Kies als zorgverlener de juiste ondernemingsvorm: dat kan financieel aanzienlijk schelen

woensdag 29 september 2021
timer 4 min
Veel zorgverleners beginnen als eenmanszaak. Deze rechtsvorm is namelijk gemakkelijk op te starten. U hoeft alleen maar een bezoekje aan de KVK te brengen en wat formulieren in te vullen. Door Mark Paalman, directielid bij Alexandré Finance.

Startkapitaal is niet nodig, net als het aanstellen van leden of een bestuur. Als eigenaar heeft u namelijk zelf alle touwtjes in handen. Hoewel dit in eerste instantie heel handig is, kan het verstandig zijn om later te switchen naar een andere rechtsvorm. Met name wanneer u uit het jasje van de eenmanszaak of maatschap bent gegroeid, kunt u beter een overstap maken naar een BV. In dit artikel lichten we de verschillen van de genoemde rechtsvormen op de belangrijkste gebieden toe.

Persoonlijk aansprakelijk of afgescheiden vermogen?

Juridische aansprakelijkheid is een van de belangrijkste redenen om op een gegeven moment te kiezen voor een BV. Een eenmanszaak is namelijk geen rechtspersoon, maar een natuurlijk persoon. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor alle handelingen van de onderneming en ook dat u met uw eigen geld aansprakelijk bent. In geval van schulden kunnen schuldeisers dus aanspraak maken op privébezit, zoals uw auto, huis of spaarrekeningen. Dit is ook het geval bij een maatschap. Hierbij is iedere maat in gelijke mate aansprakelijk voor zaken die gezamenlijk bepaald of betaald zijn.

Alleen de BV aansprakelijk

Door uw eenmanszaak of maatschap om te zetten in een BV krijgt u rechtspersoonlijkheid. Hierdoor wordt uw eigen vermogen afgescheiden van het zakelijk vermogen, waardoor u privé minder risico loopt. In eerste instantie is de BV namelijk aansprakelijk, tenzij er sprake is van nalatigheid of een andere vorm van onrechtmatig handelen. Deze stap is verstandig om te zetten wanneer uw bedrijfsvoering steeds complexer wordt. Het financieel risico dat u als natuurlijk persoon loopt wordt namelijk groter naarmate u meer investeringen doet en het personeelbestand uitbreidt. Ook het aantrekken van extern vermogen is vaak eenvoudiger voor een BV. Houd echter wel uw belastingsituatie in het achterhoofd bij het overwegen van een switch.

Belasting betalen en aftrekposten

Welke belastingen u moet betalen, hangt af van uw rechtsvorm. Zo betaalt u als eenmanszaak of maatschap inkomstenbelasting over uw winst. Heeft u een BV? Dan dient u vennootschapsbelasting over de winst af te dragen en mogelijke dividendbelasting van de winstuitkering. Met welke rechtsvorm een tandartsenpraktijk bijvoorbeeld de laagste belastingdruk ervaart, hangt naast de hoeveelheid belasting af van de behaalde winst, gemaakte kosten en eventuele aftrekposten.

Zo heeft u als eigenaar van een eenmanszaak of maat in een maatschap – mits u aan de voorwaarden voldoet – recht op zelfstandigenaftrek. Bent u nog maar net begonnen en beschouwt de Belastingdienst u als ondernemer? Dan heeft u de eerste 3 jaar ook nog eens recht op startersaftrek. Daarnaast kan nog gebruik gemaakt worden van de mkb-winstvrijstelling via de inkomstenbelasting. Dit is met name gunstig voor zorgverleners die minder dan €100.000 winst behalen. Heeft u een hogere winst gedraaid? Dan kan het zijn dat de BV een betere rechtsvorm voor u is.

Omzetten van eenmanszaak of maatschap naar BV

Of u nu bent begonnen als eigenaar in een eenmanszaak of als maat in een maatschap; u zit nooit vast aan uw rechtsvorm. Het beperken van financiële risico’s en het profiteren van fiscale voordelen kunnen goede redenen zijn om uw eenmanszaak of maatschap om te zetten in een BV. Benieuwd of u hier profijt van zou hebben? Alexandré Finance voorziet u graag van advies. Door middel van een fiscale check onderzoeken wij welke rechtsvorm het meest optimaal is voor u als zorgverlener. Behoefte aan aanvullende informatie? Wij voorzien u graag van zowel fiscaal als financieel advies.

Alexandré Finance 
Alexandré Finance is een bedrijf dat zich richt op de financiële dienstverlening aan de zorgbranche. Digitalisering van de zorgadministratie is één van de specialismen. Meer informatie: Irena Koetsier en Alexandré Finance

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Sigrid Kaag, minister van Financiën (Foto: Shutterstock)
person_outlineBlog

Voorjaarsnota 2022: dynamiek voor de zorgondernemer

9 jun om 15:00 uurtimer4 min
Jaarlijks informeert de minister van Financiën de Tweede Kamer via de Voorjaarsnota en de Najaarsnota over de…
Lees verder »

Juridische en fiscale actualiteiten in één uur: Fiscale prioriteiten en Wtza

16 mrt om 17:00 uurtimer2 min
In samenwerking met Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs organiseert MedischOndernemen op…
Lees verder »
Wolter Brands
flash_onNieuws

‘Verduurzamen van mondzorgpraktijk’ nieuw speerpunt van KNMT

10 mrt om 16:00 uurtimer4 min
KNMT-voorzitter Wolter Brands belicht in het ledenmagazine NT/Dentz de speerpunten van de vereniging voor 2022.…
Lees verder »
person_outlineBlog

Wtza: dit zijn de financiële veranderingen voor zorgaanbieders

23 feb om 10:30 uurtimer4 min
Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Een wetswijziging die een…
Lees verder »
E-health bij de tandarts
flash_onNieuws

Mr. Shirin Slabbers (VvAA) over ‘Uh E-health!?’: ‘Breng regels en risico’s in kaart’

17 feb om 14:40 uurtimer5 min
‘Uh E-health!?’ heet de workshop van Shirin Slabbers tijdens het online congres Mondzorgpraktijk Anno Nu op 5…
Lees verder »

Samenwerken vanuit de maatschap. Wat zijn de aandachtspunten?

3 feb om 13:41 uur
Zorgaanbieders willen meer en efficiënter met elkaar samenwerken. Veel praktijken worden groter en uitgebreid met…
Lees verder »

Fiscale aspecten van de samenwerking tussen praktijkmanager en praktijkhouder

23 dec 2021

Als een praktijkmanager voorafgaand aan een praktijkovername in loondienst treedt, zijn de fiscaal-juridische…

Lees verder »
Shirin Slabbers: ‘Er zijn allerlei wetten waar je mee te maken krijgt als je een e-health-toepassing invoert.’ (Foto: VvAA)
mic_external_onInterview

Mr. Shirin Slabbers (VvAA) over e-health in de mondzorg: ‘Regel de juridische kant goed, voorkom claims en boetes’

8 dec 2021 timer5 min
‘Uh E-health!?’ heet de workshop die gezondheidsrechtspecialist Shirin Slabbers verzorgt tijdens het online…
Lees verder »