Blog: Wat is fysiotherapie de patiënt eigenlijk waard?

donderdag 15 maart 2018
timer 3 min
Patiënten moeten steeds vaker zelf betalen voor fysiotherapie. Wat bepaalt voor een patiënt de waarde van de fysiotherapie? Vier samenhangende aspecten spelen hierin een rol: patiëntklachten oplossen, persoonlijke service, ondersteunen bij zelfredzaamheid en bereidheid van de patiënt tot betalen.

Nederland heeft een goed en kosteneffectief zorgsysteem. Dit is goed nieuws voor de patiënt. Toch ervaart de patiënt dat hij steeds meer zichzelf moet redden en zelf zijn gezondheidszorg moet betalen. Aanvullende verzekeringen worden bijvoorbeeld minder vaak afgesloten. Deze cultuuromslag vraagt om aanpassingsvermogen van de patiënt én van de fysiotherapiepraktijk. Aan de ene kant voor de patiënt door keuzes te maken die bij zijn karakter en budget passen. Aan de andere kant voor de fysiotherapiepraktijk door bijvoorbeeld niet alleen kwaliteit te leveren maar ook waarde toe te voegen. Wat bepaalt voor een patiënt de waarde van de fysiotherapie?


De patiënt is geïnteresseerd in zijn klachtenverbetering zoals hij deze ervaart. Voorbeelden zijn minder pijn, beter kunnen lopen en bukken. Ook kijkt hij naar service van de praktijk zoals het gemak van afspraken maken, de wachttijd, de indruk van de wachtkamer en behandelkamer en de kundigheid van de fysiotherapeut. Maar bovenal is de patiënt gericht op het contact met de fysiotherapeut. De patiënt is steeds meer gewend om naast lichamelijke klachten ook zijn sociaal, mentaal en zelfs spiritueel welbevinden te bespreken omdat hij in de maatschappij wordt uitgedaagd volop te participeren. En alhoewel een groot deel van de Nederlanders dit niet zomaar lukt, vraagt de patiënt zich af hoe hij kan omgaan met deze uitdaging. Hoe kan hij zijn klachten voorkomen of hier mee omgaan en blijven functioneren in een complexe maatschappij die steeds meer zelfredzaamheid vraagt? Hoe leidt hij een zinvol leven?

 

Wanneer een fysiotherapiepraktijk structureel ingaat op deze persoonlijke behoefte van de patiënt dan leidt dit tot meetbaar positieve effecten. Bijvoorbeeld toename van therapietrouw, klachtenvermindering en het voorkomen van klachten. Maar dat is nog niet alles. Verdere positieve effecten zijn een patiënt die wil betalen, wil terugkomen en mond-tot-mondreclame maakt voor de waarde die wordt geleverd. Doordat de patiënt de fysiotherapiepraktijk veel waard vindt wordt hij een ambassadeur van de fysiotherapiepraktijk en zorgt hij uiteindelijk voor nieuwe patiënten.

 

Door persoonsgerichter te gaan werken en de vragen waarmee de patiënt zit écht te beantwoorden voeg je als fysiotherapiepraktijk veel waarde toe voor de patiënt. Om te zorgen dat een fysiotherapiepraktijk waardevol blijft voor de patiënt doet de ‘fysiotherapiepraktijk van nu’ steevast een flinke investering in vier samenhangende aspecten: patiëntklachten oplossen, persoonlijke service, ondersteunen bij zelfredzaamheid en bereidheid van de patiënt tot betalen. Uiteindelijk betaalt zich dit terug. Herken je dat? Heeft je fysiotherapiepraktijk het aanpassingsvermogen om te innoveren en niet alleen kwaliteit maar ook écht waarde te leveren?

 

Rutger IJntema MBA, Fysiotherapeut
Hogeschool Utrecht

 

Business community voor beweegzorgondernemers
Cursus de ondernemende zorgprofessional www.oz.hu.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’

29 nov om 11:45 uurtimer5 min

Ellen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?

29 nov om 11:30 uurtimer5 min

Voor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…

Lees verder »
flash_onNieuws

Veel kritiek op aangekondigde zzp-wet Vbar

24 nov om 11:27 uurtimer3 min

De internetconsultatie over het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (…

Lees verder »
flash_onNieuws

Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg

22 nov om 15:45 uurtimer3 min

Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…

Lees verder »
Spencer Buitink Belastingadviseur VvAA
mic_external_onInterview

Persoonlijk advies in 'de fiscale kamer’ bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Goed moment om stil te staan bij fiscale veranderingen’

17 nov om 13:00 uurtimer4 min

Spencer Buitink, belastingadviseur bij VvAA, geeft bij Mondzorgpraktijk Anno Nu op 9 december in ‘de fiscale…

Lees verder »

Weg met 'preventie, preventie, preventie'?

17 nov om 10:30 uurtimer3 min

Preventie, preventie, preventie. In de moderne tandheelkundige praktijk is de nadruk op preventieve zorg…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een-op-een speedconsults bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Werkgeversadvies - voor al uw arbeidsrechtelijke vragen’

15 nov om 11:54 uurtimer4 min

Als praktijkhouder van een mondzorgpraktijk draagt u niet alleen de verantwoordelijkheid voor patiëntenzorg,…

Lees verder »