Do's & don'ts van Social Media

donderdag 5 juli 2018
timer 6 min
In mijn vorige blog heb ik de social media trends & ontwikkelingen van dit moment besproken. Nu krijgt u meer inzicht in de belangrijkste Social Media do’s & don'ts.
Wat zegt paginalikes of volgers? Niet veel als de interactie op de pagina ontbreekt. Waar zit uw doelgroep op de wachten? Is dat hetzelfde als wat u te melden heeft? Op welke manier betrekt u uw doelgroep bij uw plannen of zendt u alleen maar uw boodschap? Wilt u echt iets bereiken met social media? Wees dan vooral sociaal! Wat zijn de absolute do’s & don’ts voor social media? Dat leest u hier. 
 

1. Neem social media serieus - absolute DO

De eerste fout die veel organisaties (niet alleen zorginstanties) maken is dat er geen social mediabeleid is binnen de organisatie. Dat betekent dat het bijhouden van de social media-accounts een doel op zich wordt, in plaats van een middel dat moet bijdragen om een doel te bereiken. Social mediakanalen bieden een heel mooi podium om met uw bestaande klanten/stakeholders te communiceren evenals om met potentieel nieuwe klanten/samenwerkingspartijen in contact te komen. Echter net als elk ander communicatiekanaal, zoals uw website, praktijkbrochures en nieuwsbrieven, dient u social media serieus te nemen en er een vast onderdeel van te maken binnen uw totale communicatiebeleid.

 

2. Formuleer eerst uw doelstellingen en doelgroepen, kies daarna pas uw kanalen - absolute DO

Wat wilt u bereiken met social media? Op welke manier past het social media beleid binnen het totale beleid? Als u weet welke doelstellingen en doelgroepen u wilt bereiken (bijvoorbeeld komend jaar), dan krijgt u automatisch meer richting hoe u uw communicatie het beste uit kunt zetten en welke kanalen daar dan voor geschikt zijn.
 
Praktijkvoorbeelden:
 
Doelstelling 1: Onze praktijk moet komend jaar 10% meer omzet binnenhalen via DTF. Deze omzet willen wij vooral binnenhalen door de jongere doelgroep meer aan te spreken die zelf actief op zoek is naar oplossingen voor hun aandoeningen. Jongeren bevinden zich vooral online. Wij willen dan ook een actief Facebook en Instagram beleid voeren en deze accounts specifiek inzetten om jongeren aan te spreken.
 
Doelstelling 2: Wij willen meer aan klantbinding doen. Op dit moment hebben wij een klantverloop van 15% per jaar, dit willen wij verlagen naar 7,5% komend jaar. Wij zien dat het verloop vooral zit in de leeftijdscategorie 20-40 jaar. Deze leeftijdscategorie heeft over het algemeen een volle agenda en wil kort en krachtig weten wat wij als praktijk te bieden hebben. Vaak hebben ze ‘s avonds even een momentje voor zichzelf en zijn dan actief op social media. Hier willen wij dan ook in contact blijven treden met deze doelgroep.
 

3. Gebruik het kanaal waar het voor bedoeld is: Be Social! - Absolute DO

Als u de doelstellingen en doelgroepen heeft bepaald, begint het echte werk eigenlijk pas. De grootste uitdaging voor veel organisaties is om echt sociaal te zijn op social media. Elk social mediakanaal heeft zijn eigen functie en doelgroep. Als je vanuit bovenstaande voorbeelden vooral actief bent op Facebook en Instagram is het belangrijk dat u uw boodschappen om weet te zetten in een sociaal aantrekkelijk jasje. Uitgaande van doelstelling 1, betekent het dat u jongeren moet triggeren om in beweging te komen. Een boodschap over valpreventie zal bij deze doelgroep dus niet aanspreken. Jongeren houden van selfies, van delen, van winacties, korte bondige en actiegerichte boodschappen en vooral beelden. Betrek dus de jongere doelgroep bij uw boodschap. Door bijvoorbeeld vragen te stellen per onderwerp wat ze aanspreekt en hier een prijsvraag aan te koppelen. Ook is het belangrijk dat u de interactie aangaat. Als u reacties krijgt, reageer dan ook op de reacties. Krijgt u vragen via messenger, dan is het belangrijk dat de vragen binnen een aantal uur beantwoord worden.
 

