Het Klimaatpact van Glasgow: hoop én zegen!

dinsdag 16 november 2021
timer 4 min
Demonstranten tijdens de VN-klimaattop in Glasgow

Demonstranten tijdens de VN-klimaattop in Glasgow (COP26) (Foto: Shutterstock)

Vanochtend, op de fiets naar mijn werk, hoor ik weer de vraag of de klimaatconferentie in Glasgow geslaagd of mislukt is. Ik vond het frustrerend, zo niet teleurstellend, om te zien dat het een ingewikkeld proces bleek te zijn. De emotionele voorzitter sprak boekdelen. Maar is het wel eerlijk om dit proces waarbij 30.000 vertegenwoordigers samen een akkoord proberen te bereiken mislukt te noemen? Is er dan niets bereikt?

Om ons heen zien we de gevolgen van de opwarming van de aarde. Langdurige bosbranden, overstromingen, heftige regenbuien, meren die verdwijnen, smelten van de ijskappen en het verdwijnen van gletsjers - we horen dagelijks de gevolgen. Niet alleen ver weg, maar ook dicht bij huis.

Urgentie

De urgentie om nu te handelen, voelen we met ons allen. We willen concrete maatregelen, duidelijke vergezichten en een beweging waar iedereen aan mee kan doen. We willen sterke leiders die een concreet actieplan opstellen. Helaas zien we op nationaal niveau dat de vele belangen ook hier concrete plannen en acties lastig maken.

Klimaatpact

Glasgow heeft laten zien dat de urgentie die wij voelen, over de hele wereld gevoeld wordt. Het Klimaatpact van Glasgow is uiteindelijk door alle aanwezige 197 landen ondertekend. Volgens de kenners is er winst geboekt! Deelnemers spraken uit dat het nog steeds mogelijk is om de 1,5 graad opwarming te halen. Voor het eerst is gesproken over het geleidelijk terugdringen - helaas niet het uitfaseren - van fossiele brandstoffen. Heel belangrijk: deelnemers spraken uitvoerig over het financieren van de klimaatmaatregelen door rijke landen voor armere landen.

Actie nu!

Volgens velen is het pact echter een verzameling van holle woorden, vage omschrijvingen en geen concrete maatregelen. Alleen: is niet allang duidelijk dat de echte actie niet kan en moet komen door wet- en regelgeving opgelegd door een overheid? De echte actie komt van particulieren en bedrijven. We kunnen niet blijven wachten op de overheid die de weg voor ons uitstippelt. Steeds meer particulieren en bedrijven zien deze transitie als een kans.

Een kans om nieuwe markten aan te boren, minder afhankelijk te zijn van schaarse grondstoffen, kosten te reduceren, schoner te produceren en uiteindelijk mens en milieu te sparen. De grote winst van het Klimaatpact is dat er weer heel uitvoerig over gesproken is, alle kaarten op tafel zijn gelegd, financieringsafspraken zijn gemaakt en duidelijk is waar de pijn zit bij de landen die wel willen maar nu niet kunnen. Daar kan concreet verder over gesproken worden. Eén ding staat vast: het tegengaan van verdere opwarming dan 1,5 graad is een dynamisch proces. Het einddoel is bekend, maar de weg ernaar toe is nog niet geheel duidelijk!

Mondzorg

Van de CO2-uitstoot is 7% afkomstig uit de zorg. Ook in de mondzorg hebben we een verantwoordelijkheid om maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde af te remmen. De Rebel Group deed in 2019 onderzoek naar de bereidheid binnen de mondzorg om deel te nemen aan verduurzaming. 90% van de respondenten gaven aan meer te willen doen. De wil is er!

Hoe gaan we nu verder? Kennis over de mogelijkheden en tijd om hierachter te komen, zagen velen als drempels. Als dit het enige is, dan wordt het tijd om hier iets aan te doen. Tijdens het congres Mondzorgpraktijk Anno Nu proberen we onze kennis te delen. Ook ‘Duurzaamheid in de mondzorgpraktijk' komt hier aan de orde. Wat moeten we doen, waar staan we nu en hoe kunnen we iets doen? Alleen samen kunnen we hier mee aan de slag. Doe mee!

Meer weten?

Mondzorgpraktijk Anno Nu vindt plaats op 11 december in Utrecht. Michiel Lieshout verzorgt op 11 december samen met Alexander Tolmeijer van Dentiva een keynote: Duurzaamheid in de mondzorgpraktijk. Kijk voor alle sessies op: www.mondzorgpraktijkannonu.nl

Links: 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Janneke de Jong, Buitenfysiotherapeut: ‘Ik wil iets neerzetten dat een kleine footprint heeft’

11 apr om 15:45 uurtimer5 min

Janneke de Jong-de Vries noemt zich sinds twee jaar ‘De Buitenfysiotherapeut’. Als praktijkruimte gebruikt ze…

Lees verder »
mic_external_onInterview

‘Duurzame tandarts’ Angelica Setiaman bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Begin met kleine stappen’

13 nov 2023 timer5 min

Angelica Setiaman is tandarts en daarnaast onder meer initiatiefnemer Groene Zorg Festival, ambassadeur Groene…

Lees verder »
Beeld: Herbestemming van supermarkt naar gezondheidscentrum Breughelhof. (Cornelis Huygens Real Estate B.V., ontwerp: Lex van Waarden).
person_outlineBlog

Zorgen over de sterk gestegen huisvestingskosten: Eerst zien. Dan geloven. En dan bouwen.

25 okt 2023 timer4 min

In 2021 schreef architect Lex van Waarden in zijn blog bij Medisch Ondernemen over zijn zorgen over de sterk…

Lees verder »
Edwin en Sharon Wiersema (Foto: Martine Sprangers)
mic_external_onInterview

MO Actueel ‘Een duurzame praktijk opzetten’: ‘Supersimpel stappen zetten naar meer duurzaamheid’

19 okt 2023 timer5 min

De tandartspraktijk van Edwin en Sharon Wiersema in Westerbork is een van de duurzaamste van…

Lees verder »
flash_onNieuws

MO Actueel ‘Een duurzame praktijk opzetten’: Het duurzaamheidsverslag als kans voor de praktijk

18 okt 2023 timer4 min

In januari 2023 is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking getreden. Deze Europese…

Lees verder »
flash_onNieuws

Groene Zorg Festival 2023 druk bezocht: ‘Stijgende zorgvraag en personeelsschaarste vergen een radicaal andere aanpak’

4 okt 2023 timer6 min

Het Groene Zorg Festival op 23 september in Delft trok 750 deelnemers uit allerlei…

Lees verder »
Isolatiesysteem - Foto: Shutterstock
person_outlineBlog

Verplicht energie besparen: raadpleeg de Wetchecker Energiebesparing

2 okt 2023 timer3 min
Als praktijkhouder van een huisartsen-, tandartsen- of apothekerspraktijk is het belangrijk om op de hoogte te…
Lees verder »