Besparen deel 2: Kantoorkosten

donderdag 10 maart 2016
timer 3 min
Besparen is ook verdienen! MedischOndernemen presenteert in samenwerking met Bespaarbedrijf.nl deze serie over bespaarkansen in uw praktijk. Deze week kijken we naar besparingen op kantoorkosten, internet en telefonie.

Op het gebied van kantoorkosten zijn in de regel altijd aanzienlijke besparingen te realiseren. Echter zijn dit ook de kosten waar de gemiddelde medisch ondernemer het minste aandacht voor heeft. Dat is zonde. De ontwikkelingen, vooral op het gebied van bijvoorbeeld telefonie en internet, gaan snel. Vaak kan voor dezelfde dienstverlening een aanzienlijke lagere prijs worden betaald, of kan voor dezelfde prijs een beter product worden gekocht. 

 

Geen langlopende contracten

Dat het loont om regelmatig naar uw kosten te kijken, is al vaker aangetoond. Op het gebied van kantoorkosten is dit niet anders. U kunt wellicht voor dezelfde dienstverlening een betere prijs krijgen. Tegelijkertijd is uw onderneming ook in ontwikkeling waardoor de dienstverlening die enkele jaren geleden passend was, dat wellicht nu niet meer is.

 

Ook de markt ontwikkelt zich. Telefoonproviders ontwikkelen nieuwe abonnementen, leveranciers van kantoorartikelen verzinnen nieuwe businessmodellen. Dit maakt het extra interessant om met enige regelmaat naar deze kosten te kijken. Ook moet dit gegeven worden meegewogen in de overweging hoelang een contract met een dienstverlener wordt aangegaan. De dienstverlening die nu als standaard geldt, is misschien over twee of drie jaar wel volledig achterhaald.

 

Inkoop

Voor het realiseren van een besparing op kantoorkosten geldt ook hier dat u begint met het definiëren van de dienstverlening en het benoemen wat voor u hierin het belangrijkste is. Op het gebied van kantoorkosten en vooral op het gebied van telefonie en internet is dit een belangrijke stap in het proces. Steevast zullen leveranciers van deze diensten u proberen te overtuigen dat u beter een sneller en kwalitatief hoogwaardiger product moet afnemen. In sommige gevallen zal dit inderdaad waar zijn. Echter loopt u hiermee ook het risico hetzelfde of zelfs meer te betalen voor een product dat weliswaar ‘beter’ maar niet ‘passender’ is. U schiet dan dus uw doel voorbij. Vraag u bij iedere afwijking af of u hier inderdaad beter mee geholpen bent en wijk niet zomaar af van de oorspronkelijke vraagstelling.

 

Quick Wins

Wanneer u kiest om eens kritisch naar uw bedrijfskosten te (laten) kijken, zijn kantoorkosten bij uitstek geschikt om bij te beginnen. Vaak zijn dit kosten die wat minder gevoelig liggen, mede doordat de relatie met een leverancier hierin een wat minder grote rol speelt. Wanneer er vertrouwen ontstaat dat er beparingen te realiseren zijn, is de stap te maken naar de wat gevoeligere kosten. Hierover in de volgende edities meer.

 

Niet altijd overstappen

Is het dan de bedoeling om ieder jaar te switchen van leverancier? Nee, zeker niet wanneer de samenwerking goed verloopt en er een niet te hoge prijs wordt betaald. Echter door regelmatig de check te doen of u nog goed zit, houdt u ook uw huidige leveranciers scherp en zullen zij zich wellicht iets meer inspannen om u als klant tevreden te houden.

 

Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De belangrijkste gevolgen van de Miljoenennota 2022: Dit merkt u er als zorgverlener van

16 nov om 13:30 uurtimer4 min
Al voor de uitbraak van de pandemie luidden ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen de noodklok vanwege…
Lees verder »

Van Marle Advies: ‘Duurzame relaties onderhouden is onze kracht’

14 okt om 09:10 uurtimer5 min
Voor medici zitten er vele voordelen verbonden aan een goed doorgedachte financiële planning met het oog op de…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs die toezien op een financieel gezonde praktijk

7 okt om 11:45 uurtimer4 min
Noord Negentig is een maatschap met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. ‘Persoonlijk contact met…
Lees verder »

Eerste lijn verontrust over doorzetten regeling Jaarverantwoording

6 okt om 14:08 uurtimer5 min
Minister De Jonge (VWS) wil de regeling Jaarverantwoording van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG)…
Lees verder »

De Eerstelijnscoalitie is verontwaardigd over administratieve verplichtingen bij jaarverslag

9 sep om 14:00 uurtimer4 min
De Eerstelijnscoalitie, een brede coalitie van beroepsorganisaties, reageert verontwaardigd over de afwijzende…
Lees verder »

Intelly. Hét alternatief voor factoring

20 apr om 16:48 uurtimer3 min
Als mondzorgspecialist wilt u bezig zijn met uw passie. Helaas komt er ook een hoop administratie bij kijken om uw…
Lees verder »

Zorgsector: Eerste lijn moet meer worden ingezet bij preventie

23 mrt om 19:16 uurtimer4 min
De zorgsector mist in de discussienota 'Zorg voor de Toekomst' de rol van de eerste lijn bij de inzet op (…
Lees verder »

Nieuwe wet moet financiering van preventie makkelijker maken

4 mrt om 13:08 uurtimer3 min
Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet…
Lees verder »