De werkkostenregeling: maak er optimaal gebruik van

donderdag 2 februari 2023
timer 3 min

(Foto: Shutterstock)

Uiterlijk 31 maart 2023 moeten de werkkosten over 2022 afgerekend worden. Dit gebeurt in de loonaangifte van februari. Nu deze datum steeds dichterbij komt, ontdekt u wellicht dat u over de vrije ruimte heen zit en misschien eindheffing verschuldigd bent. Helaas is daar nu niks meer aan te doen, maar reden genoeg om het nieuwe jaar optimaal gebruik te maken van de werkkostenregeling (WKR).

Wat is de vrije ruimte?

Hoe zorgt u ervoor dat u in 2023 optimaal gebruik maakt van de werkkostenregeling? Om maar met het eerste cliché te beginnen: een goed begin is het halve werk. Zorg dat u weet wat uw vrije ruimte in 2023 is. We zetten de cijfers op een rij.

In 2023 is de vrije ruimte tot een loonsom van €400.000,- 3% van de totale loonsom van uw onderneming. Bij een totale loonsom van €100.000,- heeft u dus een vrije ruimte van €3000,-. Boven de €400.000,- is de vrije ruimte 1,18% van de loonsom (loonsom - €400.000,-).

De loonsom is het totaal van alle lonen en sociale premies in een jaar. Dus al het loon van iedere werknemer bij elkaar opgeteld. Maakt u gebruik van Nmbrs Salariszaken dan kunt u als werkgever maandelijks zien wat de totale loonsom is. Bovendien ziet u ook welk bedrag al via de salarissen aan werkkosten is verrekend/uitgegeven.

WKR kan kosten besparen

Stel u heeft een bonus uitgekeerd aan uw medewerkers. Later in het jaar komt u erachter dat u nog veel vrije ruimte heeft. Omdat de bonus al is uitgekeerd kan deze niet meer met terugwerkende kracht in de vrije ruimte vallen. Wanneer de bonus deels in de vrije ruimte was gevallen dan had dit een kostenbesparing opgeleverd. Over de vrije ruimte bent u geen werkgeverspremies verschuldigd. Wanneer u de vrije ruimte overschrijdt dan bent u over het meerdere een eindheffing van 80% verschuldigd.

Goede administratie

Wanneer u weet wat u al aan vrije ruimte heeft gebruikt in een jaar, dan weet u ook wat u nog te besteden heeft. Kent u daarnaast de regels en uitzonderingen? Het vergoeden van de aanvraag van een VOG is bijvoorbeeld gericht vrijgesteld en valt dus niet in de vrije ruimte. Wanneer u een etentje buiten de deur heeft met uw personeel, dan valt dit wel in de vrije ruimte. Geeft u vervolgens het personeel van het restaurant een fooi, dan valt de fooi niet in de vrije ruimte. Heeft u daarentegen een bedrijfsfeestje op uw werkplek, dan valt dit onder de nihilwaardering en komt dus niet ten laste van uw vrije ruimte.

Tips en advies werkkostenregeling?

Wilt u van gedachten wisselen over de invulling van de WKR? Onze medewerkers weten precies waar ze op moeten letten zodat er optimaal gebruik gemaakt wordt van de vrije ruimte. Of heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met onze salarisspecialist Kimberly van der Paauw (salaris@alex-andre.nl).

Link: 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.