Besparen deel 4: Verzekeringen

woensdag 6 april 2016
timer 3 min
Besparen is ook verdienen! In deze online serie kijk MedischOndernemen in samenwerking met Bespaarbedrijf.nl naar de bespaarkansen in uw praktijk. Deze week: besparingen op bedrijfsverzekeringen.

Veel ondernemers zijn terughoudend in het doorlichten van hun verzekeringsportefeuille. Vaak is er onvoldoende zicht op de aanwezige dekking en de noodzaak hiervan. En daarnaast is er de angst dat er iets ‘ergs’ gebeurt. Toch loont het om regelmatig naar de kosten van de bedrijfsverzekeringen én de tussenpersoon te kijken.

 

Bedrijfsverzekeringen

Op het gebied van verzekeringen is een hoop te besparen. Zo kent Nederland een grote ‘polisdichtheid’ (er wordt veel verzekerd), terwijl het in de regel verstandig is selectief te zijn in wat u verzekert, namelijk alleen datgene waarvan u het risico niet zelf kunt dragen. Het is immers zonde om veel te betalen voor een verzekering wanneer deze bij een eventuele schade slechts een beperkt bedrag zal uitkeren.  Een ander risico dat op de loer ligt is het dubbel verzekerd zijn. Doordat veel polisvoorwaarden ondoorzichtig zijn, kan dit al snel gebeuren. Ook kan het zijn dat door gewijzigde omstandigheden bepaalde risico’s juist niet gedekt blijken te zijn. Laat u dus regelmatig voorlichten door uw verzekeringsadviseur waarbij u zichzelf de vraag stelt: is dit een reëel risico in mijn praktijk en kan ik het risico eventueel zelf dragen? 

 

Bedenk ook altijd dat voorkomen beter is dan verzekeren. Wellicht kunt u door een kleine aanpassing het gelopen risico uitsluiten. Dan is een kostbare verzekering wellicht helemaal niet meer nodig. Wanneer u een risico niet kunt voorkomen en/of de gevolgen niet kunt inschatten, dan is een verzekering een goede oplossing.  Wees hier tot slot ook bewust van de markt. Er zijn grote verschillen in dekking en in premie. Zeker als uw verzekeringsportefeuille al een paar jaar niet is aangepast, zult u verbaasd zijn over de nieuwe premies die gelden voor dezelfde risico’s. Laat u hiervoor regelmatig voorlichten door uw verzekeringstussenpersoon.

 

Verzekeringstussenpersonen uitdagen

Maar ook op die verzekeringstussenpersoon zijn er besparingen te realiseren. De markt van verzekeringstussenpersonen is de laatste jaren aanzienlijk veranderd waardoor er grote verschillen zijn ontstaan. Tegelijkertijd is de markt de laatste jaren een stuk transparanter geworden. De tijd van grote provisies en woekerpolissen is voorbij en het loont dus ook de moeite om op regelmatige basis uw verzekeringstussenpersoon te (laten) 'challengen'. De meest eenvoudige methode om dit te doen is om uw gehele verzekeringsportefeuille voor te leggen aan een concurrerende tussenpersoon. Veel tussenpersonen zullen u vooral proberen te overtuigen door kritisch te kijken naar uw verzekeringen en te kijken wat u niet of anders zou moeten verzekeren. Dit is zeker waardevol. Vraag de nieuwe aanbieder echter voor de prijscheck ook altijd een aanbieding te maken voor een pakket met dezelfde dekking als uw huidige verzekeringspakket. Zo ziet u snel genoeg of zij ook op prijs kunnen concurreren met uw huidige aanbieder. Wanneer dit niet het geval is, is het wellicht ook de moeite waard om samen met uw huidige tussenpersoon uw portefeuille door te lichten.

 

Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De belangrijkste gevolgen van de Miljoenennota 2022: Dit merkt u er als zorgverlener van

16 nov om 13:30 uurtimer4 min
Al voor de uitbraak van de pandemie luidden ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen de noodklok vanwege…
Lees verder »

Van Marle Advies: ‘Duurzame relaties onderhouden is onze kracht’

14 okt om 09:10 uurtimer5 min
Voor medici zitten er vele voordelen verbonden aan een goed doorgedachte financiële planning met het oog op de…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs die toezien op een financieel gezonde praktijk

7 okt om 11:45 uurtimer4 min
Noord Negentig is een maatschap met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. ‘Persoonlijk contact met…
Lees verder »

Eerste lijn verontrust over doorzetten regeling Jaarverantwoording

6 okt om 14:08 uurtimer5 min
Minister De Jonge (VWS) wil de regeling Jaarverantwoording van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG)…
Lees verder »

De Eerstelijnscoalitie is verontwaardigd over administratieve verplichtingen bij jaarverslag

9 sep om 14:00 uurtimer4 min
De Eerstelijnscoalitie, een brede coalitie van beroepsorganisaties, reageert verontwaardigd over de afwijzende…
Lees verder »

Intelly. Hét alternatief voor factoring

20 apr om 16:48 uurtimer3 min
Als mondzorgspecialist wilt u bezig zijn met uw passie. Helaas komt er ook een hoop administratie bij kijken om uw…
Lees verder »

Zorgsector: Eerste lijn moet meer worden ingezet bij preventie

23 mrt om 19:16 uurtimer4 min
De zorgsector mist in de discussienota 'Zorg voor de Toekomst' de rol van de eerste lijn bij de inzet op (…
Lees verder »

Nieuwe wet moet financiering van preventie makkelijker maken

4 mrt om 13:08 uurtimer3 min
Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet…
Lees verder »