Do's & don'ts van Social Media

donderdag 5 juli 2018
timer 6 min
In mijn vorige blog heb ik de social media trends & ontwikkelingen van dit moment besproken. Nu krijgt u meer inzicht in de belangrijkste Social Media do’s & don'ts.
Wat zegt paginalikes of volgers? Niet veel als de interactie op de pagina ontbreekt. Waar zit uw doelgroep op de wachten? Is dat hetzelfde als wat u te melden heeft? Op welke manier betrekt u uw doelgroep bij uw plannen of zendt u alleen maar uw boodschap? Wilt u echt iets bereiken met social media? Wees dan vooral sociaal! Wat zijn de absolute do’s & don’ts voor social media? Dat leest u hier. 
 

1. Neem social media serieus - absolute DO

De eerste fout die veel organisaties (niet alleen zorginstanties) maken is dat er geen social mediabeleid is binnen de organisatie. Dat betekent dat het bijhouden van de social media-accounts een doel op zich wordt, in plaats van een middel dat moet bijdragen om een doel te bereiken. Social mediakanalen bieden een heel mooi podium om met uw bestaande klanten/stakeholders te communiceren evenals om met potentieel nieuwe klanten/samenwerkingspartijen in contact te komen. Echter net als elk ander communicatiekanaal, zoals uw website, praktijkbrochures en nieuwsbrieven, dient u social media serieus te nemen en er een vast onderdeel van te maken binnen uw totale communicatiebeleid.

 

2. Formuleer eerst uw doelstellingen en doelgroepen, kies daarna pas uw kanalen - absolute DO

Wat wilt u bereiken met social media? Op welke manier past het social media beleid binnen het totale beleid? Als u weet welke doelstellingen en doelgroepen u wilt bereiken (bijvoorbeeld komend jaar), dan krijgt u automatisch meer richting hoe u uw communicatie het beste uit kunt zetten en welke kanalen daar dan voor geschikt zijn.
 
Praktijkvoorbeelden:
 
Doelstelling 1: Onze praktijk moet komend jaar 10% meer omzet binnenhalen via DTF. Deze omzet willen wij vooral binnenhalen door de jongere doelgroep meer aan te spreken die zelf actief op zoek is naar oplossingen voor hun aandoeningen. Jongeren bevinden zich vooral online. Wij willen dan ook een actief Facebook en Instagram beleid voeren en deze accounts specifiek inzetten om jongeren aan te spreken.
 
Doelstelling 2: Wij willen meer aan klantbinding doen. Op dit moment hebben wij een klantverloop van 15% per jaar, dit willen wij verlagen naar 7,5% komend jaar. Wij zien dat het verloop vooral zit in de leeftijdscategorie 20-40 jaar. Deze leeftijdscategorie heeft over het algemeen een volle agenda en wil kort en krachtig weten wat wij als praktijk te bieden hebben. Vaak hebben ze ‘s avonds even een momentje voor zichzelf en zijn dan actief op social media. Hier willen wij dan ook in contact blijven treden met deze doelgroep.
 

3. Gebruik het kanaal waar het voor bedoeld is: Be Social! - Absolute DO

Als u de doelstellingen en doelgroepen heeft bepaald, begint het echte werk eigenlijk pas. De grootste uitdaging voor veel organisaties is om echt sociaal te zijn op social media. Elk social mediakanaal heeft zijn eigen functie en doelgroep. Als je vanuit bovenstaande voorbeelden vooral actief bent op Facebook en Instagram is het belangrijk dat u uw boodschappen om weet te zetten in een sociaal aantrekkelijk jasje. Uitgaande van doelstelling 1, betekent het dat u jongeren moet triggeren om in beweging te komen. Een boodschap over valpreventie zal bij deze doelgroep dus niet aanspreken. Jongeren houden van selfies, van delen, van winacties, korte bondige en actiegerichte boodschappen en vooral beelden. Betrek dus de jongere doelgroep bij uw boodschap. Door bijvoorbeeld vragen te stellen per onderwerp wat ze aanspreekt en hier een prijsvraag aan te koppelen. Ook is het belangrijk dat u de interactie aangaat. Als u reacties krijgt, reageer dan ook op de reacties. Krijgt u vragen via messenger, dan is het belangrijk dat de vragen binnen een aantal uur beantwoord worden.
 

4. Zorg voor visuele ondersteuning - absolute Do

Wist u dat wij visuele content 600.000 keer sneller opnemen dan tekstuele content? De updates, tweets en berichten vliegen ons dagelijks om de oren. We krijgen reusachtige hoeveelheden informatie te verwerken. Om niet gek te worden, gaan we filteren. En wat valt er dan op? Juist, visuele content zoals foto’s, afbeeldingen en video’s. Als de visuele content aanspreekt, nemen wij pas de moeite om ook de berichttekst te lezen. Wees ook creatief met de visuele uitingen. In mijn vorige blog heeft u kunnen lezen, hoe belangrijk video content is en YouTube als mediakanaal.

