Uw Zorg Online-challenge 2020: ‘Bied online diensten aan, anders doet Amazon het'

dinsdag 4 februari 2020
timer 4 min
Uw Zorg Online-challenge 2020: ‘Bied online diensten aan, anders doet Amazon het'

Foto: Pharmeon

De jaarlijkse Uw Zorg Online-challenge vond dit jaar plaats op 29 januari, midden in de landelijke E-healthweek. De aula van het Amsterdamse Health Technology Center liep vol met geïnteresseerden die afkwamen op de presentaties, workshops én de uitreiking van de Uw Zorg online-awards 2020.

De challenge had dit jaar bovendien een extra feestelijk tintje: gastheer en initiatiefnemer Pharmeon bestaat in 2020 twintig jaar. Pharmeon-directeur Gideon Kreytz blikte terug op een geschiedenis die eind vorige eeuw begon met een ongebreideld optimisme over de mogelijkheden van e-health. De ontwikkeling van digitale applicaties stuitte echter op ingewikkelde financieringsstructuren, versnippering in de medische wereld en een moeizame historie op automatiseringsgebied.

Afstand consument-zorgverlener

André Blom, business development manager bij Pharmeon, presenteerde de resultaten uit de Uw Zorg online monitor 2019. Opvallend is het gat tussen de wensen van patiënten als het gaat om e-health én het aanbod vanuit de zorgverleners. Zo wil ruim 60 procent van de patiënten online zijn afspraken maken, (herhaal)recepten aanvragen en e-consulten regelen, terwijl het gebruik blijft steken tussen ongeveer 10 en 20 procent. Om het gat tussen vraag en aanbod te overbruggen, dienen zorgverleners volgens Blom meer promotie te maken voor hun online diensten, interne processen te integreren en te sturen op data en resultaten.

‘Innovatie vraagt om de juiste context en alleen slaagt als alle omgevingsfactoren tegelijk worden aangepakt’, stelt Menno Jansen, strategisch programmamanager zorginnovatie CZ. Jansen schetst wat er bij innovatie in de zorg komt kijken. Zorgprocessen moeten opnieuw vorm gegeven worden door telkens weer een stap te zetten, pilots te draaien, lessen te leren en dan op te schalen.

‘Verplichte dossierinzage’

Projectleider Bart Brandenburg geeft een update over het project Open, over de openstelling van de medische dossiers voor de patiënt. Brandenburg is optimistisch over de datum van 1 juli, waarop het gros van de huisartsen aangesloten zal zijn als alle leveranciers op schema blijven.

Henk Schers, huisarts in Nijmegen-Lent, laat met zijn applicatie zien dat dossierinzage werkt. Vooral mensen die vaker zorg nodig hebben, gebruiken de app. De ervaring van Schers is dat inzage uiteraard wel eens tot vragen leidt, maar zelden tot vervelende discussies. Een open dossier dwingt de huisarts om helder te formuleren, wat in de spreekkamer sneller tot een beter gesprek omdat de patiënt al op de hoogte is.

De verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid verschuift daarmee ook steeds meer naar de patiënt, schetst Schers. Bovendien vereist het zorgvuldigheid in de dossieropbouw, en zorgvuldig overleg als de patiënt gegevens wil corrigeren en schrappen. 

Ook Annemarie Smilde, specialist gezondheidsrecht bij de VvAA, benadrukt dat het overleg tussen patiënten en zorgverlener over de informatie in het dossier met beleid gevoerd moet worden. Zij pleit ervoor dat  zorgverleners meer ruimte krijgen om het schrappen van informatie op verzoek van de patiënt te kunnen weigeren, als dat noodzakelijk is voor de goede zorg. ‘De wet hoeft niet te worden aangepast als de buitenwettelijke weigeringsgrond 'goed hulpverlenersschap' ruimer wordt uitgelegd. Hier ligt een taak voor het veld.’ 

‘Disruptieve diensten’

Tenslotte betogen Wieger Vos, strateeg bij KPN Health, en Gideon Kreytz, directeur van Pharmeon, dat ‘disruptieve’, niet-medische onlinediensten een kans maken, als er frictie bestaat tussen vraag van consumenten en aanbod van zorgverleners. Consumenten worden als het ware verwend door allerlei onlinediensten uit andere sectoren en gaan die diensten ook van hun zorgverlener eisen. Vanuit dit perspectief is het niet zo vreemd dat Albert Heijn zich door overnames in de zorg wil gaan manifesteren. Ook Amazon, de grootste webshop van de VS, wil zich op Europa richten.

Vos noemt Funda als inspirerend voorbeeld voor de zorg: de huizensite is door makelaars met een vooruitziende blik gestart om online concurrentie voor te blijven. Het initiatief heeft, zo blijkt nu, ook de positie van de makelaar overeind gehouden. Vos wil maar zeggen: 'Ook in de eerstelijnszorg is het hoog tijd voor actie.’

Lees  ook: Digitale koplopers in de Nederlandse zorg in de prijzen Huisarts Jan Linthorst over werken met e-health app: ‘Ons werkplezier is toegenomen’;   Uw Zorg Online challenge 2019: 'Groei online diensten zet door'Het succes van de e-health app van Zorg4Zeist

Door Geert Dijkstra

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Het consult loopt in de SOEP

26 mrt om 12:45 uurtimer3 min

Midden in de coronacrisis schreef fysiotherapeut Gideon de Haan blogs bij MedischOndernemen over zijn…

Lees verder »

Fysiotherapeuten doen dankzij SpotOnMedics waar ze goed in zijn: zich richten op patiëntenzorg

12 mrt om 12:30 uurtimer4 min

Fysiotherapeuten moeten kunnen doen waar ze goed in zijn: patiënten helpen. De systemen van SpotOnMedics dragen…

Lees verder »
Reviews in de mondzorg
person_outlineBlog

Reviews in de zorg zijn altijd zinvol

26 feb om 15:00 uurtimer5 min
Het is een lastige kwestie hoe je exact de kwaliteit bepaalt van zorgverlening. Mede om die reden is er veel…
Lees verder »
Team DocLine Utrecht
flash_onNieuws

Inspectie oordeelt positief over hybride praktijk DocLine Utrecht

8 feb om 12:15 uurtimer4 min
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een inspectierapport van DocLine Utrecht gepubliceerd en beoordeelt…
Lees verder »
Health Arena van in4care
flash_onNieuws

'Health Arena' als nieuw gezondheidscentrum van de toekomst?

7 feb om 15:30 uurtimer4 min

De Health Arena van het Belgische in4care is een nieuw zorgconcept voor een innovatief…

Lees verder »

Verhoogde prestaties in fysiopraktijken dankzij SpotOnMedics

22 jan om 10:15 uurtimer3 min

Dat data niet eng hoeft te zijn, dat weten de experts van SpotOnMedics al lang. Hun software wordt gebruikt…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Jan Henk Nawijn bouwt al zes jaar aan keurmerk: ‘In elke gemeente een Lieve Tandarts’

18 jan om 14:00 uurtimer7 min

Jan Henk Nawijn introduceerde in 2017 het keurmerk De Lieve Tandarts, waarbij  zich inmiddels bijna 100…

Lees verder »

Verlagen van werkdruk in de zorg door efficiënte communicatie en kennisuitwisseling

18 jan om 11:37 uurtimer4 min

Volle wachtkamers, overvolle agenda's en telefoonlijnen, administratieve druk. We weten allemaal dat de zorg…

Lees verder »