Dental Expo mikt op balans tussen klinische kant en ‘human factor’

donderdag 7 juli 2022
timer 3 min
Dental Expo mikt op balans tussen klinische kant en ‘human factor’

‘De human factor krijgt een groter aandeel in het geheel van de mondzorg.’ Fotografie: Easyfairs

De tiende editie van Dental Expo vindt dit jaar plaats op 27, 28 en 29 oktober in de RAI Amsterdam. ‘Het is dé vakbeurs voor de totale dentale branche, met ruim 190 exposanten, verdeeld over een aantal categorieën, met veel aandacht voor innovatie, en een uitgebreid programma gericht op het delen van kennis en de mogelijkheid om te netwerken’, zegt Bas van Gent, business unit director bij Easyfairs dat Dental Expo organiseert.

‘Dental Expo is het enige evenement van deze omvang voor de dentale branche. De vakbeurs heeft een brede opzet en is interessant voor iedereen die in de mondzorg werkt, dus voor de totale branche. Dat is het unique selling point van Dental Expo. Voor tandartsen, orthodontisten, assistenten, mondhygiënisten, tandtechnici, maar ook voor praktijkmanagers is een bezoek aan Dental Expo de moeite waard’, benadrukt Bas van Gent.

Vraag en aanbod

‘Het is onze intentie om met Dental Expo ervoor te zorgen dat de juiste mensen uit de dentale branche elkaar ontmoeten en dat vraag en aanbod bij elkaar komen. Bezoekers krijgen een breed overzicht van wat ze nodig hebben voor een goede en efficiënte praktijkvoering. We maken het ook mogelijk dat er kennisoverdracht kan plaatsvinden. Er is een uitgebreid kennisprogramma en een breed pallet aan exposanten’, vervolgt Van Gent. Exposanten bieden een breed aanbod aan producten, materialen en diensten met onder andere (verbruiks)materialen, 3D-scanners en printers, materiaal voor kroon- en brugwerk, financiële advisering, managementsupport, educatie en ergonomie.

De vakbeurs is ook van belang voor het onderhouden van goede contacten met de klant. ‘Dit is voor leveranciers de kans om hun klanten uit te nodigen. Tandartsen zijn druk meestal bezet en hebben tijdens hun bezoek aan Dental Expo de tijd en de ruimte om zich uitgebreid te laten informeren over producten en innovaties en nieuwe trends in hun vak en branche. Maar natuurlijk ook om collega’s te ontmoeten en te netwerken.’

De dentale branche is niet alleen gericht op reactieve handelingen binnen de mond. De mondzorg heeft de laatste jaren een groei doorgemaakt. Een groter aandeel van de mondzorg bestaat tegenwoordig uit preventie en voorlichting en uit cosmetische behandelingen. Daar komt bij dat de vergrijzing het aantal complexe mondsituaties bij ouderen vergroot.

Human factor

‘We willen met Dental Expo de hele branche verder helpen, zodat degenen die daar werken klaar zijn voor de uitdagingen van vandaag en in de toekomst. Hier wordt extra nadruk op gelegd en het is het uitgangspunt voor ons kennisprogramma’, verklaart Van Gent. Bij deze editie is gekozen voor het thema ‘human factor’. Ook aan de ‘zachte’, menselijke kant blijft de mondzorg zich ontwikkelen.

Voorbeelden hiervan zijn administratiesoftware die klantvriendelijkheid en gebruiksgemak verhoogt en studiemogelijkheden, waarmee medewerkers hun vaardigheden kunnen uitbreiden. ‘Er is meer oog voor de mens achter de functie en zijn plaats binnen de organisatie. De human factor krijgt een groter aandeel in het geheel van de mondzorg. De verwachting is dat dit de komende jaren zal doorzetten. Deze balans tussen klinische aspecten en de menselijke kant is terug te vinden op Dental Expo in het aanbod van bezoekers, exposanten en kennissessies.’

Het thema human factor is onderverdeeld in de subthema’s imago, talentontwikkeling en behoud van personeel en ondernemerschap. ‘Het zijn brede en actuele thema’s. Het vinden en behouden van bekwaam personeel dat met plezier bij jouw praktijk werkt, is een thema dat veel praktijkhouders bezighoudt en voortdurend aandacht vergt. De medewerkers van een tandartspraktijk moeten inhoudelijk en technisch goed onderlegd zijn, zodat ze hun taken goed kunnen uitoefenen en zo het verschil kunnen maken.’

