'Besparen kan ook dit jaar nog'

donderdag 16 november 2017
timer 5 min
Voor het eind van het jaar is het altijd goed om na te gaan of u nog in actie moet komen om noodzakelijke financiële of fiscale actie te nemen. In dit artikel ga ik op enkele tips of acties in, om u terzijde te staan. Bespaart u mee? 

Pensioen in eigen beheer  

Heeft u een bv waarin u pensioen in eigen beheer opbouwt? Nu dit niet langer meer mag, heeft u onder andere de mogelijkheid om uw opgebouwde pensioen dit jaar (2017), in 2018 of 2019 af te kopen. U betaalt dan loonheffing, maar wel met een belastingkorting. Overweegt u om het pensioen af te kopen, dan is het tijd om nu in actie te komen. De belastingkorting is namelijk in 2017 hoger dan in 2018 en 2019.   

-Let op: er zijn vele aspecten waar naar gekeken moet worden. Laat u adviseren.  


Investeringsaftrek  

Heeft u voor uw praktijk of onderneming nieuwe bedrijfsmiddelen (een nieuwe behandelbank of bijvoorbeeld een computer), dan komt u mogelijk in aanmerking voor extra aftrek; de zogenaamde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Op jaarbasis moet u dan wel meer dan € 2.300 investeren. Tot € 56.192 aan investeringen heeft u een extra aftrekpost van 28% over uw investering. Investeert u meer dan € 56.192, dan neemt de investeringsaftrek af. Heeft u de komende jaren meer investeringen voor de boeg? Het kan dan gunstig zijn als u de investeringen spreidt over meerdere jaren. Zit u in 2017 nog onder de drempel van € 2.300? Mogelijk komt u met een kleine investering (het bedrijfsmiddel moet wel meer dan € 450 kosten) wel boven de drempel, zodat u extra aftrek krijgt en zo een goedkope investering. Goodwill, grond , huizen en personenauto’s zijn uitgesloten.  


Energie besparen  

Wilt u als ondernemer energie besparen in uw huisvesting? Wanneer u investeert in duurzame bedrijfsmiddelen en wanneer de investering op de energielijst 2017 staat (zie www.rvo.nl), dan kunt u met de Energie-investeringsaftrek (EIA) extra fiscaal voordeel behalen. Voor specifieke investeringen die u een energiebesparing opleveren kunt u 55% van de investeringskosten (naast de afschrijving) aftrekken van uw fiscale winst.   

Let op: komt u in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek, dan dient u uw investering binnen 3 maanden na het aangaan van uw investeringsverplichting te melden bij het RVO.  


Subsidies  

Wilt u als ondernemer meer weten over mogelijke subsidies? Breng dan eens een bezoek aan de website RVO.nl/subsidies-regelingen.   


Belastingvrij schenken  

Heeft u vermogen opgebouwd waardoor u belasting betaal t over uw box 3 vermogen en wilt u ook schenken aan uw kinderen? Benut dan de schenkingsvrijstelling. In 2017 kunt u belastingvrij € 5.320 schenken aan uw kinderen. Zijn uw kinderen tussen de 18 en 40 jaar, dan zijn er meer mogelijkheden om zonder schenkbelasting vermogen over te dragen. Er is een eenmalige vrijstelling van € 25.526. Wanneer wordt voldaan aan de voorwaarden is er bij een dure studie van uw kind € 53.176 en bij het gebruik van een eigen woning € 100.000 vrijstelling mogelijk.  

Wilt u schenken aan iemand anders (bijvoorbeeld een neef)? Ook dan zijn er mogelijkheden voor belastingvrij schenken. De reguliere jaarlijkse vrijstelling is dan € 2.129. Gebruikt de verkrijger de schenking onder voorwaarden voor de eigen woning en is de verkrijger tussen de 18 en 40 jaar? Ook dan is er een eenmalige vrijstelling mogelijk van € 100.000. Wanneer u vermogend bent en vermogen zo gunstig mogelijk wil t overdragen aan bijvoorbeeld uw kinderen, dan zijn er vaak veel besparingsmogelijkheden. Neemt u voor een optimaal schenkingsplan een adviseur in de hand!  

