ABN AMRO breidt steunmaatregelen voor bedrijven met corona impact uit

dinsdag 31 maart 2020
timer 4 min
Vorige week kondigde ABN AMRO aan om voor Commercial Banking-klanten met een lopend zakelijk krediet tot 2,5 miljoen euro de aflossing- en rentebetaling 6 maanden uit te stellen. ABN AMRO besloot 27 maart om deze maatregel uit te breiden naar Commercial Banking-klanten met een lopend zakelijk krediet met een hoofdsom en/of limiet tot 50 miljoen euro.

In de maanden april tot en met september worden voor deze klanten geen betalingen van aflossing en rente geïncasseerd. Zij kunnen deze termijnen later voldoen. Als een klant het uitstel niet nodig heeft, dient dit uiterlijk 31 maart 2020 bij ABN AMRO te worden gemeld. Het uitstel vindt dan niet plaats.


Adempauze

Daphne de Kluis, CEO Commercial Banking ABN AMRO: “De uitstelregeling biedt klanten extra ruimte in hun liquiditeitspositie. En door dit automatisch in te regelen, kunnen we dit snel voor een grote groep regelen. We hebben vorige week gezien dat dit goed werkt en rust en ruimte creëert voor bedrijven. We hebben daarom besloten om de grens van de regeling te verhogen naar 50 miljoen euro. We bieden daarmee ook de grotere Commercial Banking-klanten snel en automatisch een adempauze.”

 

Groot steunpakket overheid

De maatregelen van ABN AMRO komen bovenop een groot steunpakket van de overheid. Bedrijven kunnen met behulp van overheidsgaranties bij hun bank extra geld lenen, onder andere via de BMKB-regeling. Ook andere onderdelen van het steunpakket van de overheid bieden bedrijven extra liquiditeitsruimte.

 

Veel vragen

Er is onder klanten veel animo voor steun- en uitstelmaatregelen. Dat leidt tot veel vragen en aanvragen voor bijvoorbeeld een BMKB-krediet van de overheid. Daardoor kan er sprake zijn van wachttijden. Er wordt hierbij prioriteit gegeven aan klantsituaties waarbij er snel en/of grote financiële impact is.

 

Geen impact, meld dit dan

Het uitstel op de rente en aflossing is uitdrukkelijk bedoeld voor klanten die het nodig hebben vanwege de impact van het coronavirus. Voor Commercial Banking-klanten met een lopend zakelijk krediet met hoofdsom en/of limiet tot 50 miljoen euro wordt het uitstel automatisch toegepast. Daar is bewust voor gekozen om zo snel een grote groep bedrijven te kunnen steunen. Echter, bedrijven in deze categorie die het niet nodig hebben, dienen dit uiterlijk 31 maart 2020 te melden. Zonder melding volgt automatisch uitstel. Op onze  website staat op dit moment de regeling tot 2,5 miljoen euro beschreven. Deze zal tevens gelden voor klanten van Commercial Banking met een lopend zakelijk krediet met hoofdsom en/of limiet tot 50 miljoen euro. Hier kunnen klanten van Commercial Banking lezen wat exact de scope en uitwerking is. Bijvoorbeeld hoe en wanneer de termijnen later dienen te worden betaald. Tevens kunnen bedrijven via deze website aangeven als er geen behoefte is aan uitstel.

 

Commercial Banking-klanten 

Commercial Banking-klanten zijn zakelijke klanten met een jaarlijkse omzet van maximaal 250 miljoen euro die worden bediend vanuit Commercial Banking. De uitstelregeling geldt vanaf vandaag voor alle Commercial Banking-klanten met een hoofdsom en/of limiet tot 50 miljoen euro, uitgezonderd specifieke financieringsvormen zoals commercial finance, leveraged finance voor professionele investeerders, club deals en syndicated loans met meerdere financiers en financieringen voor commercieel vastgoed boven de 2,5 miljoen euro. Vastgoedklanten met een krediet tussen de 2,5 miljoen euro en 50 miljoen euro die verhuren aan zwaar getroffen sectoren komen wel in aanmerking. Kredieten die door de afdeling Afwikkeling binnen Bijzonder Beheer worden behandeld, vallen buiten de regeling. Dit geldt tevens voor kredieten met een daaraan gekoppeld rentederivaat. Klanten met een rentederivaat kunnen zich melden om de mogelijkheden voor een maatwerkregeling te bespreken.

