Besparen deel 1: Huisvestingskosten

donderdag 25 februari 2016
timer 3 min
Besparen is ook verdienen! MedischOndernemen start in samenwerking met Bespaarbedrijf.nl een serie over bespaarkansen in uw praktijk. Deze week: besparen op huisvestingskosten.

Onze bespaarconsultants horen steevast van ondernemers: “Bij ons valt niet veel te besparen want onze grootste kostenpost is huisvesting en deze is vastgelegd in (soms wel erg langlopende) huurcontracten.” In eerste instantie lijkt deze stelling te kloppen. Echter, wanneer we wat verder gaan inzoomen en kijken naar de daadwerkelijk gemaakte kosten, zien we dat niet alles in steen gebeiteld is en dat er wel degelijk ruimte is om te besparen.

 

Contracten openbreken

Huisvestingskosten zijn minder vast dan ze lijken. Neem nu bijvoorbeeld de kosten voor energie of schoonmaak. Het opnieuw onderhandelen van uw energiecontract kan al snel een besparing opleveren van 20-25% op jaarbasis. Ook contracten met schoonmaakbedrijven, leveranciers van schoonmaakmiddelen en onderhoudscontracten voor zowel opstal als tuinonderhoud zijn vaak contracten waar sinds de start nooit meer naar is omgekeken. In de praktijk blijken zelfs bestaande huurcontracten voor onderhandeling vatbaar te zijn. De huidige vastgoedmarkt met de enorme leegstanden heeft verhuurders realistischer gemaakt.

 

Het realiseren van een besparing op deze kosten begint met het definiëren van de dienstverlening en benoemen wat voor u hierin het belangrijkste is. In geval van bijvoorbeeld energie is dit eenvoudig. De stroom die uit het stopcontact komt is immers bij alle aanbieders hetzelfde. Echter bij bijvoorbeeld schoonmaakcontracten zijn er verschillende smaken. Wat zijn bijvoorbeeld de tijden waarop wordt schoongemaakt? Wordt er nat of droog gereinigd? Zijn de schoonmaakmiddelen inclusief etc?  Om te zorgen dat u hierin appels met appels vergelijkt, is het belangrijk om eerst de bestaande dienstverlening te definiëren (en wat u hierin bijvoorbeeld anders zou willen regelen).


Een van de belangrijkste valkuilen bij inkooptrajecten is onvoldoende te definieren wat u wilt. Hierdoor loopt u het risico na de aanbesteding met een product of dienst te zitten, die achteraf bezien niet aansluit bij uw wensen en eisen. Na de definitie van de dienstverlening volgt een aanbesteding en tot slot een finale onderhandeling. Dat het loont om dit traject met enige regelmaat te doorlopen, hebben wij al vaak gemerkt. Het doorlopen van de stappen vergt echter tijd. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen dit traject uit te besteden.

 

Onderhandelen

Soms wil een ondernemer zijn bestaande relaties en leverancier graag behouden, maar tegelijkertijd wil hij liever niet te veel betalen voor producten en diensten. Het lijkt dan lastig om te onderhandelen. Echter loont het vaak toch om het gesprek over de tarieven aan te gaan. Zeker wanneer u met een scherper geprijsde offerte van een concurrent in de hand in gesprek gaat, zijn toeleveranciers vaak bereid om u tegemoet te komen in hun prijsstelling. Zo behoudt u uw relatie en bespaart u tegelijkertijd op uw kosten.

 

Compliment

Soms komen we een bedrijf of instelling tegen waar de inkoop op alle fronten goed geregeld is en de ondernemer echt op de kleintjes let – en waar het bedrijfsresultaat dit ook aantonen. Wat ons betreft verdient zo’n organisatie een groot compliment! Maar bij de meeste bedrijven is er zeker een besparing te realiseren.

 

Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De belangrijkste gevolgen van de Miljoenennota 2022: Dit merkt u er als zorgverlener van

16 nov om 13:30 uurtimer4 min
Al voor de uitbraak van de pandemie luidden ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen de noodklok vanwege…
Lees verder »

Van Marle Advies: ‘Duurzame relaties onderhouden is onze kracht’

14 okt om 09:10 uurtimer5 min
Voor medici zitten er vele voordelen verbonden aan een goed doorgedachte financiële planning met het oog op de…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs die toezien op een financieel gezonde praktijk

7 okt om 11:45 uurtimer4 min
Noord Negentig is een maatschap met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. ‘Persoonlijk contact met…
Lees verder »

Eerste lijn verontrust over doorzetten regeling Jaarverantwoording

6 okt om 14:08 uurtimer5 min
Minister De Jonge (VWS) wil de regeling Jaarverantwoording van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG)…
Lees verder »

De Eerstelijnscoalitie is verontwaardigd over administratieve verplichtingen bij jaarverslag

9 sep om 14:00 uurtimer4 min
De Eerstelijnscoalitie, een brede coalitie van beroepsorganisaties, reageert verontwaardigd over de afwijzende…
Lees verder »

Intelly. Hét alternatief voor factoring

20 apr om 16:48 uurtimer3 min
Als mondzorgspecialist wilt u bezig zijn met uw passie. Helaas komt er ook een hoop administratie bij kijken om uw…
Lees verder »

Zorgsector: Eerste lijn moet meer worden ingezet bij preventie

23 mrt om 19:16 uurtimer4 min
De zorgsector mist in de discussienota 'Zorg voor de Toekomst' de rol van de eerste lijn bij de inzet op (…
Lees verder »

Nieuwe wet moet financiering van preventie makkelijker maken

4 mrt om 13:08 uurtimer3 min
Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet…
Lees verder »