Eindejaarstip: Benut uw vrije ruimte optimaal
Sinds 1 januari 2015 bent u verplicht de werkkostenregeling toe te passen. Binnen de werkkostenregeling zijn een aantal aangewezen vergoedingen en verstrekkingen niet belast tot 1,2% van de totale fiscale loonsom (de vrije ruimte). Daarboven betaalt u 80% belasting over deze vergoedingen en verstrekkingen. Heeft u nog vrije ruimte over, benut deze dan vóór het einde van het jaar optimaal voor belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen aan uw werknemers.
Tip:
Het is niet mogelijk om de vrije ruimte die in 2015 over is door te schuiven naar 2016. Maar als u vrije ruimte over heeft, kunt u wel uw werknemers dit jaar nog een aantal belastingvrije vergoedingen of verstrekkingen geven.Het kan reden zijn om nog dit jaar een bedrijfsborrel te organiseren of de de laptop die een medewerker toch nodig heeft voor thuiswerken nog in december aan te schaffen.
Houd uw eindejaarsbijeenkomst met uw personeel dit jaar eens anders
Dreigt u de vrije ruimte juist te overschrijden, dan kunt u bijvoorbeeld in plaats van een kerstpakket een nieuwjaarsgeschenk geven. Of vervang de eindejaars borrel buiten de deur door een nieuwjaars borrel buiten de deur. En het bedrijfsfeestje is misschien begin 2016 net zo gezellig als eind 2015. Omdat deze verstrekkingen dan in 2016 plaatsvinden, komen ze ook ten laste van de vrije ruimte in 2016.
Let op!
Bedenk wel dat schuiven met uw vergoedingen en verstrekkingen alleen zin heeft als u in 2016 niet met dezelfde overschrijding van de vrije ruimte te maken krijgt.
Daarnaast kunt u bepaalde vergoedingen of verstrekkingen wellicht anders inrichten. De eindejaarsborrel in uw bedrijfspand is met wat aankleding misschien wel net zo gezellig als buiten de deur. En het scheelt u straks misschien 80% belastingheffing. Buiten de deur komt de eindejaarsborrel bij aanwijzing immers ten laste van de vrije ruimte, terwijl de borrel in uw bedrijfspand op nihil is gewaardeerd.
Let op!
Wordt de borrel in uw bedrijfspand gecombineerd met een maaltijd, dan komt voor de maaltijd wel het forfaitaire bedrag van € 3,20 per werknemer ten laste van de vrije ruimte. Dit is echter altijd beduidend minder dan de werkelijke waarde van een maaltijd buiten de deur die ten laste van uw vrije ruimte zou zijn gekomen.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eerste impressie van de Dag van de Praktijkmanager (2025): ‘Zorg dat je impact als leider duurzaam is en maak jezelf onmisbaar’
13 jun om 11:21 uur 6 minDe Dag van de Praktijkmanager heeft dit jaar als thema ‘het leukste vak ter wereld’. Dagvoorzitter Charlotte…
Michel Fortman (VvAA) tijdens de PM Dag: ‘Ziekteverzuim neemt toe, vooral door mentale druk’
6 jun om 14:30 uur 5 minMichel Fortman, senior verzuimadviseur bij VvAA, ziet het ziekteverzuim in de eerstelijnszorg…
Pieter Schram (Edin Dental Academy): ‘Investeer in je medewerkers, dan groeit je praktijk mee’
20 mei om 09:00 uur 5 minIn een tijd waarin goed personeel schaars is en patiënten mondiger worden, is één boodschap bij uitstek urgent…
Victor Mion, keynote bij de PM Dag: ‘Iedereen kan leren coachen’
14 mei om 10:00 uur 5 minDe moderne praktijkmanager loopt het risico zichzelf in de weg te zitten, stelt Victor Mion.…
Actueel-lunchwebinar met Hanin Saad en Eva Izeboud: ‘Van werkdruk naar werkgeluk’
12 mei om 14:00 uur 5 minHoe houd je je team gemotiveerd, voorkom je uitval en zorg je voor rust en structuur in de hectiek van alledag…
Deadline jaarverantwoording: uiterlijk 31 mei aanleveren
7 mei om 11:00 uur 4 minZorgaanbieders moeten uiterlijk 31 mei hun jaarverantwoording over 2024 indienen, tenzij zij voor 31 maart…
Lunchwebinar ‘Actueel’: Praktische handvatten voor werkgeluk en verzuimpreventie
29 apr om 09:30 uur 3 minDe nieuwe editie van het lunchwebinar Actueel, speciaal voor praktijkhouders én praktijkmanagers, vindt plaats…
De digitale apothekersrevolutie: automatiseer uw administratie
15 apr om 12:18 uur 4 minAls apotheker of beherend apotheker heeft u dagelijks te maken met een breed takenpakket. Zorgverlening staat…
Reactie toevoegen