Is een eigen praktijk haalbaar?

maandag 1 april 2013
timer 5 min
Is een eigen praktijk haalbaar? Een eigen praktijk starten of zelfstandig vestigen is een aantrekkelijk vooruitzicht, maar heeft ook veel haken en ogen

Vooral op financieel, juridisch en fiscaal vlak heeft een eigen praktijk de nodige consequenties. Hoe bepaalt u of het financieel haalbaar is? Hoe zit het met de aansprakelijkheidsaspecten en wat zijn de fiscale gevolgen? Middels een voorbeeld uit de praktijk nemen wij u mee in de stappen die u zou kunnen nemen om een succesvolle onderneming te starten.


Marktonderzoek

Wie een eigen onderneming wil beginnen, krijgt met veel vragen te maken: hoe stel ik een goed ondernemersplan op? Hoe kom ik aan een krediet? Met welke instanties krijg ik te maken. Hoe kom ik aan mijn klanten? Enzovoorts.


Een ondernemingsplan hoeft geen heel boekwerk te zijn. Het gaat erom dat de plannen van de ondernemer helder beschreven staan en goed onderbouwd zijn. Het is van belang om een degelijke kosten/baten analyse te maken. Met andere woorden, wat verwacht ik aan inkomsten en wat zijn mijn te verwachten uitgaven. Een goed ondernemingsplan kost tijd maar als uw onderneming groeit, is het voor uw personeel goed om te weten wat uw bedrijfsfilosofie is.


Hier kunt u uw personeelsbeleid (aanname nieuw personeel) op aanpassen. Past de ‘potentiële’ medewerker/- ster wel binnen uw onderneming? Dit komt de continuïteit van de onderneming ten goede.


Zelfstandig ondernemerschap

U kunt als zelfstandig ondernemer uw onderneming in fiscaal juridische zin uitoefenen als eenmanszaak, besloten vennootschap (BV) of als maatschap. Bij een eenmanszaak is er sprake van een solopraktijk. Wordt er samengewerkt met andere medici dan is er vaak sprake van een maatschap. Laat u hierbij goed adviseren door uw bankadviseur en accountant met medische ervaring. In de opstartfase van uw praktijk zult u regelmatig contact met uw account hebben en dan is een prettige samenwerking en wederzijds vertrouwen essentieel.


Uw bank beoordeelt op basis van uw ondernemingsplan in hoeverre uw financieringsbehoefte ingevuld kan worden. Er wordt gekeken naar uw netto besteedbaar inkomen na financiering van uw eigen onderneming. Wat zijn de te verwachten omzetten, bedrijfskosten en winstverwachting? Blijft er genoeg over om (na afdracht van belasting) privé opname te doen, af te lossen op de lening en geld opzij te zetten voor nieuwe investeringen?


Men kijkt dus niet alleen of uw ondernemingsplan haalbaar is op basis van jarenlange ervaring in de medische branche, maar ook naar de consequenties voor uw privé situatie. Het is verstandig uw netto besteedbaar inkomen te laten berekenen op basis van een persoonlijke financiële planning waaruit blijkt hoeveel inkomen er overblijft na aftrek van alle financiële en fiscale lasten.
 

Inschrijving Kamer van Koophandel

Medici, al dan niet verenigd in een maatschap, waren niet verplicht zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is met ingang van 1 juli 2008 gewijzigd en nu dient elke medicus die zich vrij vestigt, zich in te schrijven. De KvK geeft dit door aan de belastingdienst. U kunt op basis van uw geprognosticeerde omzet alvast een voorlopige aanslag opvragen. Dit voorkomt dat u in een keer heel veel belasting moet betalen.


De bank vraagt voor het verstrekken van een lening een rentevergoeding en wil daarnaast dat een deel van de lening op enig moment is afgelost. Als uitgangspunt voor het verstrekken van het krediet geldt dat er voldoende inkomen kan worden verworven uit uw onderneming om aan uw financiële verplichtingen te kunnen voldoen.


Het bepalen van de juiste financiering is maatwerk. De financieringstermijn wordt in de praktijk gekoppeld aan de levensduur of de afschrijftermijn van de financieringsobjecten. De aanschaf van instrumentarium, auto of inventaris wordt veelal in een middellange lening gefinancierd met een looptijd van drie tot tien jaar. Financiering in een rekening courant krediet behoort hier ook nog tot de mogelijkheden.


Betalingsverkeer

Naast de privérekening is het van belang een zakelijke rekening te openen met een zakelijk spaarrekening en internet bankieren. Alle inkomsten uit uw praktijkvoering en alle kosten van uw praktijk komen ten laste van het zakelijke bankrekeningnummer. Vanuit deze rekening kent u uzelf een ‘salaris’ toe van 60% en reserveert u 40% op de zakelijke spaarrekening voor de belastingdienst.
 

Verzekeringen

Als medisch ondernemer loopt u diverse risico’s. U moet er niet aan denken dat u geen goede verzekering heeft afgesloten voor uw (bedrijfs)gebouw en er breekt een grote brand uit. Of erger; u raakt arbeidsongeschikt waardoor de continuïteit van uw onderneming en uw privésituatie in gevaar dreigt te komen. U kunt bijna alles verzekeren maar er dient goed gekeken te worden naar het nut en noodzaak en welke risico’s u zelf kunt dragen.


In veel gevallen loont het een totaalpakket af te sluiten bij uw bank, bestaand uit zowel het krediet als de bijbehorende verzekeringen. Dit vertaalt zich veelal terug in een lager rentepercentage en een korting op het verzekeringspakket. Uw praktijkrisico’s worden zo goed beheerst in combinatie met uw financiering middels een jaarlijkse checkup. Uiteraard wordt er dan ook gekeken naar uw privé situatie.


Arjan Wijnands, Sector Specialist Medici & Vrije Beroepen ABN AMRO

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Tandarts Marloes Joosen-Van der Spek (Mondzorg Tilburg West): ‘ReviewCollect draagt enorm bij aan je algehele reputatie’

16 jan om 15:00 uurtimer5 min
Tandarts Marloes Joosen-Van der Spek (Mondzorg Tilburg West) werkt sinds anderhalf jaar met ReviewCollect, een…
Lees verder »

Praktijkhouder pleit voor betere regulering tarieven fysiotherapie: ‘Maak een plan van aanpak met deskundigen’

13 jan om 10:30 uurtimer5 min
Ton Regeer, praktijkhouder in ’s Gravenzande en Monster, betoogt dat zorgverzekeraars totaal geen reële indexering…
Lees verder »
person_outlineBlog

Hoe privé zijn de schulden van uw werknemer?

5 dec 2022 timer3 min
Als uw werknemer te maken krijgt met een deurwaarder vanwege onbetaalde rekeningen, dan kan er beslag worden…
Lees verder »

Als medisch specialist een hypotheek afsluiten

28 nov 2022 timer3 min

U heeft besloten om een nieuw huis te kopen. Er zijn echter momenten dat u behoefte heeft aan…

Lees verder »
flash_onNieuws

‘Enorme stap’ naar een nieuwe CAO in de fysiotherapie

24 nov 2022 timer3 min
De CAO-onderhandelingscommissies van Werkgeversvereniging Fysiotherapie (WVF) en Fysiovakbond FDV hebben op 21…
Lees verder »
Joost de Waard Visser & Visser
mic_external_onInterview

Joost de Waard (Visser & Visser) blikt terug: ‘Praktijkmanager, ga echt managen. Claim je positie’

15 nov 2022 timer4 min
Praktijken worden steeds groter, waardoor ze professioneler moeten worden en praktijkmanagers daarin moeten…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Daan Spanjersberg (Werkgevers Fysiotherapie): ‘Het fysiotarief moet eigenlijk 20-25 procent omhoog’

10 nov 2022 timer5 min
Werkgeversvereniging Fysiotherapie (WVF) luidt de noodklok vanwege de tarieven die Zorg en Zekerheid als eerste…
Lees verder »
Ja ik wil werken in de zorg
person_outlineBlog

In 7 stappen nieuw zorgpersoneel werven

10 nov 2022 timer5 min
De zorg- en welzijnsector heeft te kampen met het grootste personeelstekort van Nederland. Ruim een op de zes…
Lees verder »