Besparen deel 4: Verzekeringen

woensdag 6 april 2016
timer 3 min
Besparen is ook verdienen! In deze online serie kijk MedischOndernemen in samenwerking met Bespaarbedrijf.nl naar de bespaarkansen in uw praktijk. Deze week: besparingen op bedrijfsverzekeringen.

Veel ondernemers zijn terughoudend in het doorlichten van hun verzekeringsportefeuille. Vaak is er onvoldoende zicht op de aanwezige dekking en de noodzaak hiervan. En daarnaast is er de angst dat er iets ‘ergs’ gebeurt. Toch loont het om regelmatig naar de kosten van de bedrijfsverzekeringen én de tussenpersoon te kijken.

 

Bedrijfsverzekeringen

Op het gebied van verzekeringen is een hoop te besparen. Zo kent Nederland een grote ‘polisdichtheid’ (er wordt veel verzekerd), terwijl het in de regel verstandig is selectief te zijn in wat u verzekert, namelijk alleen datgene waarvan u het risico niet zelf kunt dragen. Het is immers zonde om veel te betalen voor een verzekering wanneer deze bij een eventuele schade slechts een beperkt bedrag zal uitkeren.  Een ander risico dat op de loer ligt is het dubbel verzekerd zijn. Doordat veel polisvoorwaarden ondoorzichtig zijn, kan dit al snel gebeuren. Ook kan het zijn dat door gewijzigde omstandigheden bepaalde risico’s juist niet gedekt blijken te zijn. Laat u dus regelmatig voorlichten door uw verzekeringsadviseur waarbij u zichzelf de vraag stelt: is dit een reëel risico in mijn praktijk en kan ik het risico eventueel zelf dragen? 

 

Bedenk ook altijd dat voorkomen beter is dan verzekeren. Wellicht kunt u door een kleine aanpassing het gelopen risico uitsluiten. Dan is een kostbare verzekering wellicht helemaal niet meer nodig. Wanneer u een risico niet kunt voorkomen en/of de gevolgen niet kunt inschatten, dan is een verzekering een goede oplossing.  Wees hier tot slot ook bewust van de markt. Er zijn grote verschillen in dekking en in premie. Zeker als uw verzekeringsportefeuille al een paar jaar niet is aangepast, zult u verbaasd zijn over de nieuwe premies die gelden voor dezelfde risico’s. Laat u hiervoor regelmatig voorlichten door uw verzekeringstussenpersoon.

 

Verzekeringstussenpersonen uitdagen

Maar ook op die verzekeringstussenpersoon zijn er besparingen te realiseren. De markt van verzekeringstussenpersonen is de laatste jaren aanzienlijk veranderd waardoor er grote verschillen zijn ontstaan. Tegelijkertijd is de markt de laatste jaren een stuk transparanter geworden. De tijd van grote provisies en woekerpolissen is voorbij en het loont dus ook de moeite om op regelmatige basis uw verzekeringstussenpersoon te (laten) 'challengen'. De meest eenvoudige methode om dit te doen is om uw gehele verzekeringsportefeuille voor te leggen aan een concurrerende tussenpersoon. Veel tussenpersonen zullen u vooral proberen te overtuigen door kritisch te kijken naar uw verzekeringen en te kijken wat u niet of anders zou moeten verzekeren. Dit is zeker waardevol. Vraag de nieuwe aanbieder echter voor de prijscheck ook altijd een aanbieding te maken voor een pakket met dezelfde dekking als uw huidige verzekeringspakket. Zo ziet u snel genoeg of zij ook op prijs kunnen concurreren met uw huidige aanbieder. Wanneer dit niet het geval is, is het wellicht ook de moeite waard om samen met uw huidige tussenpersoon uw portefeuille door te lichten.

 

Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Zorgsector: Eerste lijn moet meer worden ingezet bij preventie

23 mrt om 19:16 uurtimer4 min
De zorgsector mist in de discussienota 'Zorg voor de Toekomst' de rol van de eerste lijn bij de inzet op (…
Lees verder »

Nieuwe wet moet financiering van preventie makkelijker maken

4 mrt om 13:08 uurtimer3 min
Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet…
Lees verder »

Termijn voor definitieve aanvraag NOW 1.0 is verlengd

24 feb om 11:29 uurtimer2 min
De uiterste datum voor het indienen van een definitieve aanvraag voor de loonkostensubsidie NOW 1.0 is verlengd…
Lees verder »

Rotterdam gaat ingrijpen in huisartsenmarkt

22 feb om 12:01 uur
Huisartsen in Rotterdam zijn naarstig op zoek naar ruimte om hun praktijk uit te breiden. Maar dat lukt hen niet.…
Lees verder »

Voorkomen kwijtraken aanvullende verzekering door schulden is aan volgende kabinet

18 feb om 11:45 uur
Als mensen met schulden hun aanvullende zorgverzekering verliezen, betekent dit voor hen een onderbreking van hun…
Lees verder »

VWS zoekt oplossing rechtstreeks declareren mondzorgnota’s Wlz aan zorgkantoren

4 feb om 12:13 uur
Het Ministerie van VWS werkt aan een aanpassing van de regelgeving om het rechtstreeks digitaal declareren aan…
Lees verder »

Coöperatie Best Dental buy: ‘De marge die een dental depot maakt, valt nu bij ons’

3 feb om 11:30 uurtimer5 min
Best Dental buy is een inkoopcoöperatie voor de mondzorg, waarbij 95 praktijken zijn aangesloten. Om lid te worden…
Lees verder »

Alexander Tolmeijer: ‘De groeikansen in de mondzorg zijn oneindig’

17 dec 2020 timer6 min
Ondanks de coronapandemie zijn de mogelijkheden tot groei in de mondzorg bijna oneindig. Dat stelt Alexander…
Lees verder »