Blog: Wat is fysiotherapie de patiënt eigenlijk waard?

donderdag 15 maart 2018
timer 3 min
Patiënten moeten steeds vaker zelf betalen voor fysiotherapie. Wat bepaalt voor een patiënt de waarde van de fysiotherapie? Vier samenhangende aspecten spelen hierin een rol: patiëntklachten oplossen, persoonlijke service, ondersteunen bij zelfredzaamheid en bereidheid van de patiënt tot betalen.

Nederland heeft een goed en kosteneffectief zorgsysteem. Dit is goed nieuws voor de patiënt. Toch ervaart de patiënt dat hij steeds meer zichzelf moet redden en zelf zijn gezondheidszorg moet betalen. Aanvullende verzekeringen worden bijvoorbeeld minder vaak afgesloten. Deze cultuuromslag vraagt om aanpassingsvermogen van de patiënt én van de fysiotherapiepraktijk. Aan de ene kant voor de patiënt door keuzes te maken die bij zijn karakter en budget passen. Aan de andere kant voor de fysiotherapiepraktijk door bijvoorbeeld niet alleen kwaliteit te leveren maar ook waarde toe te voegen. Wat bepaalt voor een patiënt de waarde van de fysiotherapie?


De patiënt is geïnteresseerd in zijn klachtenverbetering zoals hij deze ervaart. Voorbeelden zijn minder pijn, beter kunnen lopen en bukken. Ook kijkt hij naar service van de praktijk zoals het gemak van afspraken maken, de wachttijd, de indruk van de wachtkamer en behandelkamer en de kundigheid van de fysiotherapeut. Maar bovenal is de patiënt gericht op het contact met de fysiotherapeut. De patiënt is steeds meer gewend om naast lichamelijke klachten ook zijn sociaal, mentaal en zelfs spiritueel welbevinden te bespreken omdat hij in de maatschappij wordt uitgedaagd volop te participeren. En alhoewel een groot deel van de Nederlanders dit niet zomaar lukt, vraagt de patiënt zich af hoe hij kan omgaan met deze uitdaging. Hoe kan hij zijn klachten voorkomen of hier mee omgaan en blijven functioneren in een complexe maatschappij die steeds meer zelfredzaamheid vraagt? Hoe leidt hij een zinvol leven?

 

Wanneer een fysiotherapiepraktijk structureel ingaat op deze persoonlijke behoefte van de patiënt dan leidt dit tot meetbaar positieve effecten. Bijvoorbeeld toename van therapietrouw, klachtenvermindering en het voorkomen van klachten. Maar dat is nog niet alles. Verdere positieve effecten zijn een patiënt die wil betalen, wil terugkomen en mond-tot-mondreclame maakt voor de waarde die wordt geleverd. Doordat de patiënt de fysiotherapiepraktijk veel waard vindt wordt hij een ambassadeur van de fysiotherapiepraktijk en zorgt hij uiteindelijk voor nieuwe patiënten.

 

Door persoonsgerichter te gaan werken en de vragen waarmee de patiënt zit écht te beantwoorden voeg je als fysiotherapiepraktijk veel waarde toe voor de patiënt. Om te zorgen dat een fysiotherapiepraktijk waardevol blijft voor de patiënt doet de ‘fysiotherapiepraktijk van nu’ steevast een flinke investering in vier samenhangende aspecten: patiëntklachten oplossen, persoonlijke service, ondersteunen bij zelfredzaamheid en bereidheid van de patiënt tot betalen. Uiteindelijk betaalt zich dit terug. Herken je dat? Heeft je fysiotherapiepraktijk het aanpassingsvermogen om te innoveren en niet alleen kwaliteit maar ook écht waarde te leveren?

 

Rutger IJntema MBA, Fysiotherapeut
Hogeschool Utrecht

 

Business community voor beweegzorgondernemers
Cursus de ondernemende zorgprofessional www.oz.hu.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Remko van de Craats (Van Ree Finance Consultants): ‘Bepaal tijdig stip op de horizon om te stoppen en de praktijk over te dragen’

23 mrt om 15:15 uurtimer5 min
Wanneer wilt u stoppen en wanneer kunt u stoppen? Dat is het onderwerp van het webinar 'Genoeg poen voor uw…
Lees verder »

Liquiditeitsvoordeel door te investeren in 2023

20 mrt om 10:45 uurtimer4 min
Investeert u dit jaar in een nieuw bedrijfsmiddel? Dan kunt u mogelijk 50% van de aanschaffings- of…
Lees verder »
flash_onNieuws

Grote wijziging in zzp-regime op komst?

9 mrt om 16:00 uurtimer3 min
Veel zzp-modelovereenkomsten, een gevolg van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA) uit 2016,…
Lees verder »

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza): Nog nauwelijks bekend bij praktijkhouders

19 jan om 12:30 uurtimer5 min
Een jaar geleden trad de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking. Tijd om de balans op te maken. In…
Lees verder »

Tandarts Marloes Joosen-Van der Spek (Mondzorg Tilburg West): ‘ReviewCollect draagt enorm bij aan je algehele reputatie’

16 jan om 15:00 uurtimer5 min
Tandarts Marloes Joosen-Van der Spek (Mondzorg Tilburg West) werkt sinds anderhalf jaar met ReviewCollect, een…
Lees verder »

Praktijkhouder pleit voor betere regulering tarieven fysiotherapie: ‘Maak een plan van aanpak met deskundigen’

13 jan om 10:30 uurtimer5 min
Ton Regeer, praktijkhouder in ’s Gravenzande en Monster, betoogt dat zorgverzekeraars totaal geen reële indexering…
Lees verder »

De impact van de Wet Toetreding Zorgaanbieders: Regel de Wtza op tijd

9 jan om 14:50 uurtimer4 min
Sinds 1 januari 2022 is de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza) van kracht. Hierdoor wil de Inspectie…
Lees verder »
person_outlineBlog

Hoe privé zijn de schulden van uw werknemer?

5 dec 2022 timer3 min
Als uw werknemer te maken krijgt met een deurwaarder vanwege onbetaalde rekeningen, dan kan er beslag worden…
Lees verder »