Dan kan je maar beter dood gaan!

donderdag 9 januari 2014
timer 4 min
Op veel plekken in het land sluiten verzorgingshuizen hun deuren. De kans is klein, dat ik ooit in een verzorgingshuis zal wonen. Ze worden in hoog tempo wegbezuinigd, te duur, niet efficiënt. Het is crisis.

Onlangs luisterde ik in mijn auto naar een radio-interview over de aanstaande sluiting van een verzorgingshuis in Utrecht. Aan het woord was Tilly, een 93-jarige bewoonster. Zo stram als haar lijf al was, zo helder was haar geest. “Verhuizen is zwaar voor mensen van mijn leeftijd. Ouderen hebben weinig weerstand. Iedere verhuizing is er één teveel. En dus geven ze het op. ‘Dan kan je maar beter dood gaan’, zeggen ze.”


Tilly weet wel hoe het komt dat het zo beroerd gaat met het verzorgingshuis. “Toen ik hier twintig jaar geleden kwam wonen was er een directeur, een hoofd verpleging en een hoofd facilitaire zaken. Dat waren genoeg leidinggevenden. En het was hier goed wonen. Het fijnste verzorgingshuis in Utrecht. Op een gegeven moment werd de directeur ziek. Hij werd vervangen door en interim directeur. Daarna volgden er steeds weer nieuwe interim directeuren en met iedere nieuwe directeur kwamen er weer bezuinigingen. En nu zeggen ze dat we in 2016 gaan sluiten. Nou, ik ga liever dood dan dat ik moet verhuizen.”


De huidige directrice van het huis werd gevraagd naar de reden achter de sluiting: “Wij voeren gewoon het regeringsbeleid uit. Ik kan er ook niets aan doen.” De manager vastgoedzaken deed daar nog een schepje bovenop: “Het is beleid wat er al jaren aan zat te komen. De bewoners zouden blij moeten zijn, dat het eindelijk gaat gebeuren, want de kwaliteit van dit huis voldoet allang niet meer. Meer kan ik er ook niet over zeggen. Ik werk ook maar voor de Raad van Bestuur. Als u mij nu harteloosheid gaat verwijten, dan werp ik dat ver van mij af.”


Het is een bijzonder verhaal. Een oplossing voor de huidige bewoners is er nog niet. De nieuwbouw laat nog op zich wachten. En dus hopen veel bewoners dat ze dood zijn voor ze moeten verhuizen. 


De wethouder werd om uitleg gevraagd: “Er is een wenkend perspectief. Er komt een sociaal plan voor de bewoners, een overgangsregeling.” Hij bedoelt kennelijk zoiets als een sterfhuisconstructie, zoals we kennen van reorganisaties. Een prettige overgang als wekend perspectief. “Sorry Tilly, maar je business case is negatief. Je bent niet haalbaar. We zullen je moeten ruimen. Je bent de dupe van de kabinetsplannen. Maar er komt een fijn sociaal plan, hoewel, garanties kan ik natuurlijk niet geven. Je moet weten, dat ik in 010 al zeventien van dit soort huizen heb gesloten en geloof me, die mensen willen echt niet meer terug. Als ze nog leven natuurlijk.”


Het doet me denken aan het boek ‘Make Room!, Make Room!’ van Harry Harrison (1966). Science fiction heet het destijds. Het verhaal speelt in 2022, maar kennelijk lopen we voor op de planning. De kosten van ouderenzorg zijn te hoog. Iedereen snapt, dat we moeten bezuinigen. De huidige verzorgingshuizen zijn niet efficiënt. En dat kan zo niet door gaan. Daarbij worden mensen veel te oud, waardoor we lang voor ze moeten zorgen. Dan wordt hun business case al snel negatief. En dat moeten we natuurlijk niet hebben. Maar er is en wenkend perspectief. We hebben en sociaal plan waarin u netjes en respectvol wordt geruimd. En duurzaam natuurlijk, cradle to cradle zogezegd. We gooien niets weg. We hebben de keten keurig op orde. In de nieuwbouw is een crematorium voorzien. De warmte van uw crematie wordt keurig teruggeleid in het nieuwe huis. Heel efficiënt allemaal. En voor de restanten hebben we ook een oplossing. We zijn een partnership aangegaan met een diervoederbedrijf. Snapt u hem? Prachtige gezonde business case. Nee, om het een sterfhuisconstructie te noemen, dat vind ik veel te negatief. Wij pakken gewoon onze verantwoordelijkheid en voeren het overheidsbeleid uit. En u hoeft niet persé te verhuizen hoor. Als service bieden wij begeleiding bij uw euthanasie. Kijkt u maar, het staat allemaal in dit business plan.”


Stilletjes kijk Tilly naar het dikke rapport in handen van de manager vastgoed. Een traan rolt over haar wangen bij het lezen van de titel: ‘Business Plan Huize Soylent Green’, anno 2016.


Henk Hogeweg is organisatiectivist bij DeLimes | organisatie (her)ontwikkeling te Zwammerdam.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Dan kan je maar beter dood gaan!

Henk Hogeweg

Meer artikelen met dit thema

Ondernemen vanuit het ‘Platform voor ondernemerschap’

19 jun om 11:30 uurtimer5 min

Als ondernemer ben je altijd in beweging. Om in te spelen op ontwikkelingen en trends in jouw sector. Om gas te…

Lees verder »

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Open Future-congres: ‘Fysiopraktijk die kosten beheerst, kan keurige marge halen van 15%’

14 feb om 15:00 uurtimer5 min

Bij het congres ‘Redelijke verdiensten - Hoe?’ op 25 januari in Arnhem liet ondernemersadviseur Brigitte Vogels…

Lees verder »

Belangrijke belastingaftrekposten voor medisch specialisten

14 feb om 15:00 uur

Als medisch specialist wilt u zich vooral kunnen richten op het verlenen van zorg aan uw patiënten, zonder u…

Lees verder »
Jan Henk Nawijn (Foto: De Lieve Tandarts)
person_outlineBlog

De angst voor de tandarts én de onvoorspelbare rekening: Kerkratten en Baligangers

5 feb om 12:45 uurtimer4 min

Met De Lieve Tandarts proberen we drempels weg te nemen waardoor mensen niet meer naar de tandarts gaan.…

Lees verder »
Harry Geurkink - foto Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Harry Geurkink over fysiocongres: ‘Redelijke verdiensten, maar hoe?’: ‘Schreeuwen en strijd helpen niet’

22 jan om 10:45 uurtimer5 min

Fysiotherapeut Harry Geurkink is oprichter van Romei Therapie & Training in Zevenaar en…

Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »