Is een eigen praktijk haalbaar?

maandag 1 april 2013
timer 5 min
Is een eigen praktijk haalbaar? Een eigen praktijk starten of zelfstandig vestigen is een aantrekkelijk vooruitzicht, maar heeft ook veel haken en ogen

Vooral op financieel, juridisch en fiscaal vlak heeft een eigen praktijk de nodige consequenties. Hoe bepaalt u of het financieel haalbaar is? Hoe zit het met de aansprakelijkheidsaspecten en wat zijn de fiscale gevolgen? Middels een voorbeeld uit de praktijk nemen wij u mee in de stappen die u zou kunnen nemen om een succesvolle onderneming te starten.


Marktonderzoek

Wie een eigen onderneming wil beginnen, krijgt met veel vragen te maken: hoe stel ik een goed ondernemersplan op? Hoe kom ik aan een krediet? Met welke instanties krijg ik te maken. Hoe kom ik aan mijn klanten? Enzovoorts.


Een ondernemingsplan hoeft geen heel boekwerk te zijn. Het gaat erom dat de plannen van de ondernemer helder beschreven staan en goed onderbouwd zijn. Het is van belang om een degelijke kosten/baten analyse te maken. Met andere woorden, wat verwacht ik aan inkomsten en wat zijn mijn te verwachten uitgaven. Een goed ondernemingsplan kost tijd maar als uw onderneming groeit, is het voor uw personeel goed om te weten wat uw bedrijfsfilosofie is.


Hier kunt u uw personeelsbeleid (aanname nieuw personeel) op aanpassen. Past de ‘potentiële’ medewerker/- ster wel binnen uw onderneming? Dit komt de continuïteit van de onderneming ten goede.


Zelfstandig ondernemerschap

U kunt als zelfstandig ondernemer uw onderneming in fiscaal juridische zin uitoefenen als eenmanszaak, besloten vennootschap (BV) of als maatschap. Bij een eenmanszaak is er sprake van een solopraktijk. Wordt er samengewerkt met andere medici dan is er vaak sprake van een maatschap. Laat u hierbij goed adviseren door uw bankadviseur en accountant met medische ervaring. In de opstartfase van uw praktijk zult u regelmatig contact met uw account hebben en dan is een prettige samenwerking en wederzijds vertrouwen essentieel.


Uw bank beoordeelt op basis van uw ondernemingsplan in hoeverre uw financieringsbehoefte ingevuld kan worden. Er wordt gekeken naar uw netto besteedbaar inkomen na financiering van uw eigen onderneming. Wat zijn de te verwachten omzetten, bedrijfskosten en winstverwachting? Blijft er genoeg over om (na afdracht van belasting) privé opname te doen, af te lossen op de lening en geld opzij te zetten voor nieuwe investeringen?


Men kijkt dus niet alleen of uw ondernemingsplan haalbaar is op basis van jarenlange ervaring in de medische branche, maar ook naar de consequenties voor uw privé situatie. Het is verstandig uw netto besteedbaar inkomen te laten berekenen op basis van een persoonlijke financiële planning waaruit blijkt hoeveel inkomen er overblijft na aftrek van alle financiële en fiscale lasten.
 

Inschrijving Kamer van Koophandel

Medici, al dan niet verenigd in een maatschap, waren niet verplicht zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is met ingang van 1 juli 2008 gewijzigd en nu dient elke medicus die zich vrij vestigt, zich in te schrijven. De KvK geeft dit door aan de belastingdienst. U kunt op basis van uw geprognosticeerde omzet alvast een voorlopige aanslag opvragen. Dit voorkomt dat u in een keer heel veel belasting moet betalen.


De bank vraagt voor het verstrekken van een lening een rentevergoeding en wil daarnaast dat een deel van de lening op enig moment is afgelost. Als uitgangspunt voor het verstrekken van het krediet geldt dat er voldoende inkomen kan worden verworven uit uw onderneming om aan uw financiële verplichtingen te kunnen voldoen.


