Zo houdt u een succesvolle tandartspraktijk met een vergrijzende populatie

woensdag 26 juli 2017
timer 5 min
Veel mondzorgpraktijken kampen met teruglopende patiëntenaantallen door vergrijzing. Met een ondernemende instelling is het toch mogelijk succesvol te blijven met uw praktijk.

Anna is een jonge tandarts. Ze draait nu al enige jaren mee in een praktijk in een pittoresk, rustig dorp. Ze heeft het er naar haar zin. De mensen zijn vriendelijk. Men leeft met elkaar mee, heeft interesse in de ander. Ze merkt dat ze haar patiënten fijne mensen vindt. Ze schept er genoegen in hen terug te zien bij de halfjaarlijkse controles en ze is blij dat ze de anonimiteit van de grote stad achter zich heeft gelaten. Toch stelt het dorpse aspect van de praktijk waarin ze werkt, haar en haar collega’s voor een continuïteitsprobleem.

 

Exodus door vergrijzing

Het dorp heeft te kampen met een teruglopend aantal inwoners en dat is ook te merken in de praktijk waar Anna werkt. Het werkoverleg met haar collega-tandarts Mark, mondhygiëniste Luciënne en tandartsassistenten Madelon en Boukje, heeft het reeds langer sluimerende probleem nu toch maar eens duidelijk aan het licht gebracht. In drie jaar tijd zijn er bijna 200 patiënten minder te verwelkomen in de vroeger zo drukbezochte praktijk in het dorpscentrum. Jongeren trekken weg uit dit kleine dorp. De vergrijzing heeft hier al flink zijn intrede gedaan en het aantal patiënten dat overlijdt door ouderdom is hoog.

 

Luciënne verwoordt het heel treffend: “Er moet een drastisch andere aanpak voor nieuwe aanwas van patiënten komen, anders kunnen we er over een paar jaar wel mee stoppen.” Mark, de oorspronkelijke oprichter van deze praktijk, murmelt wat onverstaanbaars in zijn baard. Hij ziet het probleem niet zo. Anna verdenkt hem er stiekem van dat hij denkt dat het zijn tijd wel zal duren. Hij is inmiddels 63 en denkt dat hij het die twee jaar tot aan zijn pensioen nog wel zal uitzingen. Hij heeft zijn hoop echter wel op Anna gevestigd voor de overname van zijn praktijk. Dat zou zijn pensioen flink ophogen.  

 

Anna wilde deze praktijk op termijn van Mark overnemen, maar de exodus van patiënten door terugloop van het inwonertal, verhuizingen en andere minder duidelijke redenen, zet haar wel aan het denken. Ze moet reëel zijn. Een tandartspraktijk is een bedrijf met winstoogmerk. Een goedlopende praktijk draaiende houden is al pittig genoeg met de huidige veranderende regelgeving. Maar een reeds enige jaren kwijnende praktijk nieuw leven inblazen? Ze heeft werkelijk geen idee hoe ze dat moet aanpakken.

 

Tips

3 tips voor tandartspraktijken die kampen met teruglopende patiëntenaantallen door vergrijzing:

  1. Meten is weten. Een eerste tip die ik u wil geven, is om bij te houden met welke snelheid de patiëntaantallen in uw praktijk dalen. Wat valt u op en wat laten de cijfers zien? Als u concrete cijfers over de praktijk maakt, blijft het niet zo abstract en kunt u ook doelen stellen om nieuwe patiënten naar de praktijk toe te trekken.
  2. Specialisatie. In een tijd van teruglopende aantallen patiënten is specialisatie extra belangrijk. Het halfjaarlijkse routinebezoek kan overal uitgevoerd worden, dat is ook wat veel praktijken aanbieden. Indien u als tandarts een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld kinderen of mensen met angst, kunt helpen en u daarin uitblinkt, komen mensen u van heinde en verre opzoeken in de praktijk. De plaats wáár u gevestigd bent, is dan van veel minder groot belang.
  3. Blijf in gesprek met de medewerkers. Anne uit het voorbeeld wil de praktijk naar het volgende niveau brengen en als ondernemende tandarts de praktijk runnen. Om de veranderingen door te voeren, is het voor haar belangrijk om in gesprek te blijven met haar medewerkers. Geef in deze situatie aan welke kant de praktijk opgaat en op welke manier nieuwe patiënten worden aangetrokken. Vaak gebeurt dit niet en dat brengt een enorme onrust. De oplossing is om met de werknemers het gesprek aan te gaan en duidelijk te maken wat er de komende tijd gaat gebeuren en wat de verwachtingen zijn.

 

Wilt u uw praktijk laten groeien en er een succesvolle tandheelkundige praktijk van maken, dan is het goed om als ondernemer te gaan denken. De tandheelkunde is in ontwikkeling en de kansen om patiënten aan te trekken, zijn er voor alle tandheelkundige professionals nog steeds.

 

Door slimmer te ondernemen, een zelfsturend team te hebben en een beter marketingbeleid op te stellen waarbij meer uit de verf komt welke specifieke deskundigheid deze praktijk in huis heeft ten opzichte van concurrerende praktijken, behoort een levensvatbaar, succesvol tandheelkundig bedrijf absoluut tot de mogelijkheden. Ook in een vergrijzend dorp.

 

Mariette Ham, business coach voor de ondernemende tandarts & eigenaar Ordentall  ( tcc@marietteham.nl , www.marietteham.nl

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Zo houdt u een succesvolle tandartspraktijk met een vergrijzende populatie

Meer artikelen met dit thema

Reviews in de mondzorg
person_outlineBlog

Reviews in de zorg zijn altijd zinvol

26 feb om 15:00 uurtimer5 min
Het is een lastige kwestie hoe je exact de kwaliteit bepaalt van zorgverlening. Mede om die reden is er veel…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Mascha van Wermeskerken over het strategisch jaarplan: ‘Het ideale plaatje helder op het netvlies van het team’

15 feb om 14:47 uur

Mascha van Wermeskerken, eigenaar van Dentiness, is praktijkmanagementcoach en -adviseur voor het…

Lees verder »

Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’

29 nov 2023 timer5 min

Ellen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?

29 nov 2023 timer5 min

Voor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…

Lees verder »

Weg met 'preventie, preventie, preventie'?

17 nov 2023 timer3 min

Preventie, preventie, preventie. In de moderne tandheelkundige praktijk is de nadruk op preventieve zorg…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Mascha van Wermeskerken bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Meters maken met een helder strategisch praktijkplan’

9 nov 2023 timer6 min

Mascha van Wermeskerken laat tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu (op 9 december) zien hoe je als praktijk een…

Lees verder »
Piet Mourik, praktijkhouder van FysioVitaal in Alphen aan de Rijn (Foto:FysioVitaal)
mic_external_onInterview

MOVES bij Fysiopraktijk Anno Nu: 'We helpen praktijken tot actie over te gaan’

30 okt 2023 timer5 min

Eveline van der Herberg en Di-Janne Barten, onderzoekers van Hogeschool Utrecht, verzorgen bij Fysiopraktijk…

Lees verder »

Algemene praktijk én StartSmiling-orthodontie van Leo van Lier: Positief op de kaart met ReviewCollect

26 okt 2023 timer4 min

Tandarts Leo van Lier runt een algemene praktijk met een grote voorliefde voor orthodontie in Eindhoven-Acht.…

Lees verder »