Klinische en menselijke kant

Deze Dental Expo biedt een gevarieerd programma om kennis op te doen en te delen. ‘Het is een laagdrempelig programma, met bijvoorbeeld workshops, lezingen, presentaties en rondetafelgesprekken met diverse professionals uit de branche. We hopen dat bezoekers kennis, nieuwe inzichten, handvatten en inspiratie opdoen voor vraagstukken waar zij tegenaan lopen en die bij hun bedrijfsvoering en strategie passen.’

De balans tussen klinische aspecten en de menselijke kant is terug te vinden op Dental Expo in het aanbod van bezoekers, exposanten en kennissessies. Op dentalexpo.nl presenteren de exposanten zich en introduceren ze hun (nieuwe) producten en tools. Bezoekers kunnen zich dus al voorbereiden op een bezoek en via de site van tevoren contact leggen met de exposant.


Tandartspraktijk van het Jaar

Omdat het een tijd geleden is dat iedereen elkaar live kon ontmoeten, kijken veel mensen ernaar uit. Het is een jubileumeditie, die samen met onder andere de KNMT, NVM-mondhygiënisten en ONT hebben opgezet. Dit jaar krijgt de vakbeurs dan ook een feestelijk tintje. Op vrijdag 28 oktober zal een jury bekendmaken welke praktijk de Tandartspraktijk van het Jaar 2022 is. Er zijn drie finalisten: Mondzorgcentrum Wiranto & Go in Almelo, A.R.T Tandartsen Amersfoort en CBT Midden-Brabant in Ulvenhout. Het doel van deze uitreiking is laten zien waardoor deze praktijken zo succesvol zijn en het imago van de tandartsenpraktijk een boost te geven.


Meer informatie:

Dental Expo vindt plaats op 27, 28 en 29 oktober in RAI Amsterdam.

De openingstijden zijn:
Donderdag 27 oktober 2022 | 13:00 - 20:00 uur
Vrijdag 28 oktober 2022 | 10:00 - 20:00 uur
Zaterdag 29 oktober 2022 | 10:00 - 17:00 uur

RAI Amsterdam
Europaplein 24
1078 GZ Amsterdam

Meer informatie: www.dentalexpo.nl


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?

29 nov om 11:30 uurtimer5 min

Voor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…

Lees verder »

Huisartsen in de 'lead': samenwerking tussen zorg en sociaal domein onder de regie van de huisarts?

10 nov om 11:00 uurtimer3 min

In het nieuwe MedischOndernemen magazine een opmerkelijk interview met Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ…

Lees verder »
mic_external_onInterview

MO Innovation Centre: Innovatieve impuls voor uw mondzorgpraktijk

3 nov om 14:30 uurtimer4 min

Het MO Innovation Centre is een serie webinars met productinformatie voor de tandheelkunde.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Brancherapport Fysiotherapie 2023: ‘Bekostiging verzekerde zorg in fysiotherapie steeds meer onder druk’

1 nov om 16:00 uurtimer4 min

Fysiotherapie in Beeld 2023 is een brancherapport van de sectorspecialisten van ABNAMRO dat de stand van zaken…

Lees verder »
Piet Mourik, praktijkhouder van FysioVitaal in Alphen aan de Rijn (Foto:FysioVitaal)
mic_external_onInterview

MOVES bij Fysiopraktijk Anno Nu: 'We helpen praktijken tot actie over te gaan’

30 okt om 09:30 uurtimer5 min

Eveline van der Herberg en Di-Janne Barten, onderzoekers van Hogeschool Utrecht, verzorgen bij Fysiopraktijk…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Joep de Groot, ceo van CZ, over het IZA: ‘Politici voeren het debat over de grenzen aan de zorg niet’

27 okt om 11:30 uurtimer6 min

De meeste van de ingediende transformatieplannen voor het Integraal Zorg Akkoord (IZA) werden dit jaar…

Lees verder »

Algemene praktijk én StartSmiling-orthodontie van Leo van Lier: Positief op de kaart met ReviewCollect

26 okt om 12:45 uurtimer4 min

Tandarts Leo van Lier runt een algemene praktijk met een grote voorliefde voor orthodontie in Eindhoven-Acht.…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Waarom personeelsbeleid ook voor zzp-ers belangrijk is

24 okt om 11:29 uurtimer4 min

Het klinkt een beetje gek: als zzp-er ben je een zelfstandige zonder personeel. Maar misschien is het wel meer…

Lees verder »