De hoerastemming laat nog even op zich wachten

dinsdag 28 april 2020
timer 3 min
We gaan weer “gewoon” aan het werk. Volgens onze premier zijn we nooit dicht geweest en was het een eigen keuze om de zorg tot spoedklachten te beperken. Heel duidelijk was het allemaal niet en dat we hebben we in onze tandartspraktijk geweten ook. Honderden telefoontjes van patiënten die er niets van begrepen.

Er waren mensen die dachten strafbaar te zijn als ze naar de praktijk zouden komen, omdat de verzekering ziet dat er een behandeling was gedeclareerd. Ik verzin dit niet, voor de duidelijkheid. Gelukkig zijn er ook patiënten die zeggen: ‘Het is bij jullie altijd al veilig!’ Vooral voor onze oudere patiënten was en is de verwarring groot.

 

We hebben deze mensen zo goed mogelijk geïnformeerd en indien nodig ook geholpen. De afgelopen weken hebben we patiënten met spoedklachten geholpen en zoals de voorzitter van de KNMT zegt, ook nog wel wat meer! Alsof het een duivelse overtreding betreft wanneer je een patiënt met een stukje afgebroken kies toch behandelt. Gelukkig hebben we op die manier nog een beetje omzet bij elkaar gesprokkeld om onze fijne medewerkers van de praktijk te kunnen betalen. Echter moet er nu wel wat gaan gebeuren, anders vallen tandartspraktijken massaal om.

 

Extra maatregelen

Natuurlijk hebben we als praktijk extra maatregelen genomen wat betreft hygiëne maar ook de routing  van de patiënten loopt nu net even anders. Patiënten waarderen die inzet en tonen zich bereidwillig om hier aan mee te werken. Nu werk ik in een grote praktijk waar veel ruimte is. Bijvoorbeeld een grote wachtkamer waar patiënten op afstand van elkaar kunnen zitten. Maar wat nu als je een kleine praktijk hebt? Met een heel kleine wachtkamer, waar ook de balie nog heel dichtbij is. Hoe moet je dan die 1,5 meter handhaven?  Dan hebben we nog de mondkapjes en de spatbrillen. Er zijn aanbieders van mondkapjes die €3,- per stuk vragen. Voor een controle mag een tandarts €22,16 in rekening brengen! De kosten van het mondkapje mogen we uiteraard niet doorberekenen.

 

Angst

Nu we weer “mogen” werken, lopen de patiënten de deur niet plat. Er is nog altijd angst en deze angst zorgt ervoor dat mensen lamgeslagen zijn. Ze durven niets uit angst. Ook niet naar de tandarts. Laat staan naar de mondhygiënist. De hoerastemming laat nog even op zich wachten. We zullen zien wat er de komende periode gaat gebeuren. Ik denk dat we veel EHBO tandheelkunde gaan zien omdat de vrijheid om te komen nog niet vanzelfsprekend is. Ouderen en mensen met chronische ziekten zullen hun bezoeken nog even uitstellen. En van die groepen patiënten hebben we er in Nederland heel veel. Bovendien is het nu Ramadan en dat helpt ook niet echt.

 

We doen ons best om de patiënten te laten weten dat ze met een gerust hart naar de praktijk kunnen komen en we er alles aan doen om zo veilig mogelijk te werken. Maar of dat voldoende is, zal nog moeten blijken.

 

Wil je op de hoogte blijven van het PraktijkmanagersNetwerk? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief PraktijkmanagersNetwerk.

Foto: Maaike van der Mee

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De hoerastemming laat nog even op zich wachten

Meer artikelen met dit thema

Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Veel kritiek op aangekondigde zzp-wet Vbar

24 nov 2023 timer3 min

De internetconsultatie over het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (…

Lees verder »
Spencer Buitink Belastingadviseur VvAA
mic_external_onInterview

Persoonlijk advies in 'de fiscale kamer’ bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Goed moment om stil te staan bij fiscale veranderingen’

17 nov 2023 timer4 min

Spencer Buitink, belastingadviseur bij VvAA, geeft bij Mondzorgpraktijk Anno Nu op 9 december in ‘de fiscale…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een-op-een speedconsults bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Werkgeversadvies - voor al uw arbeidsrechtelijke vragen’

15 nov 2023 timer4 min

Als praktijkhouder van een mondzorgpraktijk draagt u niet alleen de verantwoordelijkheid voor patiëntenzorg,…

Lees verder »