Besparen deel 5: Accountancy en Adviseurs

donderdag 28 april 2016
timer 4 min
Besparen is ook verdienen! In deze serie van MedischOndernemen in samenwerking met Bespaarbedrijf.nl alles bespaarkansen in uw praktijk. Deze week kijken we naar besparingen op accountancy & advieskosten.

Veel ondernemers zijn terughoudend met het tegen het licht houden van hun accountants en adviseurskosten. Veelal is er sprake van een langdurige relatie met uw accountant of adviseur en heeft u als ondernemer ook veel tijd en energie gestoken in het opbouwen van deze relatie. Vaak wordt een overstap dan ook ingegeven door onvrede over de huidige dienstverlening. Toch loont het ook de moeite om bewust om te gaan met uw accountants- en advieskosten, ook  wanneer u niet ontevreden bent.

 

Appels met appels vergelijken

Wanneer u ervoor kiest uw accountants- en/of advieskosten tegen het licht te houden, is het ook hier van belang te starten met een definitie van de gewenste dienstverlening. Wat zijn destijds de redenen geweest te kiezen voor uw huidige accountant en zijn deze redenen nog steeds van toepassing? Ook de vraag wat u op dit moment mist in de dienstverlening moet u voor uzelf beantwoorden. Wanneer u zich een beeld heeft gevormd van de gewenste dienstverlening van de accountant of adviseur kunt u beginnen met het aanvragen van offertes. Wees hierbij ook selectief in de partijen die u uitnodigt een offerte uit te brengen en vraag ook altijd naar referenties.

 

Aangezien het vakgebied van de accountant en adviseur in veel gevallen niet uw vakgebied is (anders had u immers geen adviseur nodig), is het lastig vast te stellen of aanbiedingen van adviseurs vergelijkbaar zijn. Neem daarom de tijd om de aanbiedingen te doorgronden en vraag de leveranciers hun aanbiedingen aan u toe te komen lichten. Het vakgebied van accountants en adviseurs is erg dynamisch en sterk in ontwikkeling. Er zijn veel verschillende invalshoeken voor uw gewenste dienstverlening en de aanbiedingen zullen bijna per definitie ver uit elkaar liggen. Dit is enerzijds een probleem, anderzijds biedt het ook kansen. U heeft hierdoor immers de mogelijkheid om gaandeweg het traject uw wensen en eisen verder aan te scherpen en eventueel bij te stellen. Wanneer u ervan overtuigd bent dat u de gevraagde dienstverlening helemaal duidelijk in beeld heeft, vraagt u de aanbieders allemaal om nog eenmaal hun aanbieding aan te passen naar de uiteindelijke wensen. Zo maakt u de laatste stap naar een echte appels met appels-vergelijking tussen verschillende aanbieders en maakt u tegelijkertijd gebruik van de expertise van de aanbiedende partijen.

 

In de praktijk

Het kiezen van een accountant of adviseur vergt in de regel meer tijd dan het kiezen van bijvoorbeeld een energieleverancier. Daarom is het logisch dat u dit minder vaak zult doen. Ook kunt u ervoor kiezen om u bij het kiezen van een nieuwe accountant te laten ondersteunen door een partij als bespaarbedrijf.nl. Het kost tijd voordat een nieuw gekozen leverancier zijn echte toegevoegde waarde kan bewijzen. Daarom blijven deze leveranciers veelal lang bij u aan boord. Dit maakt het belang van een weloverwogen keuze nog groter.

 

Het is verstandig om u regelmatig de vraag te stellen of u nog met de juiste partijen werkt. Het vakgebied van accountants en adviseurs is volop in ontwikkeling. Accountants worden steeds meer fiscaal adviseurs. Uw boekhouding kan in steeds grotere mate worden geautomatiseerd (automatische koppelingen met de bank, facturen inscannen en automatisch boeken etc). Adviesbureaus bieden u regelmatig de mogelijkheid hun advies in de vorm van geacrediteerde opleidingen (met bijbehorende nascholingspunten) af te nemen. De vraag of deze ontwikkelingen in uw praktijk ook een toegevoegde waarde hebben, kunt u alleen zelf beantwoorden. Echter door hier regelmatig met bijvoorbeeld collega-ondernemers van gedachten te wisselen, krijgt u meer grip op de vraag of uw accountant of adviseur nog wel past bij uw onderneming.

 

Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

MC Westerkwartier in het Groningse Tolbert
all_inclusiveAchtergrondartikel

Sectorspecialist over planning nieuw medisch centrum: ‘Praktijkhouders delen graag ervaringen en tips’

14 jul om 12:16 uurtimer3 min
Waar moet je op letten als je een nieuw pand wilt of een gezondheidscentrum wilt opzetten? Welke stappen moet je…
Lees verder »

Van Lanschot Healthcare: Als startende huisarts op zoek naar een hypotheek?

29 jun om 10:00 uurtimer3 min
In onze nieuwe blogserie laten we leden van het team van Van Lanschot aan het woord. We spreken met Henk-Jan van…
Lees verder »
Sigrid Kaag, minister van Financiën (Foto: Shutterstock)
person_outlineBlog

Voorjaarsnota 2022: dynamiek voor de zorgondernemer

9 jun om 15:00 uurtimer4 min
Jaarlijks informeert de minister van Financiën de Tweede Kamer via de Voorjaarsnota en de Najaarsnota over de…
Lees verder »

Een plan voor uw financiële gezondheid

13 apr om 12:09 uur
Als medisch professional heeft u over het algemeen een stabiel inkomen. Maar wat aan de ene kant binnenkomt, bent…
Lees verder »

MO Actueel webinar op 7 april biedt checklist: ‘Is uw praktijk Wtza-proof? Alle verplichtingen op een rij’

30 mrt om 09:59 uurtimer3 min
Accountant Jan Ruitenbeek (Visser & Visser) presenteert tijdens het webinar MO Actueel op 7 april een…
Lees verder »

Juridische en fiscale actualiteiten in één uur: Fiscale prioriteiten en Wtza

16 mrt om 17:00 uurtimer2 min
In samenwerking met Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs organiseert MedischOndernemen op…
Lees verder »

Coöperatie Best Dental buy laat leden delen in winst en beleeft groeispurt

10 mrt om 16:30 uurtimer5 min
Best Dental buy is een inkoopcoöperatie voor de mondzorg, gericht op de voordelen van gezamenlijke inkoop van…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs voor een financieel gezonde praktijk en goede begeleiding bij samenwerking

23 feb om 10:24 uurtimer4 min
Noord Negentig is een kantoor met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. Het bedrijf biedt een breed…
Lees verder »