4. Zorg voor visuele ondersteuning - absolute Do

Wist u dat wij visuele content 600.000 keer sneller opnemen dan tekstuele content? De updates, tweets en berichten vliegen ons dagelijks om de oren. We krijgen reusachtige hoeveelheden informatie te verwerken. Om niet gek te worden, gaan we filteren. En wat valt er dan op? Juist, visuele content zoals foto’s, afbeeldingen en video’s. Als de visuele content aanspreekt, nemen wij pas de moeite om ook de berichttekst te lezen. Wees ook creatief met de visuele uitingen. In mijn vorige blog heeft u kunnen lezen, hoe belangrijk video content is en YouTube als mediakanaal.

Helaas wordt er nog steeds heel veel gebruik gemaakt van stockbeelden en video’s. Soms heeft u geen keuze, alleen in de regel is het toch echt een absolute no go. Stockbeelden en video’s geven geen goed beeld van de organisatie en de mensen erachter. Het roept geen betrokkenheid op en mensen zijn er over het algemeen niet gevoelig voor. Daarnaast moet u er ook nog eens heel alert op zijn of het wel rechtenvrije afbeeldingen zijn. Eigen visuele content is dus essentieel bij een succesvol social media beleid. De visuele content hoeft overigens niet van hoge kwaliteit te zijn. Denk aan de selfiegeneratie.
 

6. Alleen maar zenden - absolute Don’t

Een valkuil waar nog steeds veel organisaties intrappen, is dat social media puur als zend medium wordt ingezet. Social media zijn niet bedoeld om alleen maar je boodschap te zenden of over jezelf te praten. In een echt gesprek is er toch ook interactie? U luistert, stelt vragen, reageert en vice versa. Waarom is het dan toch zo moeilijk om dit ook op social media te doen? Vraag mensen om hun mening en ervaringen. Bedank vervolgens de mensen ook voor het geven van feedback. Alle beleefdheidsetiketten die wij wel hebben in het dagelijks leven, lijken wij op socia media te vergeten. In de komende blogs licht ik elke keer 1 social media platform uit en ga dieper in op de do’s & don’ts van dat betreffende platform, startende met mijn volgende blog ga nog steeds 1 van de grootste social media kanalen wereldwijd, namelijk Facebook!
 
Ik hoop dat ik u hiermee weer wat stof tot nadenken heb mogen geven. Kunt u hulp gebruiken bij uw social media beleid? FysioPromotor kan u helpen van strategie tot uitvoering. Wij zijn slechts een telefoontje, appje, linkedIn of Facebook berichtje van u verwijderd! www.fysiopromotor.nl  

Kirsten Baane


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Van zorgontwikkeling naar marketingkans

1 apr om 14:54 uur
Corona heeft de wereld op zijn kop gezet. Veel van wat beschouwd werd als normaal, is nu ineens bijzonder geworden…
Lees verder »

Zorgpromotor en De Lieve Tandarts gaan samenwerken

25 feb om 10:08 uur
Kirsten Baane van Zorgpromotor en Jan Henk Nawijn van het online platform en keurmerk De Lieve Tandarts gaan…
Lees verder »

Nivel: ‘Nederlanders hebben meer vertrouwen in zorgverleners’

4 feb om 12:04 uur
Het vertrouwen van mensen in de medische beroepsgroepen en zorginstellingen in 2020 is groter dan in 2018. Mensen…
Lees verder »

Quin Dokters haalt met investeringsronde 36 miljoen euro op

26 jan om 09:05 uur
Quin, de nieuwe zorgaanbieder die e-health combineert met een landelijk netwerk van fysieke huisartsenpraktijken,…
Lees verder »

De Prachtige Praktijk van bekkenfysiotherapeut Sytske Lohof: ‘Fysio's kunnen mensen met stuitpijn echt helpen’

17 dec 2020 timer6 min
Sytske Lohof behandelt in haar praktijk “Overwinning” in het Groningse Wildervank patiënten die last hebben van…
Lees verder »

Online Mondzorg Praktijk Anno Nu 2021: Bekijk hier de sneak preview en schrijf u in

2 dec 2020 timer2 min
Op 12 en 16 december organiseren KNMT, VvAA en MedischOndernemen de zevende editie van Mondzorgpraktijk Anno Nu.…
Lees verder »

Alexander Tolmeijer over groeikansen in de mondzorg: ‘Ik zie alleen maar mogelijkheden’

30 nov 2020 timer6 min
‘Zowel bij het soort behandelingen als het aantal patiënten is groei te behalen’, stelt Alexander Tolmeijer,…
Lees verder »

Tandarts Richard Suy over innovatie: ‘Iemand die niet zelf een oplossing vindt, zal niet verder groeien'

18 nov 2020 timer4 min
Investeren in menselijk kapitaal, hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal in de keynote van tandarts en ANT-…
Lees verder »