Besparen deel 5: Accountancy en Adviseurs

donderdag 28 april 2016
timer 4 min
Besparen is ook verdienen! In deze serie van MedischOndernemen in samenwerking met Bespaarbedrijf.nl alles bespaarkansen in uw praktijk. Deze week kijken we naar besparingen op accountancy & advieskosten.

Veel ondernemers zijn terughoudend met het tegen het licht houden van hun accountants en adviseurskosten. Veelal is er sprake van een langdurige relatie met uw accountant of adviseur en heeft u als ondernemer ook veel tijd en energie gestoken in het opbouwen van deze relatie. Vaak wordt een overstap dan ook ingegeven door onvrede over de huidige dienstverlening. Toch loont het ook de moeite om bewust om te gaan met uw accountants- en advieskosten, ook  wanneer u niet ontevreden bent.

 

Appels met appels vergelijken

Wanneer u ervoor kiest uw accountants- en/of advieskosten tegen het licht te houden, is het ook hier van belang te starten met een definitie van de gewenste dienstverlening. Wat zijn destijds de redenen geweest te kiezen voor uw huidige accountant en zijn deze redenen nog steeds van toepassing? Ook de vraag wat u op dit moment mist in de dienstverlening moet u voor uzelf beantwoorden. Wanneer u zich een beeld heeft gevormd van de gewenste dienstverlening van de accountant of adviseur kunt u beginnen met het aanvragen van offertes. Wees hierbij ook selectief in de partijen die u uitnodigt een offerte uit te brengen en vraag ook altijd naar referenties.

 

Aangezien het vakgebied van de accountant en adviseur in veel gevallen niet uw vakgebied is (anders had u immers geen adviseur nodig), is het lastig vast te stellen of aanbiedingen van adviseurs vergelijkbaar zijn. Neem daarom de tijd om de aanbiedingen te doorgronden en vraag de leveranciers hun aanbiedingen aan u toe te komen lichten. Het vakgebied van accountants en adviseurs is erg dynamisch en sterk in ontwikkeling. Er zijn veel verschillende invalshoeken voor uw gewenste dienstverlening en de aanbiedingen zullen bijna per definitie ver uit elkaar liggen. Dit is enerzijds een probleem, anderzijds biedt het ook kansen. U heeft hierdoor immers de mogelijkheid om gaandeweg het traject uw wensen en eisen verder aan te scherpen en eventueel bij te stellen. Wanneer u ervan overtuigd bent dat u de gevraagde dienstverlening helemaal duidelijk in beeld heeft, vraagt u de aanbieders allemaal om nog eenmaal hun aanbieding aan te passen naar de uiteindelijke wensen. Zo maakt u de laatste stap naar een echte appels met appels-vergelijking tussen verschillende aanbieders en maakt u tegelijkertijd gebruik van de expertise van de aanbiedende partijen.

 

In de praktijk

Het kiezen van een accountant of adviseur vergt in de regel meer tijd dan het kiezen van bijvoorbeeld een energieleverancier. Daarom is het logisch dat u dit minder vaak zult doen. Ook kunt u ervoor kiezen om u bij het kiezen van een nieuwe accountant te laten ondersteunen door een partij als bespaarbedrijf.nl. Het kost tijd voordat een nieuw gekozen leverancier zijn echte toegevoegde waarde kan bewijzen. Daarom blijven deze leveranciers veelal lang bij u aan boord. Dit maakt het belang van een weloverwogen keuze nog groter.

 

Het is verstandig om u regelmatig de vraag te stellen of u nog met de juiste partijen werkt. Het vakgebied van accountants en adviseurs is volop in ontwikkeling. Accountants worden steeds meer fiscaal adviseurs. Uw boekhouding kan in steeds grotere mate worden geautomatiseerd (automatische koppelingen met de bank, facturen inscannen en automatisch boeken etc). Adviesbureaus bieden u regelmatig de mogelijkheid hun advies in de vorm van geacrediteerde opleidingen (met bijbehorende nascholingspunten) af te nemen. De vraag of deze ontwikkelingen in uw praktijk ook een toegevoegde waarde hebben, kunt u alleen zelf beantwoorden. Echter door hier regelmatig met bijvoorbeeld collega-ondernemers van gedachten te wisselen, krijgt u meer grip op de vraag of uw accountant of adviseur nog wel past bij uw onderneming.

 

Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De belangrijkste gevolgen van de Miljoenennota 2022: Dit merkt u er als zorgverlener van

16 nov om 13:30 uurtimer4 min
Al voor de uitbraak van de pandemie luidden ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen de noodklok vanwege…
Lees verder »

Van Marle Advies: ‘Duurzame relaties onderhouden is onze kracht’

14 okt om 09:10 uurtimer5 min
Voor medici zitten er vele voordelen verbonden aan een goed doorgedachte financiële planning met het oog op de…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs die toezien op een financieel gezonde praktijk

7 okt om 11:45 uurtimer4 min
Noord Negentig is een maatschap met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. ‘Persoonlijk contact met…
Lees verder »

Eerste lijn verontrust over doorzetten regeling Jaarverantwoording

6 okt om 14:08 uurtimer5 min
Minister De Jonge (VWS) wil de regeling Jaarverantwoording van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG)…
Lees verder »

De Eerstelijnscoalitie is verontwaardigd over administratieve verplichtingen bij jaarverslag

9 sep om 14:00 uurtimer4 min
De Eerstelijnscoalitie, een brede coalitie van beroepsorganisaties, reageert verontwaardigd over de afwijzende…
Lees verder »

Intelly. Hét alternatief voor factoring

20 apr om 16:48 uurtimer3 min
Als mondzorgspecialist wilt u bezig zijn met uw passie. Helaas komt er ook een hoop administratie bij kijken om uw…
Lees verder »

Zorgsector: Eerste lijn moet meer worden ingezet bij preventie

23 mrt om 19:16 uurtimer4 min
De zorgsector mist in de discussienota 'Zorg voor de Toekomst' de rol van de eerste lijn bij de inzet op (…
Lees verder »

Nieuwe wet moet financiering van preventie makkelijker maken

4 mrt om 13:08 uurtimer3 min
Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet…
Lees verder »