Dental Expo mikt op balans tussen klinische kant en ‘human factor’

donderdag 7 juli 2022
timer 3 min
Dental Expo mikt op balans tussen klinische kant en ‘human factor’

‘De human factor krijgt een groter aandeel in het geheel van de mondzorg.’ Fotografie: Easyfairs

De tiende editie van Dental Expo vindt dit jaar plaats op 27, 28 en 29 oktober in de RAI Amsterdam. ‘Het is dé vakbeurs voor de totale dentale branche, met ruim 190 exposanten, verdeeld over een aantal categorieën, met veel aandacht voor innovatie, en een uitgebreid programma gericht op het delen van kennis en de mogelijkheid om te netwerken’, zegt Bas van Gent, business unit director bij Easyfairs dat Dental Expo organiseert.

‘Dental Expo is het enige evenement van deze omvang voor de dentale branche. De vakbeurs heeft een brede opzet en is interessant voor iedereen die in de mondzorg werkt, dus voor de totale branche. Dat is het unique selling point van Dental Expo. Voor tandartsen, orthodontisten, assistenten, mondhygiënisten, tandtechnici, maar ook voor praktijkmanagers is een bezoek aan Dental Expo de moeite waard’, benadrukt Bas van Gent.

Vraag en aanbod

‘Het is onze intentie om met Dental Expo ervoor te zorgen dat de juiste mensen uit de dentale branche elkaar ontmoeten en dat vraag en aanbod bij elkaar komen. Bezoekers krijgen een breed overzicht van wat ze nodig hebben voor een goede en efficiënte praktijkvoering. We maken het ook mogelijk dat er kennisoverdracht kan plaatsvinden. Er is een uitgebreid kennisprogramma en een breed pallet aan exposanten’, vervolgt Van Gent. Exposanten bieden een breed aanbod aan producten, materialen en diensten met onder andere (verbruiks)materialen, 3D-scanners en printers, materiaal voor kroon- en brugwerk, financiële advisering, managementsupport, educatie en ergonomie.

De vakbeurs is ook van belang voor het onderhouden van goede contacten met de klant. ‘Dit is voor leveranciers de kans om hun klanten uit te nodigen. Tandartsen zijn druk meestal bezet en hebben tijdens hun bezoek aan Dental Expo de tijd en de ruimte om zich uitgebreid te laten informeren over producten en innovaties en nieuwe trends in hun vak en branche. Maar natuurlijk ook om collega’s te ontmoeten en te netwerken.’

De dentale branche is niet alleen gericht op reactieve handelingen binnen de mond. De mondzorg heeft de laatste jaren een groei doorgemaakt. Een groter aandeel van de mondzorg bestaat tegenwoordig uit preventie en voorlichting en uit cosmetische behandelingen. Daar komt bij dat de vergrijzing het aantal complexe mondsituaties bij ouderen vergroot.

Human factor

‘We willen met Dental Expo de hele branche verder helpen, zodat degenen die daar werken klaar zijn voor de uitdagingen van vandaag en in de toekomst. Hier wordt extra nadruk op gelegd en het is het uitgangspunt voor ons kennisprogramma’, verklaart Van Gent. Bij deze editie is gekozen voor het thema ‘human factor’. Ook aan de ‘zachte’, menselijke kant blijft de mondzorg zich ontwikkelen.

Voorbeelden hiervan zijn administratiesoftware die klantvriendelijkheid en gebruiksgemak verhoogt en studiemogelijkheden, waarmee medewerkers hun vaardigheden kunnen uitbreiden. ‘Er is meer oog voor de mens achter de functie en zijn plaats binnen de organisatie. De human factor krijgt een groter aandeel in het geheel van de mondzorg. De verwachting is dat dit de komende jaren zal doorzetten. Deze balans tussen klinische aspecten en de menselijke kant is terug te vinden op Dental Expo in het aanbod van bezoekers, exposanten en kennissessies.’

Het thema human factor is onderverdeeld in de subthema’s imago, talentontwikkeling en behoud van personeel en ondernemerschap. ‘Het zijn brede en actuele thema’s. Het vinden en behouden van bekwaam personeel dat met plezier bij jouw praktijk werkt, is een thema dat veel praktijkhouders bezighoudt en voortdurend aandacht vergt. De medewerkers van een tandartspraktijk moeten inhoudelijk en technisch goed onderlegd zijn, zodat ze hun taken goed kunnen uitoefenen en zo het verschil kunnen maken.’