Helaas wordt er nog steeds heel veel gebruik gemaakt van stockbeelden en video’s. Soms heeft u geen keuze, alleen in de regel is het toch echt een absolute no go. Stockbeelden en video’s geven geen goed beeld van de organisatie en de mensen erachter. Het roept geen betrokkenheid op en mensen zijn er over het algemeen niet gevoelig voor. Daarnaast moet u er ook nog eens heel alert op zijn of het wel rechtenvrije afbeeldingen zijn. Eigen visuele content is dus essentieel bij een succesvol social media beleid. De visuele content hoeft overigens niet van hoge kwaliteit te zijn. Denk aan de selfiegeneratie.
 

6. Alleen maar zenden - absolute Don’t

Een valkuil waar nog steeds veel organisaties intrappen, is dat social media puur als zend medium wordt ingezet. Social media zijn niet bedoeld om alleen maar je boodschap te zenden of over jezelf te praten. In een echt gesprek is er toch ook interactie? U luistert, stelt vragen, reageert en vice versa. Waarom is het dan toch zo moeilijk om dit ook op social media te doen? Vraag mensen om hun mening en ervaringen. Bedank vervolgens de mensen ook voor het geven van feedback. Alle beleefdheidsetiketten die wij wel hebben in het dagelijks leven, lijken wij op socia media te vergeten. In de komende blogs licht ik elke keer 1 social media platform uit en ga dieper in op de do’s & don’ts van dat betreffende platform, startende met mijn volgende blog ga nog steeds 1 van de grootste social media kanalen wereldwijd, namelijk Facebook!
 
Ik hoop dat ik u hiermee weer wat stof tot nadenken heb mogen geven. Kunt u hulp gebruiken bij uw social media beleid? FysioPromotor kan u helpen van strategie tot uitvoering. Wij zijn slechts een telefoontje, appje, linkedIn of Facebook berichtje van u verwijderd! www.fysiopromotor.nl  

Kirsten Baane


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Do's & don'ts van Social Media

Meer artikelen met dit thema

ReviewCollect makkelijke patientenreviews
flash_onNieuws

ReviewCollect neemt Patientenenquete.nl over van MedischOndernemen

14 jun om 11:46 uurtimer2 min

Softwarebedrijf CollectSoft B.V., bekend van ReviewCollect, verstevigt met de overname van de PatiëntenEnquête…

Lees verder »
Gijs Ganzevles, fysiopraktijkhouder en praktijkmanager
mic_external_onInterview

Gijs Ganzevles (fysiopraktijkhouder en praktijkmanager): ‘Ik heb goed zicht op de organisatie, ik sta er middenin’

10 jun om 09:41 uurtimer4 min

Gijs Ganzevles heeft samen met zijn maat een maatschap: Fysiotherapie Bergstraat in Amersfoort. Hij werkt als…

Lees verder »
Fysiotherapie-Leusden.nl
flash_onNieuws

Sjoerd Heijnes (Fysiotherapie-Leusden.nl): ‘Samenwerken is geen eenmalig trucje, maar moet je borgen’

11 nov 2021 timer5 min
Fysiotherapie-Leusden.nl zet in op directe betrokkenheid in de wijk, lokale samenwerking en regionale en…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Kirsten Elenbaas (ZorgPromotor): ‘Leg het verhaal van de praktijk vast. Dat maakt communiceren gemakkelijker’

9 nov 2021 timer3 min

Wat zijn de ingrediënten van een goede website? Waar moet je op letten bij een nieuwsbrief? Kirsten Elenbaas,…

Lees verder »

Tandarts Ben Odenkirchen over ReviewCollect: ‘Positieve reviews leveren ons patiënten op’

4 nov 2021 timer4 min
Ben Odenkirchen is praktijkhouder én algemeen practicus bij Tandartspraktijk Zoeterwoudsesingel in Leiden. Hij is…
Lees verder »
Foto FysioVitaal Krimpen
all_inclusiveAchtergrondartikel

FysioVitaal Krimpen: ‘We moesten nieuwe keuzes maken en ons merk opnieuw uitvinden’

7 sep 2021 timer4 min
De praktijk FysioVitaal Krimpen Sport en Manuele Therapie heeft zichzelf het afgelopen jaar compleet vernieuwd.…
Lees verder »
MOVE IT Toolkit
flash_onNieuws

‘MOVES’ gaat verder als ‘MOVE ON’: ‘Fysiotherapeuten leren wat hun passies en competenties zijn’

18 jun 2021 timer5 min
‘MOVE ON’ heet het onderzoeksproject waarin de resultaten van ‘MOVES in de beweegzorg’ worden geïmplementeerd.…
Lees verder »
Shutterstock
flash_onNieuws

Rinus van Bergeijk: ‘Strategie kan helpen bij verbeteren van ondernemersvaardigheden'

7 mei 2021 timer5 min

Hoe bepaal je de strategie van een eerstelijnspraktijk? En hoe geef je die vorm? Deze vragen komen aan bod in…

Lees verder »