 

Krediet boven de 50 miljoen euro

Tot slot gelden er, daar waar mogelijk, maatwerkregelingen voor Commercial Banking-klanten met een krediet boven de 50 miljoen euro. Dit geldt ook voor grootzakelijke klanten, die worden bediend vanuit Corporate & Institutional Banking (jaarlijkse omzet boven de 250 miljoen euro).

 

Het volume van de totale kredietportefeuille van Commercial Banking bedroeg einde jaar 42,6 miljard euro. Ongeveer 40% van dit volume betreft klanten die in scope zijn van de nieuwe maatregel. Het is op dit moment onduidelijk wat de impact van het coronavirus is op de economie, op onze klanten en op de kwaliteit van de kredietportefeuille.

 

Link: ABN AMRO, ABN AMRO breidt steunmaatregelen voor bedrijven met corona impact uit 

Foto: ABN AMRO

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
ABN AMRO breidt steunmaatregelen voor bedrijven met corona impact uit

Meer artikelen met dit thema

Erik van Dam - Foto VvAA
mic_external_onInterview

Erik van Dam (VvAA) over zzp’en en regeldruk na Rutte IV: ‘Unieke kans voor herbezinning’

28 sep om 13:00 uurtimer6 min

Welke beslissingen kan het demissionaire kabinet over de eerste lijn nog nemen, zoals over de…

Lees verder »

InterShift en Agilio: Intelligente software die praktijkmanagers bij al hun taken ondersteunt

26 sep om 12:00 uurtimer4 min

InterShift, bij huisartsen bekend als de aanbieder van roostersoftware voor…

Lees verder »
Hans de Vries voorzitter KNMT
flash_onNieuws

Bij Prinsjesdag 2023: 'Opnieuw geen extra geld om mondzorg toegankelijk te houden’

21 sep om 14:30 uurtimer3 min
In de rijksbegroting voor 2024, zoals die op Prinsjesdag is gepresenteerd, is opnieuw geen extra geld vrijgemaakt…
Lees verder »
person_outlineBlog

Regels als visie: een bedrijf waarin iedereen durft te investeren

21 sep om 11:30 uurtimer5 min
Wie mij kent, als persoon of misschien zelfs via deze columns, weet dat ik houd van ‘hoogvliegen’. Snel bewegen,…
Lees verder »

Prinsjesdagwebinar voor zorgondernemers: Wat verandert er in de belastingwetgeving voor praktijkhouders?

20 sep om 16:30 uurtimer4 min

Ralph Mulckhuijse, belastingadviseur bij Visser & Visser, verzorgt op 29 september een webinar naar…

Lees verder »
Sophie Brühl: ‘Huisartsen weten vaak niet wat de NZa doet en welke macht het ministerie van VWS wel of niet heeft. Die kenniskloof is lastig.' (Foto: Claudia Kamergorodski)
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters): ‘Hef de eerste en tweede lijn op’

13 sep om 12:09 uurtimer3 min
Welke beslissingen moet het kabinet bij Prinsjesdag nemen over de eerste lijn en mondzorg, bijvoorbeeld bij de Wet…
Lees verder »
Huisarts Toosje Valkenburg (Foto: Gezondheidscentra De Bilt)
mic_external_onInterview

Huisarts Toosje Valkenburg: ‘Pak de commerciële huisartsenketens aan’

12 sep om 12:00 uurtimer3 min
Welke beslissingen moet het kabinet bij Prinsjesdag nemen over de eerste lijn en mondzorg, bijvoorbeeld bij de Wet…
Lees verder »