Klinische en menselijke kant

Deze Dental Expo biedt een gevarieerd programma om kennis op te doen en te delen. ‘Het is een laagdrempelig programma, met bijvoorbeeld workshops, lezingen, presentaties en rondetafelgesprekken met diverse professionals uit de branche. We hopen dat bezoekers kennis, nieuwe inzichten, handvatten en inspiratie opdoen voor vraagstukken waar zij tegenaan lopen en die bij hun bedrijfsvoering en strategie passen.’

De balans tussen klinische aspecten en de menselijke kant is terug te vinden op Dental Expo in het aanbod van bezoekers, exposanten en kennissessies. Op dentalexpo.nl presenteren de exposanten zich en introduceren ze hun (nieuwe) producten en tools. Bezoekers kunnen zich dus al voorbereiden op een bezoek en via de site van tevoren contact leggen met de exposant.


Tandartspraktijk van het Jaar

Omdat het een tijd geleden is dat iedereen elkaar live kon ontmoeten, kijken veel mensen ernaar uit. Het is een jubileumeditie, die samen met onder andere de KNMT, NVM-mondhygiënisten en ONT hebben opgezet. Dit jaar krijgt de vakbeurs dan ook een feestelijk tintje. Op vrijdag 28 oktober zal een jury bekendmaken welke praktijk de Tandartspraktijk van het Jaar 2022 is. Er zijn drie finalisten: Mondzorgcentrum Wiranto & Go in Almelo, A.R.T Tandartsen Amersfoort en CBT Midden-Brabant in Ulvenhout. Het doel van deze uitreiking is laten zien waardoor deze praktijken zo succesvol zijn en het imago van de tandartsenpraktijk een boost te geven.


Meer informatie:

Dental Expo vindt plaats op 27, 28 en 29 oktober in RAI Amsterdam.

De openingstijden zijn:
Donderdag 27 oktober 2022 | 13:00 - 20:00 uur
Vrijdag 28 oktober 2022 | 10:00 - 20:00 uur
Zaterdag 29 oktober 2022 | 10:00 - 17:00 uur

RAI Amsterdam
Europaplein 24
1078 GZ Amsterdam

Meer informatie: www.dentalexpo.nl


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Sophie Brühl en Bob Verhagen, oprichters van Buurtdokters. Foto: Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Huisarts Sophie Brühl over ‘Buurtdokters’: ‘Dokteren voor de buurt, niet voor een keten’

23 mrt om 11:00 uurtimer6 min
Buurtdokters wil de huisarts ‘empoweren’, zodat deze vanuit overzicht en rust met het primaire proces bezig kan…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Ron Haanschoten, fysiotherapeut en ondernemer: ‘De fysiotherapie staat er steeds beter voor’

23 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Ron Haanschoten is een ondernemende fysiotherapeut, die naast zijn praktijk in Montfoort diverse coöperaties en…
Lees verder »
person_outlineBlog

Reuse, reduce, refill: de slimme watertap van Aquablu is de trend van 2023 in de gezondheidszorg

14 mrt om 09:34 uurtimer2 min

Zero-sugar, wel heel veel vitamines en mineralen. Met de duurzame water dispensers van Aquablu kunnen…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Jetse Heun: ‘Door Buurtdokters meer tijd voor band met patiënten’

6 mrt om 13:16 uurtimer4 min
Jetse Heun, praktijkhouder van Huisartsenpraktijk Heun aan de Amsterdamse Bijlmerdreef, is sinds mei 2022…
Lees verder »
flash_onNieuws

Demondnietvergeten.nl: alle informatie over mondzorg voor kwetsbare ouderen op één website

28 nov 2022 timer4 min
Ouderen en mantelzorgers zijn zich meestal bewust van het belang van dagelijkse mondverzorging en mondgezondheid.…
Lees verder »
person_outlineBlog

Bij innoveren hoort ook implementeren en heel veel leren

17 nov 2022 timer3 min
Komt dan nu eindelijk de digitale belofte los? Twintig jaar (!) geleden liet professor Van der Stelt zien dat…
Lees verder »
person_outlineBlog

Moeten ‘consultatiebureaus voor ouderen’ de preventieve rol van de huisarts overnemen?

7 nov 2022 timer5 min
Huisartsen opgelet! Als u hebt geïnvesteerd in goede praktijkondersteuning, in ouderenzorg en in toegankelijkheid…
Lees verder »
flash_onNieuws

Centrum Voor Bijzondere Tandheelkunde Midden-Brabant uitgeroepen tot ‘Tandartspraktijk van het Jaar’

1 nov 2022 timer3 min
Het Centrum Voor Bijzondere Tandheelkunde Midden-Brabant (CBT-MB) heeft de prijs voor beste tandartspraktijk van…
Lees verder »