Besparen deel 1: Huisvestingskosten

donderdag 25 februari 2016
timer 3 min
Besparen is ook verdienen! MedischOndernemen start in samenwerking met Bespaarbedrijf.nl een serie over bespaarkansen in uw praktijk. Deze week: besparen op huisvestingskosten.

Onze bespaarconsultants horen steevast van ondernemers: “Bij ons valt niet veel te besparen want onze grootste kostenpost is huisvesting en deze is vastgelegd in (soms wel erg langlopende) huurcontracten.” In eerste instantie lijkt deze stelling te kloppen. Echter, wanneer we wat verder gaan inzoomen en kijken naar de daadwerkelijk gemaakte kosten, zien we dat niet alles in steen gebeiteld is en dat er wel degelijk ruimte is om te besparen.

 

Contracten openbreken

Huisvestingskosten zijn minder vast dan ze lijken. Neem nu bijvoorbeeld de kosten voor energie of schoonmaak. Het opnieuw onderhandelen van uw energiecontract kan al snel een besparing opleveren van 20-25% op jaarbasis. Ook contracten met schoonmaakbedrijven, leveranciers van schoonmaakmiddelen en onderhoudscontracten voor zowel opstal als tuinonderhoud zijn vaak contracten waar sinds de start nooit meer naar is omgekeken. In de praktijk blijken zelfs bestaande huurcontracten voor onderhandeling vatbaar te zijn. De huidige vastgoedmarkt met de enorme leegstanden heeft verhuurders realistischer gemaakt.

 

Het realiseren van een besparing op deze kosten begint met het definiëren van de dienstverlening en benoemen wat voor u hierin het belangrijkste is. In geval van bijvoorbeeld energie is dit eenvoudig. De stroom die uit het stopcontact komt is immers bij alle aanbieders hetzelfde. Echter bij bijvoorbeeld schoonmaakcontracten zijn er verschillende smaken. Wat zijn bijvoorbeeld de tijden waarop wordt schoongemaakt? Wordt er nat of droog gereinigd? Zijn de schoonmaakmiddelen inclusief etc?  Om te zorgen dat u hierin appels met appels vergelijkt, is het belangrijk om eerst de bestaande dienstverlening te definiëren (en wat u hierin bijvoorbeeld anders zou willen regelen).


Een van de belangrijkste valkuilen bij inkooptrajecten is onvoldoende te definieren wat u wilt. Hierdoor loopt u het risico na de aanbesteding met een product of dienst te zitten, die achteraf bezien niet aansluit bij uw wensen en eisen. Na de definitie van de dienstverlening volgt een aanbesteding en tot slot een finale onderhandeling. Dat het loont om dit traject met enige regelmaat te doorlopen, hebben wij al vaak gemerkt. Het doorlopen van de stappen vergt echter tijd. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen dit traject uit te besteden.

 

Onderhandelen

Soms wil een ondernemer zijn bestaande relaties en leverancier graag behouden, maar tegelijkertijd wil hij liever niet te veel betalen voor producten en diensten. Het lijkt dan lastig om te onderhandelen. Echter loont het vaak toch om het gesprek over de tarieven aan te gaan. Zeker wanneer u met een scherper geprijsde offerte van een concurrent in de hand in gesprek gaat, zijn toeleveranciers vaak bereid om u tegemoet te komen in hun prijsstelling. Zo behoudt u uw relatie en bespaart u tegelijkertijd op uw kosten.

 

Compliment

Soms komen we een bedrijf of instelling tegen waar de inkoop op alle fronten goed geregeld is en de ondernemer echt op de kleintjes let – en waar het bedrijfsresultaat dit ook aantonen. Wat ons betreft verdient zo’n organisatie een groot compliment! Maar bij de meeste bedrijven is er zeker een besparing te realiseren.

 

Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Zorgsector: Eerste lijn moet meer worden ingezet bij preventie

23 mrt om 19:16 uurtimer4 min
De zorgsector mist in de discussienota 'Zorg voor de Toekomst' de rol van de eerste lijn bij de inzet op (…
Lees verder »

Nieuwe wet moet financiering van preventie makkelijker maken

4 mrt om 13:08 uurtimer3 min
Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet…
Lees verder »

Termijn voor definitieve aanvraag NOW 1.0 is verlengd

24 feb om 11:29 uurtimer2 min
De uiterste datum voor het indienen van een definitieve aanvraag voor de loonkostensubsidie NOW 1.0 is verlengd…
Lees verder »

Rotterdam gaat ingrijpen in huisartsenmarkt

22 feb om 12:01 uur
Huisartsen in Rotterdam zijn naarstig op zoek naar ruimte om hun praktijk uit te breiden. Maar dat lukt hen niet.…
Lees verder »

Voorkomen kwijtraken aanvullende verzekering door schulden is aan volgende kabinet

18 feb om 11:45 uur
Als mensen met schulden hun aanvullende zorgverzekering verliezen, betekent dit voor hen een onderbreking van hun…
Lees verder »

VWS zoekt oplossing rechtstreeks declareren mondzorgnota’s Wlz aan zorgkantoren

4 feb om 12:13 uur
Het Ministerie van VWS werkt aan een aanpassing van de regelgeving om het rechtstreeks digitaal declareren aan…
Lees verder »

Coöperatie Best Dental buy: ‘De marge die een dental depot maakt, valt nu bij ons’

3 feb om 11:30 uurtimer5 min
Best Dental buy is een inkoopcoöperatie voor de mondzorg, waarbij 95 praktijken zijn aangesloten. Om lid te worden…
Lees verder »

Alexander Tolmeijer: ‘De groeikansen in de mondzorg zijn oneindig’

17 dec 2020 timer6 min
Ondanks de coronapandemie zijn de mogelijkheden tot groei in de mondzorg bijna oneindig. Dat stelt Alexander…
Lees verder »