Gezondheidscentrum starten: trends en tips

vrijdag 9 maart 2018
timer 5 min
Steeds meer eerstelijnspraktijken maken de overstap naar gezondheidscentra. Dat biedt kansen maar betekent ook een grote verandering, onder andere op financieel gebied.Twee specialisten van ABN AMRO zetten de trends en tips bij het starten van een gezondheidscentrum voor u op een rij.

Het aantal gezondheidscentra is de laatste paar jaar sterk toegenomen; aan deze groei komt voorlopig nog geen einde. Vooral vanuit het westen van het land krijgen wij op het moment meer financieringsaanvragen. Eigenlijk is dat een inhaalslag want in het noorden, oosten en zuiden zijn er relatief al meer gezondheidscentra.    

 

Drijfveren    

In ons land is een sterke eerstelijnsgezondheidszorg van groot belang. Samenwerking onder één dak helpt daarbij: je loopt makkelijker bij elkaar binnen en het delen van de zorgverlening rondom de patiënt kan efficiënter ingericht worden. Oudere zorgaanbieders maken de overstap naar een gezondheidscentrum soms ook om het vinden van een opvolger makkelijker te maken. Een jonge arts vestigt zich vaak liever in een groepspraktijk of medisch centrum.  

 

Trends  

Steeds vaker wordt gekozen voor de aankoop en verbouwing van een bestaand pand. Zeker daar waar minder plaats is voor nieuwbouw en de prijs van de grond hoog is. Voormalige bibliotheken, gemeentehuizen of bankgebouwen zijn geliefde objecten. Deze staan vaak al op een centrale plaats in de wijk, zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer en hebben soms eigen parkeerplaatsen. De panden dienen uiteraard wel geschikt te zijn om te verduurzamen, moeten het juiste energielabel hebben enzovoort.   

 

De nieuwe centra zijn vaak groter dan de al wat oudere gezondheidscentra. Dat komt onder andere doordat steeds meer zorg van de tweede naar de eerste lijn verschuift. Voor taakdelegatie, uitbreiding van personeel en de veranderende zorgvraag van de patiënt zijn meer vierkante meters nodig. Zeker in de periferie komt er steeds minder ziekenhuiszorg. In de visie van de overheid en de zorgverzekeraars blijft alleen de complexe zorg in het ziekenhuis achter. Voor gezondheidscentra is dit een kans. Verder zien we bij steeds meer gezondheidscentra eerstelijnsbedden komen sinds de financiering voor deze faciliteit beter is geregeld. De samenwerking met de wijkzorg is steeds belangrijker. Samen vestigen in een centrum ligt dan voor de hand. Strategisch gezien is dat een goede ontwikkeling. De verwachting is dat geldstromen naar de eerste lijn in de toekomst meer geënt zullen zijn op plannen voor de wijk.    


Kopen of huren  

Als u als initiatiefnemer een bepaalde visie en missie nastreeft en daarbij de regie wilt houden, kan het van belang zijn om eigenaar te zijn van het pand , eventueel samen met meerdere zorgverleners die dezelfde kernwaarden nastreven. Als u nu koopt is de lage rentestand een voordeel. Soms past huren beter, bijvoorbeeld als de initiatiefnemers van het gezondheidscentrum heel divers zijn in leeftijd en ambitieniveau. Een huurcontract is makkelijk over te dragen aan een opvolger dan de stenen in eigendom. Kortom: kopen of huren blijft altijd maatwerk en is ook een persoonlijke keuze.  

  

2 manieren om gezamenlijk een pand te kopen:

 
1. De zorgverleners richten (bijvoorbeeld) een vastgoed-bv op die het pand koopt en vervolgens aan de individuele zorgverleners verhuurt.   

2.  Het pand wordt opgesplitst in verschillende delen en elke zorgverlener koopt zijn eigen deel en verwerft daarmee een appartementsrecht. Het pand moet dan wel op te splitsen zijn – niet ieder pand is daarvoor geschikt. Een taxateur kan u hierover uitsluitsel geven.  
  


Financiering aanvragen  

Waar kijkt de bank naar als u besluit om alleen of samen met anderen een gezondheidscentrum te starten? Natuurlijk moet er een haalbaar businessplan aan de financiering ten grondslag liggen. Maar als bank vinden we het ook belangrijk te luisteren naar uw visie en missie en te weten wat de kernwaarden zijn die u wilt nastreven. Hoe gaat u zorgen dat uw zorgverlening blijft aansluiten bij de zorgvraag van de patiënt? En we horen graag van u welke toekomstwensen u heeft. Een zakelijke investering kan immers forse impact hebben op uw financiële privé situatie. Een ander gespreksonderwerp bij een financieringsaanvraag is de toekomst van het centrum. Het gaat immers om een langlopende financiering. Natuurlijk weet niemand precies hoe de zorg zich zal ontwikkelen. Op dit moment groeien veel gezondheidscentra uit hun jasje, maar wie weet wordt er over 5 tot 10 jaar veel gebruik gemaakt van eHealth en Flexibiliteit is een must.  