 

Uw aftrekposten naar voren halen of uitstellen  

Giften of zorgkosten zijn pas aftrekbaar als u boven een drempel uitkomt. Wanneer u bijvoorbeeld gewend bent om jaarlijks een vast bedrag aan giften aan ANBI-instellingen te geven, dan kunt u overwegen om in bijvoorbeeld december het bedrag reeds te doneren voor het komende jaar. U heeft dan maar één keer last van de drempel.  


Besparen op uw box 3-heffing door groene beleggingen  

Per 1 januari 2018 wordt de waarde van uw vermogen voor box 3 bepaald. Wilt u de belastingheffing op uw vermogen beperken, onderneem dan vóór die datum actie door uw belastbare vermogen te verminderen. Beleg bijvoorbeeld een deel van uw vermogen in groene beleggingen. Voor groene beleggingen geldt een vrijstelling in box 3 van maximaal € 57.385 (bedrag 2017). Heeft u een fiscale partner, dan bedraagt de vrijstelling voor u en uw partner gezamenlijk zelfs het dubbele (€ 114.770).    


Behalve op de vrijstelling heeft u ook recht op extra heffingskorting. Vanaf 2013 is die heffingskorting 0,7% van het bedrag van de vrijstelling waar u, eventueel samen met uw partner, recht op hebt. Het is verstandig om eerst te controleren of het fonds waarin u wilt beleggen door de Belastingdienst is aangewezen als een groenfonds. Is dat niet het geval, dan geldt de vrijstelling en de heffingskorting namelijk niet. Ga daarvoor naar www.belastingdienst.nl en kijk onder de brochures naar overzicht fondsen en beleggingen met belastingvoordeel  


Besparen op uw box 3 heffing door het dit jaar nog kopen van uw zaken voor persoonlijk gebruik. Roerende zaken, zoals een auto, boot, caravan die voor persoonlijke doeleinden gebruikt of verbruikt, hoeft u niet op te geven in box 3. Als u overweegt om binnenkort een dergelijke aanschaf te doen, koop en betaal dan uiterlijk 31 december. In de heffing over box 3 per 1 januari 2018 zal dit vermogen dan mee worden genomen. Er is wel een mits. Wanneer u de aanschaf als belegging koopt, dan telt het wel mee met uw vermogen.  


Tot slot  

Met deze tips hebben wij u hopelijk op ideeën gebracht om belasting te besparen. Mijn kantoor zal in de loop van deze maand nog veel meer eindejaartips verzamelen en publiceren. Deze delen wij allemaal met Medisch Ondernemen. 

C. Jansen MB RB, belastingadviseur en directeur bij Van Ree Accountants / accountants in de zorg  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
'Besparen kan ook dit jaar nog'

Meer artikelen met dit thema

all_inclusiveAchtergrondartikel

Open Future-congres: ‘Fysiopraktijk die kosten beheerst, kan keurige marge halen van 15%’

14 feb om 15:00 uurtimer5 min

Bij het congres ‘Redelijke verdiensten - Hoe?’ op 25 januari in Arnhem liet ondernemersadviseur Brigitte Vogels…

Lees verder »

Belangrijke belastingaftrekposten voor medisch specialisten

14 feb om 15:00 uur

Als medisch specialist wilt u zich vooral kunnen richten op het verlenen van zorg aan uw patiënten, zonder u…

Lees verder »
Jan Henk Nawijn (Foto: De Lieve Tandarts)
person_outlineBlog

De angst voor de tandarts én de onvoorspelbare rekening: Kerkratten en Baligangers

5 feb om 12:45 uurtimer4 min

Met De Lieve Tandarts proberen we drempels weg te nemen waardoor mensen niet meer naar de tandarts gaan.…

Lees verder »
Harry Geurkink - foto Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Harry Geurkink over fysiocongres: ‘Redelijke verdiensten, maar hoe?’: ‘Schreeuwen en strijd helpen niet’

22 jan om 10:45 uurtimer5 min

Fysiotherapeut Harry Geurkink is oprichter van Romei Therapie & Training in Zevenaar en…

Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »
person_outlineBlog

Veel boosheid in de fysiotherapie: Schreeuw, huil en schrijf met vette letters…

9 jan om 15:30 uurtimer5 min

Vlak voor Kerst kreeg ik de nieuwsbrief van de Stichting Keurmerk Fysiotherapie in de mail met de titel: ‘Nog…

Lees verder »
Rob Kuypers en enkele teamleden
all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »