Uw pensioen bij een echtscheiding

woensdag 12 november 2014
timer 3 min
U bent gestopt met werken. Wat moet u, zeker als u in het verleden ooit gescheiden bent, weten over het pensioen dat u gaat ontvangen?

Uw ouderdomspensioenuitkering kan in hoogte variëren. Bijvoorbeeld omdat u ervoor heeft gekozen om de eerste jaren een hogere ouderdomspensioenuitkering te ontvangen dan daarna.  Een te lage dekkingsgraad kan een andere oorzaak zijn van een dalende ouderdomspensioenuitkering. Uw pensioenfonds kort dan, vaak nadat ze eerst een aantal jaren zijn gestopt met het indexeren van de uitkering, op uw ouderdomspensioen. Hiermee hopen ze de verhouding tussen de toekomstige pensioenverplichtingen en het vermogen dat in kas is weer recht te trekken.


Eigen beheer

Eindigen kan het ouderdomspensioen ook. Niet als u het ontvangt van uw beroepspensioenfonds; in dat geval krijgt u levenslang een bruto ouderdomspensioenuitkering. Maar wel als u het heeft opgebouwd in eigen beheer en u bij het beëindigen van uw praktijk onvoldoende vermogen in kas had om het toegezegde pensioen volledig af te storten. Het lang leven risico is dan voor  u: zodra de pot leeg is, stopt uw uitkering.


Echtscheiding

Bent u in het verleden ooit gescheiden, dan moet u als u met pensioen gaat wellicht een gedeelte van de bruto ouderdomspensioenuitkering die u ontvangt aan uw ex-partner betalen.  Is bijvoorbeeld het arrest Boon/ Van Loon van toepassing – u bent gescheiden ná 1981 en vóór 1995- dan betaalt u aan uw ex-partner de helft van het opgebouwde ouderdoms- en partnerpensioen minus het bijzonder partnerpensioen.


Bent u in of na 1995 gescheiden, dan is de tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioenaanspraak meestal verevend bij de echtscheiding. Uw pensioenfonds betaalt dan als u met pensioen gaat de helft van het door u tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen uit aan uw ex-partner. En de andere helft, plus wat u voor en na het huwelijk heeft opgebouwd aan ouderdomspensioen, keert het pensioenfonds aan u uit. Tenzij uw ex-partner niet meer in leven is: in dat geval krijgt u ook 100% van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Heeft u de scheiding niet binnen twee jaar na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in het daartoe bestemde register aangemeld bij uw pensioenfonds, dan is het pensioenfonds niet verplicht om uitvoering te geven aan de verevening. U ontvangt alsdan de gehele aanspraak en moet zelf zorgdragen voor uitbetaling aan uw ex-partner.


Conversie

Heeft uw ex-partner bij de scheiding gekozen voor conversie, dan keert het pensioenfonds de verevende aanspraak aan haar uit op het moment dat zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Door te kiezen voor conversie krijgt uw ex-partner een zelfstandig recht, waardoor zij niet meer afhankelijk is van het moment dat u met pensioen gaat. Of u al dan niet in leven bent is evenmin relevant voor de aanspraak die uw ex-partner krijgt: het bijzonder partnerpensioen vervalt bij de keuze voor conversie.


Echtscheidingsconvenant

Geen sprake van pensioenverevening bij echtscheiding is er als uw ex-partner hiervan heeft afgezien bij de scheiding en dit als zodanig is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Pensioenverevening kan ook zijn uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden. In het convenant is dan volledigheidshalve meestal opgenomen dat partijen over en weer afzien van pensioenverrekening en –verevening. Zonder deze bepaling zou de ex-partner aanspraak kunnen maken op pensioenverrekening, tenzij ook dit is uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden.

Joan Versluijs RFEA FFP, Manager Financiële Planning & Fiscaal Advies, VvAA

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Uw pensioen bij een echtscheiding

Meer artikelen met dit thema

De belangrijkste gevolgen van de Miljoenennota 2022: Dit merkt u er als zorgverlener van

16 nov om 13:30 uurtimer4 min
Al voor de uitbraak van de pandemie luidden ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen de noodklok vanwege…
Lees verder »

Van Marle Advies: ‘Duurzame relaties onderhouden is onze kracht’

14 okt om 09:10 uurtimer5 min
Voor medici zitten er vele voordelen verbonden aan een goed doorgedachte financiële planning met het oog op de…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs die toezien op een financieel gezonde praktijk

7 okt om 11:45 uurtimer4 min
Noord Negentig is een maatschap met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. ‘Persoonlijk contact met…
Lees verder »

Eerste lijn verontrust over doorzetten regeling Jaarverantwoording

6 okt om 14:08 uurtimer5 min
Minister De Jonge (VWS) wil de regeling Jaarverantwoording van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG)…
Lees verder »

De Eerstelijnscoalitie is verontwaardigd over administratieve verplichtingen bij jaarverslag

9 sep om 14:00 uurtimer4 min
De Eerstelijnscoalitie, een brede coalitie van beroepsorganisaties, reageert verontwaardigd over de afwijzende…
Lees verder »

Intelly. Hét alternatief voor factoring

20 apr om 16:48 uurtimer3 min
Als mondzorgspecialist wilt u bezig zijn met uw passie. Helaas komt er ook een hoop administratie bij kijken om uw…
Lees verder »

Zorgsector: Eerste lijn moet meer worden ingezet bij preventie

23 mrt om 19:16 uurtimer4 min
De zorgsector mist in de discussienota 'Zorg voor de Toekomst' de rol van de eerste lijn bij de inzet op (…
Lees verder »

Nieuwe wet moet financiering van preventie makkelijker maken

4 mrt om 13:08 uurtimer3 min
Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet…
Lees verder »