Zo houdt u een succesvolle tandartspraktijk met een vergrijzende populatie

woensdag 26 juli 2017
timer 5 min
Veel mondzorgpraktijken kampen met teruglopende patiëntenaantallen door vergrijzing. Met een ondernemende instelling is het toch mogelijk succesvol te blijven met uw praktijk.

Anna is een jonge tandarts. Ze draait nu al enige jaren mee in een praktijk in een pittoresk, rustig dorp. Ze heeft het er naar haar zin. De mensen zijn vriendelijk. Men leeft met elkaar mee, heeft interesse in de ander. Ze merkt dat ze haar patiënten fijne mensen vindt. Ze schept er genoegen in hen terug te zien bij de halfjaarlijkse controles en ze is blij dat ze de anonimiteit van de grote stad achter zich heeft gelaten. Toch stelt het dorpse aspect van de praktijk waarin ze werkt, haar en haar collega’s voor een continuïteitsprobleem.

 

Exodus door vergrijzing

Het dorp heeft te kampen met een teruglopend aantal inwoners en dat is ook te merken in de praktijk waar Anna werkt. Het werkoverleg met haar collega-tandarts Mark, mondhygiëniste Luciënne en tandartsassistenten Madelon en Boukje, heeft het reeds langer sluimerende probleem nu toch maar eens duidelijk aan het licht gebracht. In drie jaar tijd zijn er bijna 200 patiënten minder te verwelkomen in de vroeger zo drukbezochte praktijk in het dorpscentrum. Jongeren trekken weg uit dit kleine dorp. De vergrijzing heeft hier al flink zijn intrede gedaan en het aantal patiënten dat overlijdt door ouderdom is hoog.

 

Luciënne verwoordt het heel treffend: “Er moet een drastisch andere aanpak voor nieuwe aanwas van patiënten komen, anders kunnen we er over een paar jaar wel mee stoppen.” Mark, de oorspronkelijke oprichter van deze praktijk, murmelt wat onverstaanbaars in zijn baard. Hij ziet het probleem niet zo. Anna verdenkt hem er stiekem van dat hij denkt dat het zijn tijd wel zal duren. Hij is inmiddels 63 en denkt dat hij het die twee jaar tot aan zijn pensioen nog wel zal uitzingen. Hij heeft zijn hoop echter wel op Anna gevestigd voor de overname van zijn praktijk. Dat zou zijn pensioen flink ophogen.  

 

Anna wilde deze praktijk op termijn van Mark overnemen, maar de exodus van patiënten door terugloop van het inwonertal, verhuizingen en andere minder duidelijke redenen, zet haar wel aan het denken. Ze moet reëel zijn. Een tandartspraktijk is een bedrijf met winstoogmerk. Een goedlopende praktijk draaiende houden is al pittig genoeg met de huidige veranderende regelgeving. Maar een reeds enige jaren kwijnende praktijk nieuw leven inblazen? Ze heeft werkelijk geen idee hoe ze dat moet aanpakken.

 

Tips

3 tips voor tandartspraktijken die kampen met teruglopende patiëntenaantallen door vergrijzing:

  1. Meten is weten. Een eerste tip die ik u wil geven, is om bij te houden met welke snelheid de patiëntaantallen in uw praktijk dalen. Wat valt u op en wat laten de cijfers zien? Als u concrete cijfers over de praktijk maakt, blijft het niet zo abstract en kunt u ook doelen stellen om nieuwe patiënten naar de praktijk toe te trekken.
  2. Specialisatie. In een tijd van teruglopende aantallen patiënten is specialisatie extra belangrijk. Het halfjaarlijkse routinebezoek kan overal uitgevoerd worden, dat is ook wat veel praktijken aanbieden. Indien u als tandarts een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld kinderen of mensen met angst, kunt helpen en u daarin uitblinkt, komen mensen u van heinde en verre opzoeken in de praktijk. De plaats wáár u gevestigd bent, is dan van veel minder groot belang.
  3. Blijf in gesprek met de medewerkers. Anne uit het voorbeeld wil de praktijk naar het volgende niveau brengen en als ondernemende tandarts de praktijk runnen. Om de veranderingen door te voeren, is het voor haar belangrijk om in gesprek te blijven met haar medewerkers. Geef in deze situatie aan welke kant de praktijk opgaat en op welke manier nieuwe patiënten worden aangetrokken. Vaak gebeurt dit niet en dat brengt een enorme onrust. De oplossing is om met de werknemers het gesprek aan te gaan en duidelijk te maken wat er de komende tijd gaat gebeuren en wat de verwachtingen zijn.