 

Tips:  

- Zorg dat u snel duidelijk krijgt wat de financiële impact van uw keuze is. Met een quickscan kan deze duidelijkheid worden geboden. Het is belangrijk al in een vroeg stadium te sparren met de bank.


- Onderzoek de financiële consequenties van uw keuze. Wat is de impact voor uw privés ituatie, bijvoorbeeld indien de huisvestingskosten van het centrum hoger zijn dan van de huidige eigen praktijk. Willen alle deelnemers dat en kunnen of willen zij dat betalen?  


- Geef aandacht aan de juridische structuur waarin u gaat samenwerken en denk ook aan hoe u er weer uit wilt stappen bij vertrek of pensionering. Eigenlijk gaat u met elkaar een financieel huwelijk aan, het is belangrijk goed over de huwelijkse voorwaarden na te denken.


- Zorg dat u een team vormt met adviseurs die ervaring hebben met het bouwen van gezondheidscentra, het begeleiden van de initiatiefnemers en die een trackrecord kunnen overleggen. Bezoek met hen bestaande centra.


- Houd er rekening mee dat de bouw op dit moment snel aantrekt: de prijzen en wachttijden stijgen sterk. De kosten kunnen daardoor een paar maanden later alweer hoger zijn dan bij uw eerste kostenraming.   

 

Peter de Klerk en Els Hogenbirk zijn sectorspecalist bij ABN AMRO , gespecialiseerd in de eerstelijnszorg en met ruime ervaring in de financiering van gezondheidscentra. ( Contact: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/ondernemen/sectorspecialisten.html )    

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Gezondheidscentrum starten: trends en tips

Gezondheidscentrum 'Da Costa' in Putten (gebouwd door Built by de Wildt)

Meer artikelen met dit thema

Liquiditeitsvoordeel door te investeren in 2023

20 mrt om 10:45 uurtimer4 min
Investeert u dit jaar in een nieuw bedrijfsmiddel? Dan kunt u mogelijk 50% van de aanschaffings- of…
Lees verder »

Praktijkhouder pleit voor betere regulering tarieven fysiotherapie: ‘Maak een plan van aanpak met deskundigen’

13 jan om 10:30 uurtimer5 min
Ton Regeer, praktijkhouder in ’s Gravenzande en Monster, betoogt dat zorgverzekeraars totaal geen reële indexering…
Lees verder »
person_outlineBlog

Hoe privé zijn de schulden van uw werknemer?

5 dec 2022 timer3 min
Als uw werknemer te maken krijgt met een deurwaarder vanwege onbetaalde rekeningen, dan kan er beslag worden…
Lees verder »

Als medisch specialist een hypotheek afsluiten

28 nov 2022 timer3 min

U heeft besloten om een nieuw huis te kopen. Er zijn echter momenten dat u behoefte heeft aan…

Lees verder »
flash_onNieuws

‘Enorme stap’ naar een nieuwe CAO in de fysiotherapie

24 nov 2022 timer3 min
De CAO-onderhandelingscommissies van Werkgeversvereniging Fysiotherapie (WVF) en Fysiovakbond FDV hebben op 21…
Lees verder »
Joost de Waard Visser & Visser
mic_external_onInterview

Joost de Waard (Visser & Visser) blikt terug: ‘Praktijkmanager, ga echt managen. Claim je positie’

15 nov 2022 timer4 min
Praktijken worden steeds groter, waardoor ze professioneler moeten worden en praktijkmanagers daarin moeten…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Daan Spanjersberg (Werkgevers Fysiotherapie): ‘Het fysiotarief moet eigenlijk 20-25 procent omhoog’

10 nov 2022 timer5 min
Werkgeversvereniging Fysiotherapie (WVF) luidt de noodklok vanwege de tarieven die Zorg en Zekerheid als eerste…
Lees verder »

Hypotheek financieren door eigen bv

1 nov 2022 timer3 min
Wilt u als ondernemer een eigen woning kopen dan kunt u natuurlijk een hypotheek laten financieren door een bank…
Lees verder »