Het bepalen van de juiste financiering is maatwerk. De financieringstermijn wordt in de praktijk gekoppeld aan de levensduur of de afschrijftermijn van de financieringsobjecten. De aanschaf van instrumentarium, auto of inventaris wordt veelal in een middellange lening gefinancierd met een looptijd van drie tot tien jaar. Financiering in een rekening courant krediet behoort hier ook nog tot de mogelijkheden.


Betalingsverkeer

Naast de privérekening is het van belang een zakelijke rekening te openen met een zakelijk spaarrekening en internet bankieren. Alle inkomsten uit uw praktijkvoering en alle kosten van uw praktijk komen ten laste van het zakelijke bankrekeningnummer. Vanuit deze rekening kent u uzelf een ‘salaris’ toe van 60% en reserveert u 40% op de zakelijke spaarrekening voor de belastingdienst.
 

Verzekeringen

Als medisch ondernemer loopt u diverse risico’s. U moet er niet aan denken dat u geen goede verzekering heeft afgesloten voor uw (bedrijfs)gebouw en er breekt een grote brand uit. Of erger; u raakt arbeidsongeschikt waardoor de continuïteit van uw onderneming en uw privésituatie in gevaar dreigt te komen. U kunt bijna alles verzekeren maar er dient goed gekeken te worden naar het nut en noodzaak en welke risico’s u zelf kunt dragen.


In veel gevallen loont het een totaalpakket af te sluiten bij uw bank, bestaand uit zowel het krediet als de bijbehorende verzekeringen. Dit vertaalt zich veelal terug in een lager rentepercentage en een korting op het verzekeringspakket. Uw praktijkrisico’s worden zo goed beheerst in combinatie met uw financiering middels een jaarlijkse checkup. Uiteraard wordt er dan ook gekeken naar uw privé situatie.


Arjan Wijnands, Sector Specialist Medici & Vrije Beroepen ABN AMRO

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ondernemen vanuit het ‘Platform voor ondernemerschap’

19 jun om 11:30 uurtimer5 min

Als ondernemer ben je altijd in beweging. Om in te spelen op ontwikkelingen en trends in jouw sector. Om gas te…

Lees verder »

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »
Foto: team Viadent Tandartsen
person_outlineBlog

Jouw praktijk en Google

8 mei om 10:00 uurtimer4 min

Twintig jaar geleden had ik niet kunnen verwachten dat Google anno 2024 nog steeds zo belangrijk zou zijn voor…

Lees verder »
Reviews in de mondzorg
person_outlineBlog

Reviews in de zorg zijn altijd zinvol

26 feb om 15:00 uurtimer5 min
Het is een lastige kwestie hoe je exact de kwaliteit bepaalt van zorgverlening. Mede om die reden is er veel…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Mascha van Wermeskerken over het strategisch jaarplan: ‘Het ideale plaatje helder op het netvlies van het team’

15 feb om 14:47 uur

Mascha van Wermeskerken, eigenaar van Dentiness, is praktijkmanagementcoach en -adviseur voor het…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Open Future-congres: ‘Fysiopraktijk die kosten beheerst, kan keurige marge halen van 15%’

14 feb om 15:00 uurtimer5 min

Bij het congres ‘Redelijke verdiensten - Hoe?’ op 25 januari in Arnhem liet ondernemersadviseur Brigitte Vogels…

Lees verder »

Belangrijke belastingaftrekposten voor medisch specialisten

14 feb om 15:00 uur

Als medisch specialist wilt u zich vooral kunnen richten op het verlenen van zorg aan uw patiënten, zonder u…

Lees verder »
Jan Henk Nawijn (Foto: De Lieve Tandarts)
person_outlineBlog

De angst voor de tandarts én de onvoorspelbare rekening: Kerkratten en Baligangers

5 feb om 12:45 uurtimer4 min

Met De Lieve Tandarts proberen we drempels weg te nemen waardoor mensen niet meer naar de tandarts gaan.…

Lees verder »