De noodzaak van nieuwe zorginkoop: Deel 1

donderdag 29 maart 2018
timer 4 min
Vier deskundigen laten in drie delen van ‘De noodzaak van nieuwe zorginkoop’ hun licht schijnen over een toekomstbestendige zorginkoop.

De overheid heeft ruim tien jaar geleden met de Zorgverzekeringswet ‘zorginkoop’ geïntroduceerd. Het is een strategisch instrument om, redenerend vanuit een gestandaardiseerd aanbod, de vraag hier enigszins op af te stemmen. De praktijk is echter dat wensen van zorgvragers sterk variëren. De huidige inkoop sluit daar onvoldoende op aan. In de zorginkoop zijn een andere werkwijze en andere vormen nodig. De inzichten en opvattingen over gezondheid en welzijn zijn de laatste jaren behoorlijk veranderd. De opvatting over de verantwoordelijkheden die iedereen daarin zelf moet nemen ook. Het huidige gestandaardiseerde aanbod en de statische vorm van zorginkoop passen daar niet goed meer bij. Er is behoefte aan meer flexibiliteit en aan verschillende samenwerkingsvormen tussen zorginkoper en zorgaanbieder.

 

Pluriformiteit

In dit kader heeft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in het najaar van 2017 een advies uitgebracht over zorginkoop, getiteld 'Zorgrelatie centraal; partnership leidend voor zorginkoop'. RVS-voorzitter Pauline Meurs zegt daarover: “Het middel zorginkoop lijkt een doel te zijn geworden. In het RVS- advies benoemen wij de te grote focus op ‘budget’ en ‘prijs x aantal’. Er is onvoldoende aandacht voor innovatie en preventie. In het nieuwe perspectief zou de zorgrelatie centraal moeten staan. We bedoelen daarmee de relatie tussen cliënt/patiënt en zorgprofessional. Wij adviseren verzekeraars en zorginstellingen om via meerjarenafspraken deze relatie de ruimte te geven en richting te geven aan het gewenste zorglandschap en de daarvoor beschikbare budgetten. Dan kan geïnvesteerd worden in kwaliteits- en doelmatigheidswinst zonder ieder jaar weer te hoeven onderhandelen over productie en prijs. Dat leidt tot vertrouwen én verantwoordelijkheid. Er zijn al goede voorbeelden van deze samenwerking.”

 

Het huidige zorgmodel is gebaseerd op de pijlers betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit. Meurs is er voorstander van een extra pijler toe te voegen: pluriformiteit. “Hiermee kun je de noodzaak voor maatwerk aan de cliënt als een centrale waarde hanteren en daar ook rekening mee houden bij de afspraken die worden gemaakt. Bij de pluriforme vraag van vandaag en morgen passen standaardisatie en aanbodgerichte zorg niet goed meer. We moeten de eenzijdige focus op budgetplafonds loslaten en veel meer dan nu gebeurt de aandacht verleggen naar passende zorg: de juiste zorg op het juiste moment. Vanuit dat beginsel komt doelmatigheid ook weer centraal te staan”, besluit Meurs.

 

Beleving versus genezing

De vraag mag dan pluriform zijn, dat wil niet zeggen dat iedere vraag op een unieke manier behandeld moet worden. Standaardisatie van bijvoorbeeld (be)handelingen is soms nodig om de kwaliteit en/of efficiency te verhogen en de kosten te beperken. Mede door betaalbare zorg blijft er voor iedereen toegang tot de zorg. Solidariteit is immers een belangrijk aspect van het zorgstelsel. ‘Pluriformiteit waar nodig en standaardisatie waar mogelijk’ lijkt derhalve meer te passen bij de vraag van burgers.

 

Adrie van Osch, lid van de Raad van Bestuur van Brabant Zorg, een organisatie die zorg levert aan ouderen, maakt daarbij een nuttig onderscheid tussen zorg gericht op genezing (primair de curatieve zorg) en zorg gericht op beleving (primair de langdurige zorg). “Om cliënten hun eigen leven te laten leiden moeten we onderscheid maken in verschillende typen zorgvraag. Bij genezen staat het resultaat voorop. Een professionele zorginkoper kan dan helpen de juiste keuzes te maken. Maar bij beleving – en daaruit bestaat eigenlijk het grootste deel van de langdurige zorg – kunnen cliënten zelf oordelen wat zij goede zorg vinden, bijvoorbeeld met een onafhankelijk ‘sterrensysteem’. De cliënt moet zorg rechtstreeks kunnen inkopen. Dit betekent dat zorgaanbieders met een onderscheidend aanbod moeten komen en zich echt moeten focussen op het realiseren van de doelen van de cliënt. En samen met de cliënt kijken waar ze het beschikbare budget aan besteden. Zijn cliënten niet tevreden over de zorg, dan gaat hun bestaansrecht verloren.”

 

Volgende week de visie van Lea Bouwmeester, directeur van de Diabetes Federatie.

 

Door: Frank Kraus, zelfstandig managementconsultant voor zorginstellingen en zorgverzekeraars. Hij ondersteunt organisaties daarnaast bij het zaken doen in Dubai en de Emiraten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De noodzaak van nieuwe zorginkoop: Deel 1

Meer artikelen met dit thema

Fred Bloem CEO Infomedics
flash_onNieuws

Infomedics wil ‘het verschil maken’: ‘De zorg optimaal laten functioneren. En vooral menselijk houden’

19 mei om 09:00 uurtimer4 min
Infomedics wil de administratieve druk zoveel mogelijk bij zorgverleners weghalen, zodat ze zich volledig op de…
Lees verder »

Remko van de Craats (Van Ree Finance Consultants): ‘Bepaal tijdig stip op de horizon om te stoppen en de praktijk over te dragen’

23 mrt om 15:15 uurtimer5 min
Wanneer wilt u stoppen en wanneer kunt u stoppen? Dat is het onderwerp van het webinar 'Genoeg poen voor uw…
Lees verder »

Liquiditeitsvoordeel door te investeren in 2023

20 mrt om 10:45 uurtimer4 min
Investeert u dit jaar in een nieuw bedrijfsmiddel? Dan kunt u mogelijk 50% van de aanschaffings- of…
Lees verder »

Praktijkhouder pleit voor betere regulering tarieven fysiotherapie: ‘Maak een plan van aanpak met deskundigen’

13 jan om 10:30 uurtimer5 min
Ton Regeer, praktijkhouder in ’s Gravenzande en Monster, betoogt dat zorgverzekeraars totaal geen reële indexering…
Lees verder »
person_outlineBlog

Hoe privé zijn de schulden van uw werknemer?

5 dec 2022 timer3 min
Als uw werknemer te maken krijgt met een deurwaarder vanwege onbetaalde rekeningen, dan kan er beslag worden…
Lees verder »

Als medisch specialist een hypotheek afsluiten

28 nov 2022 timer3 min

U heeft besloten om een nieuw huis te kopen. Er zijn echter momenten dat u behoefte heeft aan…

Lees verder »
flash_onNieuws

‘Enorme stap’ naar een nieuwe CAO in de fysiotherapie

24 nov 2022 timer3 min
De CAO-onderhandelingscommissies van Werkgeversvereniging Fysiotherapie (WVF) en Fysiovakbond FDV hebben op 21…
Lees verder »
Joost de Waard Visser & Visser
mic_external_onInterview

Joost de Waard (Visser & Visser) blikt terug: ‘Praktijkmanager, ga echt managen. Claim je positie’

15 nov 2022 timer4 min
Praktijken worden steeds groter, waardoor ze professioneler moeten worden en praktijkmanagers daarin moeten…
Lees verder »