeer en cultuur die in een praktijk heerst. Zelf heb ik ooit een keer te laat ingegrepen toen een uiterst kundige maar explosieve zorgverlener in onze praktijk werkte. De eerste dag dat het team zonder hem werkte was er een voelbare rust in de praktijk. Tandartsen en mondhygiënisten leggen soms ongemerkt een grote druk op de sfeer in het team.

Werkgeluk

Lekker kunnen werken en een grote mate van werkgeluk zijn belangrijke waarden voor de meeste medewerkers. Zeker de tandarts die de hele dag met één assistent in een kamer werkt heeft daar een grote invloed op. Dat geldt dan niet alleen voor de onderlinge bejegening, maar ook voor de manier waarop ze samenwerken. Geen tandarts is hetzelfde of werkt hetzelfde. Dat kan bij te grote verschillen in behandelopvatting en behandelwijze voor stress bij de assistent zorgen.

Doorgroeien en ontwikkelen

Een van de motiverende factoren voor medewerkers is de mogelijkheid om bij te leren en door te groeien. Daarvoor zijn de zzp-ers die veel met de assistenten samenwerken een onmisbare schakel. De zzp-er moet dus ook betrokken zijn bij de functioneringsgesprekken. Niet alleen voor de input, maar ook voor een bijdrage aan de verbetermogelijkheden en het helpen bij de verdere ontwikkeling van de assistent. Onze ervaring is dat assistenten die niet

actief aan de stoel zitten (en niet echt meedenken en meedoen bij een behandeling) sneller verveeld zijn. Om ontwikkeling bij te houden en tastbaar te maken, kan je gebruik maken van lean tools zoals de skills matrix.

Waardering

Waardering en erkenning zijn belangrijke drijfveren voor mensen in je team. Het herkennen en erkennen van vaardigheden en ontwikkeling van de mensen in je team is dus ook belangrijk. Daarbij spelen dus de tandartsen en mondhygiënisten, ook al zijn ze een zzp-er, een belangrijke rol voor de mensen waarmee ze redelijk direct samenwerken. In de zorg zijn we zo gewend om te verbeteren, dat je soms te veel focust op wat er niet goed gaat. Een focus op wat er wel goed gaat, draagt ook bij aan betere zorg en een betere werksfeer. Sommige praktijken hanteren naast een dagstart met de hele praktijk een dagafsluiting met het behandelteam aan de stoel. Zo’n dagafsluiting zorgt voor ruimte voor complimenten en het uitspreken van kleine irritaties. Dat helpt grotere en diepere issues te voorkomen.

Stabiel team

Het vasthouden en verder ontwikkelen van je team is zeker in deze tijd ontzettend belangrijk. Ook voor de tandarts en mondhygiënist die geen eigenaar zijn, is een stabiel team fijn en beter werken. De zzp-ers spelen ook zelf een rol om het team stabiel te houden en individuele mensen verder te helpen met hun ontwikkeling.

Meer weten?

Het ontwikkelen van het potentieel van je team is enorm belangrijk en vraagt om veel aandacht. Op ons live-event op vrijdag 3 november gaan we hier uitgebreid en met veel praktische voorbeelden op in: Dentiva Live.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Tandpark Gero: speciaal ouderenspreekuur met mobiele unit

8 dec om 11:15 uurtimer3 min

Tandpark Gero in Arnhem heeft een speciaal ouderenspreekuur, gericht op gerodontologie ofwel mondzorg voor…

Lees verder »

Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’

29 nov om 11:45 uurtimer5 min

Ellen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?

29 nov om 11:30 uurtimer5 min

Voor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…

Lees verder »
flash_onNieuws

Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg

22 nov om 15:45 uurtimer3 min

Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…

Lees verder »
Foto: Shutterstock
flash_onNieuws

Aantal zelfstandigen in de zorg in 2022 gegroeid met 22.000

21 nov om 17:30 uurtimer4 min

De keuze voor onafhankelijkheid is de voornaamste reden om als zelfstandige zonder personeel…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een-op-een speedconsults bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Werkgeversadvies - voor al uw arbeidsrechtelijke vragen’

15 nov om 11:54 uurtimer4 min

Als praktijkhouder van een mondzorgpraktijk draagt u niet alleen de verantwoordelijkheid voor patiëntenzorg,…

Lees verder »

Huisartsen in de 'lead': samenwerking tussen zorg en sociaal domein onder de regie van de huisarts?

10 nov om 11:00 uurtimer3 min

In het nieuwe MedischOndernemen magazine een opmerkelijk interview met Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ…

Lees verder »