Besparen deel 4: Verzekeringen

woensdag 6 april 2016
timer 3 min
Besparen is ook verdienen! In deze online serie kijk MedischOndernemen in samenwerking met Bespaarbedrijf.nl naar de bespaarkansen in uw praktijk. Deze week: besparingen op bedrijfsverzekeringen.

Veel ondernemers zijn terughoudend in het doorlichten van hun verzekeringsportefeuille. Vaak is er onvoldoende zicht op de aanwezige dekking en de noodzaak hiervan. En daarnaast is er de angst dat er iets ‘ergs’ gebeurt. Toch loont het om regelmatig naar de kosten van de bedrijfsverzekeringen én de tussenpersoon te kijken.

 

Bedrijfsverzekeringen

Op het gebied van verzekeringen is een hoop te besparen. Zo kent Nederland een grote ‘polisdichtheid’ (er wordt veel verzekerd), terwijl het in de regel verstandig is selectief te zijn in wat u verzekert, namelijk alleen datgene waarvan u het risico niet zelf kunt dragen. Het is immers zonde om veel te betalen voor een verzekering wanneer deze bij een eventuele schade slechts een beperkt bedrag zal uitkeren.  Een ander risico dat op de loer ligt is het dubbel verzekerd zijn. Doordat veel polisvoorwaarden ondoorzichtig zijn, kan dit al snel gebeuren. Ook kan het zijn dat door gewijzigde omstandigheden bepaalde risico’s juist niet gedekt blijken te zijn. Laat u dus regelmatig voorlichten door uw verzekeringsadviseur waarbij u zichzelf de vraag stelt: is dit een reëel risico in mijn praktijk en kan ik het risico eventueel zelf dragen? 

 

Bedenk ook altijd dat voorkomen beter is dan verzekeren. Wellicht kunt u door een kleine aanpassing het gelopen risico uitsluiten. Dan is een kostbare verzekering wellicht helemaal niet meer nodig. Wanneer u een risico niet kunt voorkomen en/of de gevolgen niet kunt inschatten, dan is een verzekering een goede oplossing.  Wees hier tot slot ook bewust van de markt. Er zijn grote verschillen in dekking en in premie. Zeker als uw verzekeringsportefeuille al een paar jaar niet is aangepast, zult u verbaasd zijn over de nieuwe premies die gelden voor dezelfde risico’s. Laat u hiervoor regelmatig voorlichten door uw verzekeringstussenpersoon.

 

Verzekeringstussenpersonen uitdagen

Maar ook op die verzekeringstussenpersoon zijn er besparingen te realiseren. De markt van verzekeringstussenpersonen is de laatste jaren aanzienlijk veranderd waardoor er grote verschillen zijn ontstaan. Tegelijkertijd is de markt de laatste jaren een stuk transparanter geworden. De tijd van grote provisies en woekerpolissen is voorbij en het loont dus ook de moeite om op regelmatige basis uw verzekeringstussenpersoon te (laten) 'challengen'. De meest eenvoudige methode om dit te doen is om uw gehele verzekeringsportefeuille voor te leggen aan een concurrerende tussenpersoon. Veel tussenpersonen zullen u vooral proberen te overtuigen door kritisch te kijken naar uw verzekeringen en te kijken wat u niet of anders zou moeten verzekeren. Dit is zeker waardevol. Vraag de nieuwe aanbieder echter voor de prijscheck ook altijd een aanbieding te maken voor een pakket met dezelfde dekking als uw huidige verzekeringspakket. Zo ziet u snel genoeg of zij ook op prijs kunnen concurreren met uw huidige aanbieder. Wanneer dit niet het geval is, is het wellicht ook de moeite waard om samen met uw huidige tussenpersoon uw portefeuille door te lichten.

 

Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

MC Westerkwartier in het Groningse Tolbert
all_inclusiveAchtergrondartikel

Sectorspecialist over planning nieuw medisch centrum: ‘Praktijkhouders delen graag ervaringen en tips’

14 jul om 12:16 uurtimer3 min
Waar moet je op letten als je een nieuw pand wilt of een gezondheidscentrum wilt opzetten? Welke stappen moet je…
Lees verder »

Van Lanschot Healthcare: Als startende huisarts op zoek naar een hypotheek?

29 jun om 10:00 uurtimer3 min
In onze nieuwe blogserie laten we leden van het team van Van Lanschot aan het woord. We spreken met Henk-Jan van…
Lees verder »
Sigrid Kaag, minister van Financiën (Foto: Shutterstock)
person_outlineBlog

Voorjaarsnota 2022: dynamiek voor de zorgondernemer

9 jun om 15:00 uurtimer4 min
Jaarlijks informeert de minister van Financiën de Tweede Kamer via de Voorjaarsnota en de Najaarsnota over de…
Lees verder »

Een plan voor uw financiële gezondheid

13 apr om 12:09 uur
Als medisch professional heeft u over het algemeen een stabiel inkomen. Maar wat aan de ene kant binnenkomt, bent…
Lees verder »

MO Actueel webinar op 7 april biedt checklist: ‘Is uw praktijk Wtza-proof? Alle verplichtingen op een rij’

30 mrt om 09:59 uurtimer3 min
Accountant Jan Ruitenbeek (Visser & Visser) presenteert tijdens het webinar MO Actueel op 7 april een…
Lees verder »

Juridische en fiscale actualiteiten in één uur: Fiscale prioriteiten en Wtza

16 mrt om 17:00 uurtimer2 min
In samenwerking met Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs organiseert MedischOndernemen op…
Lees verder »

Coöperatie Best Dental buy laat leden delen in winst en beleeft groeispurt

10 mrt om 16:30 uurtimer5 min
Best Dental buy is een inkoopcoöperatie voor de mondzorg, gericht op de voordelen van gezamenlijke inkoop van…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs voor een financieel gezonde praktijk en goede begeleiding bij samenwerking

23 feb om 10:24 uurtimer4 min
Noord Negentig is een kantoor met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. Het bedrijf biedt een breed…
Lees verder »