Hartpatiënten krijgen eigen social media platform

woensdag 13 augustus 2014
timer 3 min
Een aantal Nederlandse cardiologen en cardiochirurgen in Nederland zijn het social media platform hart.volgers.org gestart. Het platform is bedoeld om om patiënten met hart- en vaatziekten en hun naasten met elkaar te verbinden.

Meer dan 1 miljoen mensen lijden in Nederland aan een hart- of vaatziekte, wat betekent dat minstens een kwart van alle Nederlanders direct of indirect te maken heeft met een hart- of vaatziekte. Cardioloog Lukas Dekker: “Dit zijn enorm veel mensen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 55% van personen tussen de 45 en 65 jaar medische informatie op internet en social media zoekt. Bij jongeren, 18-24 jaar, is dat zelfs 90%. Zo ook hartpatiënten en hun naasten. Daarnaast willen deze patiënten graag hun ervaringen delen met lotgenoten. Daarom is hart.volgers.org ontwikkeld.”


Dekker: “Veel patiënten hebben vragen over medicatie, hoe een bepaalde behandeling of ingreep verloopt, of leven met angsten. Ik maak mee dat patiënten hele pakketten bij zich hebben met informatie gehaald van internet. Het probleem is dat mensen vaak niet kunnen zien welke informatie die op internet wordt aangeboden betrouwbaar is. Daarnaast hebben zij vaak behoefte aan het delen van ervaringen. Binnen de bestaande gezondheidszorg is daarvoor niet echt iets georganiseerd.”


Toegankelijkheid

Om dit probleem op te lossen heeft een groep vooraanstaande cardiologen en cardiochirurgen in Nederland het social media platform hart.volgers.org ontwikkeld. Op het platform kan iedereen, in het bijzonder patiënten en hun omgeving, informatie en ervaringen delen. De kwaliteit van de informatie wordt continu bewaakt door de medisch experts. Bovendien kunnen gebruikers van het platform direct vragen stellen aan vooraanstaande specialisten op het gebied van hartproblemen. Cardioloog Dekker: “Hart.volgers.org lost hiermee een belangrijk probleem op. Betrouwbaarheid van informatie is verzekerd, vragen kunnen rechtstreeks aan experts worden gesteld, en het platform biedt de mogelijkheid om onderling ervaringen uit te wisselen.”


In Nederland is hart.volgers.org het eerste platform waar social media, moderne wetenschap, medische ethiek en specialistische kennis op deze manier bij elkaar komen. Het is toegankelijk via een computer, smartphone en tablet, waardoor het voor iedereen mogelijk is om informatie en ervaringen te delen. De patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep en de Hartstichting ondersteunen dit initiatief. Een woordvoerder van De Hart&Vaatgroep: “Het feit dat bij hart.volgers.org zowel patiënten als medisch specialisten betrokken zijn is voor ons als De Hart&Vaatgroep belangrijk. Daarmee waarborg je de kwaliteit en dat maakt het platform voor patiënten een betrouwbaar medium”.


Ervaringen

De openheid van hart.volgers.org garandeert dat veel van de informatie die gedeeld wordt voor iedereen beschikbaar is waardoor de bezoekers maximaal van elkaar kunnen leren en hun ervaringen kunnen delen. De privacy van mensen die vragen stellen aan de medisch experts is gewaarborgd. Informatie en advies door de medisch experts is altijd van algemene aard, er worden geen individuele behandeladviezen gegeven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Hartpatiënten krijgen eigen social media platform

Meer artikelen met dit thema

Dental Clinics en ReviewCollect over hun succesvolle samenwerking: ‘Lovende reviews bieden een enorme positieve energie aan het hele team’

16 jul om 14:00 uurtimer8 min

Dental Clinics heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Sinds 2021…

Lees verder »

Innovatie in de tandheelkunde: de kracht van software

19 jun om 10:30 uurtimer5 min

In de moderne tandartspraktijk staat het bieden van hoogwaardige zorg centraal, maar een efficiënte…

Lees verder »

De gouden tip om lege agendaplekken in de mondzorgpraktijk aan te pakken

30 mei om 14:00 uurtimer4 min

Als er ineens een lege agendaplak ontstaat, kost het veel tijd om de agenda weer…

Lees verder »

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »

Agilio Software Nederland breidt uit met PraQties KMS: De sleutel tot meer werkplezier in de eerstelijnszorg

21 mei om 12:15 uurtimer5 min

PraQties KMS is overgenomen door Agilio Software, een softwareontwikkelaar met oplossingen,…

Lees verder »

DentallManager, all-in-one praktijkmanagement software: Stroomlijnt uw praktijkprocessen

15 mei om 14:00 uurtimer5 min

Razek Sharif is tandarts en directeur van DentalNetwork.nl, zes tandartsenpraktijken in…

Lees verder »
Ron Haanschoten: ‘Met InKwala borgen we de hele plan-do-check-act cyclus op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau.’ (Foto: Fluvius Fysiopromotor)
mic_external_onInterview

InKwala kwaliteitsmanagement voor de fysiotherapie: ‘Meer rust, overzicht en bewaking van de praktijk’

15 mei om 12:00 uurtimer4 min

InKwala is het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem van het Gezonde Net en Fys’Optima dat…

Lees verder »
Foto: team Viadent Tandartsen
person_outlineBlog

Jouw praktijk en Google

8 mei om 10:00 uurtimer4 min

Twintig jaar geleden had ik niet kunnen verwachten dat Google anno 2024 nog steeds zo belangrijk zou zijn voor…

Lees verder »