Reviews in de zorg zijn altijd zinvol

maandag 26 februari 2024
timer 5 min
Reviews in de mondzorg

'Reviews zijn niet alleen steeds belangrijker voor de zorgzoekers, maar ook voor medewerkers die op zoek zijn naar een nieuwe betrekking.' (Foto: Shutterstock)

Het is een lastige kwestie hoe je exact de kwaliteit bepaalt van zorgverlening. Mede om die reden is er veel discussie over de beoordeling van de kwaliteit van zorgaanbieders door patiënten. Deze ‘patiëntwaarderingen’ worden verzameld door reviewplatforms zoals bijvoorbeeld Zorgkaart Nederland en Google reviews. Sommige praktijken lopen het liefst met een grote boog om deze reviews heen. Het is wel begrijpelijk dat er kritisch gekeken wordt naar reviews, schrijft Jan Henk Nawijn in zijn nieuwe blog.

Veel zorgaanbieders hebben meestal geen aandacht voor alles wat ‘online’ en ‘marketing’ is. Je hoort daarnaast veelal terecht kritische opmerkingen, zoals ‘een beoordeling is maar een momentopname’, ‘reviews worden dikwijls ‘gekocht’ en ‘veel reviews zijn onbetrouwbaar omdat deze anoniem gegeven worden’.

Weinig reviews in de zorg

Het is begrijpelijk dat er kritisch gekeken wordt naar reviews. Er zijn namelijk criminele organisaties actief die veel geld verdienen aan het plaatsen van nepreviews in opdracht van sommige (eveneens criminele) ondernemers. Hoewel hierop al een paar jaar gehandhaafd wordt door de ACM zijn deze criminelen deels nog altijd actief. Dit maakt hier en daar het overzicht op de review platforms erg oneerlijk. Er is geen reden om aan te nemen dat dit in de zorg niet voorkomt. Sommige zorgaanbieders zijn hiervan de dupe. Wat voor de zorg een rol speelt is dat er vaak maar weinig reviews gegeven worden. Als websitebezoeker kijk je op een beoordelingssite veelal naar zorgaanbieders met 10 of minder beoordelingen - die vaak ook nog verouderd zijn en dus nietszeggend.

Reviews zijn vaak leidend

Met die vragen in het achterhoofd is het begrijpelijk dat je je als zorgaanbieder afvraagt of het verzamelen en tonen van reviews voor je praktijk of zorgorganisatie wel zo zinvol is. Toch luidt het antwoord: Absoluut! De meeste consumenten, dus ook naar passende zorg zoekende patiënten, zijn gewend reviews te lezen. Ook al zijn bezoekers van een reviewplatform op de hoogte van genoemde misstanden, toch zijn ze geneigd reviews te raadplegen en leidend te maken bij hun keuze. Dat doen consumenten dikwijls als ze een bepaalde keuze al sterk overwegen, maar voor alle zekerheid nog even willen checken of deze wel verstandig is. Vooral bij vakanties en grote aankopen komt dit voor. Het staat niet vast of dit in de zorg ook op deze manier gaat omdat daarvoor verder onderzoek nodig is. Maar er is geen reden om aan te nemen dat voor de zorg andere wetten gelden die van invloed zijn op uiteindelijke keuzes van patiënten.

Naar het hele plaatje kijken

Hoe kom je er als zorgzoeker achter of een bepaalde praktijk of bepaalde zorg wel bij jou past? De zoektocht start zoals altijd bij Google. Op Google Search kom je als eerste Google Advertenties tegen, de spreekbuizen van de praktijken zelf. Deze ‘Google Ads’ domineren momenteel het zoeken via Google. Potentiële patiënten voor je praktijk zullen doorklikken voor meer informatie. Ze komen dan op reviewsites terecht, op social media en ook op je website.

Een aanzienlijk aantal reviews met bijbehorende teksten kan een aardig beeld geven van een zorgpraktijk. Het gaat dan vooral om de eerste indruk of juist de final check voordat een patiënt zich definitief aanmeldt. Maar het gehele plaatje is bepalend. Hoe ziet bijvoorbeeld je website eruit? Is deze professioneel genoeg en wel van deze tijd? Kom je er wel de gezichten van behandelaars en assistenten tegen? Stellen deze medewerkers zich uitgebreid voor? Wat wordt er wel of niet óver je praktijk gemeld op social media? Hoe is je presentatie op de reviewplatformen?