 

Wilt u uw praktijk laten groeien en er een succesvolle tandheelkundige praktijk van maken, dan is het goed om als ondernemer te gaan denken. De tandheelkunde is in ontwikkeling en de kansen om patiënten aan te trekken, zijn er voor alle tandheelkundige professionals nog steeds.

 

Door slimmer te ondernemen, een zelfsturend team te hebben en een beter marketingbeleid op te stellen waarbij meer uit de verf komt welke specifieke deskundigheid deze praktijk in huis heeft ten opzichte van concurrerende praktijken, behoort een levensvatbaar, succesvol tandheelkundig bedrijf absoluut tot de mogelijkheden. Ook in een vergrijzend dorp.

 

Mariette Ham, business coach voor de ondernemende tandarts & eigenaar Ordentall  ( tcc@marietteham.nl , www.marietteham.nl

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

FysioVitaal Krimpen: ‘We moesten nieuwe keuzes maken en ons merk opnieuw uitvinden’

7 sep om 17:39 uurtimer4 min
De praktijk FysioVitaal Krimpen Sport en Manuele Therapie heeft zichzelf het afgelopen jaar compleet vernieuwd.…
Lees verder »

‘MOVES’ gaat verder als ‘MOVE ON’: ‘Fysiotherapeuten leren wat hun passies en competenties zijn’

18 jun om 15:01 uurtimer5 min
‘MOVE ON’ heet het onderzoeksproject waarin de resultaten van ‘MOVES in de beweegzorg’ worden geïmplementeerd.…
Lees verder »

Rinus van Bergeijk: ‘Strategie kan helpen bij verbeteren van ondernemersvaardigheden'

7 mei om 15:11 uurtimer5 min
Hoe bepaal je de strategie van een eerstelijnspraktijk? En hoe geef je die vorm? Deze vragen komen aan bod in de…
Lees verder »

Ruben Hoefnagels (Tandarts Today) over investering Gilde Healthcare: ‘Eerst investeren en dan groeien’

6 mei om 13:15 uurtimer3 min
Gilde Healthcare, een gespecialiseerde investeerder in de gezondheidszorg met een vermogen van € 1,4 miljard,…
Lees verder »

Flexdokters Assen-West: Nieuwe dorpsdokter met alle digitale hulpmiddelen

23 apr om 13:01 uurtimer4 min
Huisarts Freek Fickweiler voert sinds begin maart de nieuwe Huisartsenpraktijk Assen-West, in de wijk Kloosterveen…
Lees verder »

Johnson Marketing: ‘Online marketing helpt bij ondernemen in een veranderende eerste lijn’

22 apr om 16:01 uurtimer5 min
Anne Jans, directeur van Johnson Marketing, schetst hoe hij specifieke vraagstukken in de eerste lijn zou willen…
Lees verder »

Praktijkmanager Mascha van Wermeskerken over strategie: ‘Hang een thermometer in je praktijk’

19 apr om 13:21 uur
Mascha van Wermeskerken begeleidt tandartspraktijken bij het bedenken en uitvoeren van hun strategie. Ze geeft…
Lees verder »

Praktijkmanager Bas Jongen over marketing en sociale media: ‘We willen ons merk steeds terug laten komen’

12 apr om 18:13 uurtimer5 min
Tandartspraktijk Dentteam in Brunssum ontwikkelde een praktische marketingaanpak via onder meer sociale media,…
Lees verder »