Uw pensioen bij een echtscheiding

woensdag 12 november 2014
timer 3 min
U bent gestopt met werken. Wat moet u, zeker als u in het verleden ooit gescheiden bent, weten over het pensioen dat u gaat ontvangen?

Uw ouderdomspensioenuitkering kan in hoogte variëren. Bijvoorbeeld omdat u ervoor heeft gekozen om de eerste jaren een hogere ouderdomspensioenuitkering te ontvangen dan daarna.  Een te lage dekkingsgraad kan een andere oorzaak zijn van een dalende ouderdomspensioenuitkering. Uw pensioenfonds kort dan, vaak nadat ze eerst een aantal jaren zijn gestopt met het indexeren van de uitkering, op uw ouderdomspensioen. Hiermee hopen ze de verhouding tussen de toekomstige pensioenverplichtingen en het vermogen dat in kas is weer recht te trekken.


Eigen beheer

Eindigen kan het ouderdomspensioen ook. Niet als u het ontvangt van uw beroepspensioenfonds; in dat geval krijgt u levenslang een bruto ouderdomspensioenuitkering. Maar wel als u het heeft opgebouwd in eigen beheer en u bij het beëindigen van uw praktijk onvoldoende vermogen in kas had om het toegezegde pensioen volledig af te storten. Het lang leven risico is dan voor  u: zodra de pot leeg is, stopt uw uitkering.


Echtscheiding

Bent u in het verleden ooit gescheiden, dan moet u als u met pensioen gaat wellicht een gedeelte van de bruto ouderdomspensioenuitkering die u ontvangt aan uw ex-partner betalen.  Is bijvoorbeeld het arrest Boon/ Van Loon van toepassing – u bent gescheiden ná 1981 en vóór 1995- dan betaalt u aan uw ex-partner de helft van het opgebouwde ouderdoms- en partnerpensioen minus het bijzonder partnerpensioen.


Bent u in of na 1995 gescheiden, dan is de tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioenaanspraak meestal verevend bij de echtscheiding. Uw pensioenfonds betaalt dan als u met pensioen gaat de helft van het door u tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen uit aan uw ex-partner. En de andere helft, plus wat u voor en na het huwelijk heeft opgebouwd aan ouderdomspensioen, keert het pensioenfonds aan u uit. Tenzij uw ex-partner niet meer in leven is: in dat geval krijgt u ook 100% van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Heeft u de scheiding niet binnen twee jaar na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in het daartoe bestemde register aangemeld bij uw pensioenfonds, dan is het pensioenfonds niet verplicht om uitvoering te geven aan de verevening. U ontvangt alsdan de gehele aanspraak en moet zelf zorgdragen voor uitbetaling aan uw ex-partner.


Conversie

Heeft uw ex-partner bij de scheiding gekozen voor conversie, dan keert het pensioenfonds de verevende aanspraak aan haar uit op het moment dat zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Door te kiezen voor conversie krijgt uw ex-partner een zelfstandig recht, waardoor zij niet meer afhankelijk is van het moment dat u met pensioen gaat. Of u al dan niet in leven bent is evenmin relevant voor de aanspraak die uw ex-partner krijgt: het bijzonder partnerpensioen vervalt bij de keuze voor conversie.


Echtscheidingsconvenant

Geen sprake van pensioenverevening bij echtscheiding is er als uw ex-partner hiervan heeft afgezien bij de scheiding en dit als zodanig is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Pensioenverevening kan ook zijn uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden. In het convenant is dan volledigheidshalve meestal opgenomen dat partijen over en weer afzien van pensioenverrekening en –verevening. Zonder deze bepaling zou de ex-partner aanspraak kunnen maken op pensioenverrekening, tenzij ook dit is uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden.

Joan Versluijs RFEA FFP, Manager Financiële Planning & Fiscaal Advies, VvAA

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Uw pensioen bij een echtscheiding

Meer artikelen met dit thema

MC Westerkwartier in het Groningse Tolbert
all_inclusiveAchtergrondartikel

Sectorspecialist over planning nieuw medisch centrum: ‘Praktijkhouders delen graag ervaringen en tips’

14 jul om 12:16 uurtimer3 min
Waar moet je op letten als je een nieuw pand wilt of een gezondheidscentrum wilt opzetten? Welke stappen moet je…
Lees verder »

Van Lanschot Healthcare: Als startende huisarts op zoek naar een hypotheek?

29 jun om 10:00 uurtimer3 min
In onze nieuwe blogserie laten we leden van het team van Van Lanschot aan het woord. We spreken met Henk-Jan van…
Lees verder »
Sigrid Kaag, minister van Financiën (Foto: Shutterstock)
person_outlineBlog

Voorjaarsnota 2022: dynamiek voor de zorgondernemer

9 jun om 15:00 uurtimer4 min
Jaarlijks informeert de minister van Financiën de Tweede Kamer via de Voorjaarsnota en de Najaarsnota over de…
Lees verder »

Een plan voor uw financiële gezondheid

13 apr om 12:09 uur
Als medisch professional heeft u over het algemeen een stabiel inkomen. Maar wat aan de ene kant binnenkomt, bent…
Lees verder »

MO Actueel webinar op 7 april biedt checklist: ‘Is uw praktijk Wtza-proof? Alle verplichtingen op een rij’

30 mrt om 09:59 uurtimer3 min
Accountant Jan Ruitenbeek (Visser & Visser) presenteert tijdens het webinar MO Actueel op 7 april een…
Lees verder »

Juridische en fiscale actualiteiten in één uur: Fiscale prioriteiten en Wtza

16 mrt om 17:00 uurtimer2 min
In samenwerking met Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs organiseert MedischOndernemen op…
Lees verder »

Coöperatie Best Dental buy laat leden delen in winst en beleeft groeispurt

10 mrt om 16:30 uurtimer5 min
Best Dental buy is een inkoopcoöperatie voor de mondzorg, gericht op de voordelen van gezamenlijke inkoop van…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs voor een financieel gezonde praktijk en goede begeleiding bij samenwerking

23 feb om 10:24 uurtimer4 min
Noord Negentig is een kantoor met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. Het bedrijf biedt een breed…
Lees verder »