Directe Toegang Fysiotherapie: de manier om patiënten wél op korte termijn te zien

donderdag 15 februari 2024
timer 4 min

Fysiotherapeut Gideon de Haan: ‘In onze praktijk werkt de samenwerking prettig: bij een eerste ‘niet pluis gevoel’ is er direct overleg en wordt een patiënt terugverwezen naar de huisarts.' (Foto: gideondehaan.nl)

Midden in de coronacrisis schreef fysiotherapeut Gideon de Haan blogs bij MedischOndernemen over zijn belevenissen als behandelaar tijdens de lockdowns. Zo schreef hij over beeldbellen als manier om patiënten te begeleiden. Vier jaar later pakt hij de draad weer op en schrijft over zijn werk en visie op de fysiotherapie. Deze week: de voordelen van de Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie.

Dhr. Hans V. staat in de agenda voor 11.00 uur. Het is de eerste keer dat ik hem ontmoet. Meer dan de opmerking ‘doorverwezen via de assistente van de huisarts met nek en schouderklachten’ weet ik niet. Hans blijkt een imponerende man; zelf ben ik niet de kleinste maar Hans torent bijna een kop boven me uit. En stevig is hij ook. In de breedte. Terwijl we naar mijn behandelkamer lopen hoor ik hem puffen en mopperen. Iets met ‘belachelijk en serieus genomen willen worden’.

Hans blijkt 39 jaar, net anderhalf jaar gescheiden en samen met zijn ex-vrouw zorgt hij in co-ouderschap voor hun drie kinderen. Hij werkt als ZZP-er in de ICT en kan, als hij dat wil, dag en nacht werken. Op mijn vraag óf hij dit ook wil, het dag en nacht werken, reageert hij geërgerd: 'Weet je wel wat het dagelijks leven tegenwoordig kost? En wat scheiden voor extra kosten met zich meebrengt?'

'Niet uit vrije wil'

Om meteen te vervolgen met de opmerking dat hij hier niet uit vrije wil zit. 'Ik betaal me scheel aan premies en dan word ik door de assistente van de huisarts afgescheept met een verwijzing naar de fysiotherapeut.' Terwijl ik deze diskwalificatie van mijn vak incasseer, bedenk ik me ook dat het niet zo onlogisch is dat de assistente deze verwijzing heeft gedaan. Hans is duidelijk gestresst en vraagt waarschijnlijk veel van zijn lichaam, met al het beeldschermwerk. Die nekklachten zijn er niet voor niets.

Hans blijkt duidelijk teleurgesteld met een verwijzing naar de fysiotherapeut. Zelf snapt hij heel goed dat zijn nekklachten niet alleen door een beetje turen naar het beeldscherm zijn ontstaan. De stress en het verdriet over het spaak lopen van zijn relatie ziet hij ook als mede-oorzaak van zijn klachten. Dat een huisarts dergelijke klachten niet serieus neemt en hem meteen doorschuift naar de fysiotherapeut, dat ergert hem. 'Hij zal het wel te druk hebben om naar mij te luisteren. Zoiets had de assistente ook al gezegd.'

'Op de juiste plek'

Gelukkig weet ik wat de assistente van de betreffende huisarts tegen alle patiënten zegt die ze, in samenspraak met de huisarts, direct naar onze praktijk verwijst. Met de huisartsen, POH-ers en assistentes hebben we uitgebreid gesproken over welke patiënten met welke klachten verwezen worden. Met elkaar hebben we de terugkoppeling en tussentijds overleg vastgelegd. Samen hebben we ook afgesproken hoe deze verwijzing gecommuniceerd wordt naar de patiënt: 'We verwijzen u direct door omdat de kans groot is dat u bij de fysiotherapeut op de juiste plek bent. U direct doorverwijzen scheelt tijd en u kunt dan meteen met de juiste behandeling starten.'