Zorg voor veel reviews

Zorg als praktijk voor veel reviews. Deze zijn niet alleen steeds belangrijker voor de zorgzoekers, maar ook voor medewerkers die op zoek zijn naar een nieuwe betrekking. Je kunt actief werken aan het verzamelen van nieuwe patiëntbeoordelingen zonder dat je je op glad ijs begeeft. Daarvoor bestaan serieuze bedrijven maar er zijn ook eenvoudige acties die je zelf kunt ondernemen.

Wees transparant en vindbaar

Wees transparant en professioneel op je website maar ook op alle andere kanalen waarop je je zelf presenteert of waar je wordt vermeld. Kijk of je op zo’n kanaal het aantal aanmeldingen kan doen toenemen door een betaald abonnement te nemen. Deze zijn in het algemeen niet duur en leveren in verhouding veel meer op dan dure advertenties. Zorgkaart Nederland, Tandarts.nl en Zorgscore zijn voorbeelden hiervan. In het keuze- en beslissingsproces van de potentiële aanmelder/nieuwe werknemer speelt van alles een rol. Steeds minder is van belang of je praktijk mooi is opgeschilderd en of alles er van buiten wel netjes en schoon genoeg uitziet. Beslissingen, dus ook aanmeldingen worden steeds vaker gebaseerd op je online aanwezigheid. Zorg dat je goed te vinden bent en er goed op staat.

Meer lezen?

  • Je kunt meer lezen over reviewplatforms in de zorg op: ‘Reviewplatforms’ op Zorgscore.

  • Uit het Capterra-onderzoek (2020): ‘In vergelijking met andere bronnen worden klantbeoordelingen door consumenten nog steeds als de meest betrouwbare bron van informatie beschouwd voor het maken van een keuze voor nieuwe producten of diensten (52%). Voor experts (21%), aanbevelingen van vrienden en familie (14%) en de indruk van het product (12%).’ Lees meer: Het gebruik van online reviews in de zorg.

  • Lees de voorschriften van de ACM: Reviews en beoordelingen gebruiken.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Het consult loopt in de SOEP

26 mrt om 12:45 uurtimer3 min

Midden in de coronacrisis schreef fysiotherapeut Gideon de Haan blogs bij MedischOndernemen over zijn…

Lees verder »

Fysiotherapeuten doen dankzij SpotOnMedics waar ze goed in zijn: zich richten op patiëntenzorg

12 mrt om 12:30 uurtimer4 min

Fysiotherapeuten moeten kunnen doen waar ze goed in zijn: patiënten helpen. De systemen van SpotOnMedics dragen…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Mascha van Wermeskerken over het strategisch jaarplan: ‘Het ideale plaatje helder op het netvlies van het team’

15 feb om 14:47 uur

Mascha van Wermeskerken, eigenaar van Dentiness, is praktijkmanagementcoach en -adviseur voor het…

Lees verder »
Team DocLine Utrecht
flash_onNieuws

Inspectie oordeelt positief over hybride praktijk DocLine Utrecht

8 feb om 12:15 uurtimer4 min
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een inspectierapport van DocLine Utrecht gepubliceerd en beoordeelt…
Lees verder »
Health Arena van in4care
flash_onNieuws

'Health Arena' als nieuw gezondheidscentrum van de toekomst?

7 feb om 15:30 uurtimer4 min

De Health Arena van het Belgische in4care is een nieuw zorgconcept voor een innovatief…

Lees verder »

Verhoogde prestaties in fysiopraktijken dankzij SpotOnMedics

22 jan om 10:15 uurtimer3 min

Dat data niet eng hoeft te zijn, dat weten de experts van SpotOnMedics al lang. Hun software wordt gebruikt…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Jan Henk Nawijn bouwt al zes jaar aan keurmerk: ‘In elke gemeente een Lieve Tandarts’

18 jan om 14:00 uurtimer7 min

Jan Henk Nawijn introduceerde in 2017 het keurmerk De Lieve Tandarts, waarbij  zich inmiddels bijna 100…

Lees verder »

Verlagen van werkdruk in de zorg door efficiënte communicatie en kennisuitwisseling

18 jan om 11:37 uurtimer4 min

Volle wachtkamers, overvolle agenda's en telefoonlijnen, administratieve druk. We weten allemaal dat de zorg…

Lees verder »