Bent u voorbereid op de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans?

maandag 23 december 2019
timer 3 min
Miechel Rooth (KNMT) en Heiko van Es (VvAA) schetsen welke veranderingen de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans met zich meebrengt. Op de eerste plaats verandert de zogeheten ketenregeling, die bepaalt hoeveel tijdelijke contracten een werkgever mag afsluiten. Het aantal tijdelijke contracten gaat van drie in twee jaar, naar drie in drie jaar.

Op de tweede plaats gelden voor oproepcontracten strengere regels. Er is een loonuitsluitingsbeding, wat bepaalt dat als er in de eerste zes maanden geen werk is, er ook geen loon wordt uitbetaald. Opzeggen moet vier kalenderdagen van te voren schriftelijk plaatsvinden. Plotseling afzeggen mag niet, dan moet de oproepkracht op een andere plek in de praktijk werk worden aangeboden. Als de oproepovereenkomst langer dan twaalf maanden duurt en iemand 20 uur of meer heeft gewerkt, moet degene in de dertiende maand een aanbod krijgen voor een vast contract.

 

Ook komt er een nieuw ww-premiestelsel met als doel meer grip op de premies. De beroepsbevolking wordt verdeeld in sectoren en de hoogte van de premie wordt afhankelijk van het aantal ww-gerechtigden. Daarnaast verschilt de premie ook bij vaste en flexibele contracten. Bij vaste contracten betaalt de werkgever een lage premie, bij tijdelijke en oproepcontracten moet een hogere premie worden betaald.

 

  

 

Tenslotte ondergaat het ontslagrecht belangrijke wijzigingen. In het oude ontslagrecht stond de rol van de kantonrechter centraal. Deze rechter kon de beëindiging van het contract bepalen, evenals de hoogte van de ontslagvergoeding. Sinds 1 juli 2015 waren de ontslaggronden in de wet: bedrijfseconomisch, langdurige arbeidsongeschiktheid, frequent ziekteverzuim, disfunctioneren, verwijtbaar handelen, werkweigering wegens gewetensbezwaren en een verstoorde arbeidsverhouding.  Aan dit rijtje wordt de zogeheten i-grond toegevoegd. Dat betekent dat de werkgever ontslaggronden mag combineren, waardoor ontslag in lastige situaties makkelijker wordt. De transitievergoeding wordt verhoogd met maximaal 50 procent, voor doorbetalen loon, ook integratie-inspanningen verrichten. Op de transitievergoeding wordt een reeks wijzigingen toegepast.

 

Bent u voorbereid op de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans? Heiko van Es en Miechel Rooth geven hun 5 belangrijkste tips:

  1. Indien sprake is van een oproepovereenkomst die een jaar of langer heeft geduurd, moet voor 1 februari 2020 een aanbod voor een vaste arbeidsomvang zijn gedaan.
  2. Zorg dat u in aanmerking komt voor de lage ww-premie bij werknemers die voor onbepaalde tijd in dienst zijn (o.a. getekende arbeidsovereenkomst).
  3. Het op orde houden van personeelsdossiers, inclusief het benoemen van het functioneren (zowel positief als negatief) levert op de lange termijn gemiddeld veel geld op. Elke bespaarde euro draagt net zoveel bij aan het resultaat als een verdiende euro.
  4. Onderzoek goed of u vanaf 1 juli 2015 een werknemer heeft ontslagen vanwege twee jaar ziekte en een transitievergoeding heeft betaald, vanaf 1 oktober 2020 is het te laat.

Indien u overweegt uw onderneming te staken vanwege ziekte of pensionering kan het interessant zijn om daarmee tot 2021 te wachten.

 

Bekijk hier de presentatie van Miechel Rooth en Heiko van Es (vanaf pagina 20)

 

Lees ook het interview: Mondzorgpraktijk Anno Nu over de invoering WAB: 'Flexibiliteit behouden en werkgeverslasten laag houden'

Foto's: Martin Hols

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Een plan voor uw financiële gezondheid

13 apr om 12:09 uur
Als medisch professional heeft u over het algemeen een stabiel inkomen. Maar wat aan de ene kant binnenkomt, bent…
Lees verder »

MO Actueel webinar op 7 april biedt checklist: ‘Is uw praktijk Wtza-proof? Alle verplichtingen op een rij’

30 mrt om 09:59 uurtimer3 min
Accountant Jan Ruitenbeek (Visser & Visser) presenteert tijdens het webinar MO Actueel op 7 april een…
Lees verder »

Juridische en fiscale actualiteiten in één uur: Fiscale prioriteiten en Wtza

16 mrt om 17:00 uurtimer2 min
In samenwerking met Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs organiseert MedischOndernemen op…
Lees verder »

Coöperatie Best Dental buy laat leden delen in winst en beleeft groeispurt

10 mrt om 16:30 uurtimer5 min
Best Dental buy is een inkoopcoöperatie voor de mondzorg, gericht op de voordelen van gezamenlijke inkoop van…
Lees verder »
Wolter Brands
flash_onNieuws

‘Verduurzamen van mondzorgpraktijk’ nieuw speerpunt van KNMT

10 mrt om 16:00 uurtimer4 min
KNMT-voorzitter Wolter Brands belicht in het ledenmagazine NT/Dentz de speerpunten van de vereniging voor 2022.…
Lees verder »
person_outlineBlog

Wtza: dit zijn de financiële veranderingen voor zorgaanbieders

23 feb om 10:30 uurtimer4 min
Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Een wetswijziging die een…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs voor een financieel gezonde praktijk en goede begeleiding bij samenwerking

23 feb om 10:24 uurtimer4 min
Noord Negentig is een kantoor met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. Het bedrijf biedt een breed…
Lees verder »
E-health bij de tandarts
flash_onNieuws

Mr. Shirin Slabbers (VvAA) over ‘Uh E-health!?’: ‘Breng regels en risico’s in kaart’

17 feb om 14:40 uurtimer5 min
‘Uh E-health!?’ heet de workshop van Shirin Slabbers tijdens het online congres Mondzorgpraktijk Anno Nu op 5…
Lees verder »