Het is voor niemand meer nieuws dat huisartsenpraktijken vaak overbelast zijn. Te weinig artsen, te veel patiënten die aandacht nodig hebben. De Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) is een goede manier om een deel van de patiënten wél op korte termijn te kunnen zien door een medisch professional. Artsen en fysiotherapeuten weten dit inmiddels. In onze praktijk werkt deze samenwerking prettig en altijd twee kanten op: bij een eerste ‘niet pluis gevoel’ is er direct overleg en wordt een patiënt terugverwezen naar de huisarts.

Wij weten het. Nu Hans nog.


Gideon de Haan

Gideon de Haan is psychosomatisch fysiotherapeut, gezinstherapeut en mediator. Hij werkt bij Stadshart Fysio- en Manuele Therapie Den Helder en runt samen met zijn vrouw Marina van der Wal een praktijk voor coaching, mediation en therapie.


Lees ook:

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Fysiotherapeut Gideon de Haan (Foto: gideondehaan.nl)
mic_external_onInterview

Fysio Gideon de Haan: ‘Fysiotherapie moet bescheidenheid van zich afschudden’

29 jan om 13:30 uurtimer5 min

Midden in de coronacrisis schreef fysiotherapeut Gideon de Haan blogs bij MedischOndernemen over zijn…

Lees verder »
Harry Geurkink - foto Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Harry Geurkink over fysiocongres: ‘Redelijke verdiensten, maar hoe?’: ‘Schreeuwen en strijd helpen niet’

22 jan om 10:45 uurtimer5 min

Fysiotherapeut Harry Geurkink is oprichter van Romei Therapie & Training in Zevenaar en…

Lees verder »

Huisartsen in de 'lead': samenwerking tussen zorg en sociaal domein onder de regie van de huisarts?

10 nov 2023 timer3 min

In het nieuwe MedischOndernemen magazine een opmerkelijk interview met Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Pim Valentijn, keynote Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Netwerkzorg is het nieuwe businessmodel voor de fysiotherapie’

3 nov 2023 timer6 min

Pim Valentijn begon als fysiotherapeut en is tegenwoordig managing director bij onderzoeks-…

Lees verder »
Jos de Blok: ‘Huisartsen krijgen in dit model zowel financieel als secundair goede voorwaarden, bijvoorbeeld de mogelijkheid om parttime te werken. Als je een praktijk begint, is dat heel aantrekkelijk.’  (Foto: Buurtzorg Nederland)
mic_external_onInterview

Jos de Blok (Buurtzorg) voorziet honderden nieuwe Buurtdokters: ‘Huisartsenpraktijk wordt zo weer behapbaar’

25 aug 2023 timer6 min
Binnen een paar jaar zijn er honderden nieuwe Buurtdokters, verwacht Jos de Blok, directeur van Buurtzorg…
Lees verder »
Windpark Luchterduinen. De windmolens liggen in de Noordzee, op 20 kilometer van de Nederlandse kustlijn tussen Noordwijk en Zandvoort
flash_onNieuws

Groen contract voor 320 zorgorganisaties: de helft van het energieverbruik in de zorg

15 jun 2023 timer3 min
Inkoopcoöperatie Intrakoop heeft namens 320 zorgorganisaties een nieuw energiecontract gesloten voor de periode…
Lees verder »
Sophie Brühl, oprichter van Buurtdokters. Foto: Claudia Kamergorodski
flash_onNieuws

Buurtzorg Nederland investeert in Buurtdokters: ‘Iedereen is gebaat bij vaste huisarts, ook wijkverpleging’

29 mrt 2023 timer3 min
Buurtdokters en Buurtzorg Nederland gaan samenwerken. Ook krijgt Buurtdokters van Buurtzorg een financiële…
Lees verder »
person_outlineBlog

Succesfactoren regionale samenwerking in de zorg

21 mrt 2023 timer4 min
In een samenleving waar de zorg en zorgverleners steeds meer onder druk komen te staan, is het noodzakelijk dat we…
Lees verder »