Kies als zorgverlener de juiste ondernemingsvorm: dat kan financieel aanzienlijk schelen

woensdag 29 september 2021
timer 4 min
Veel zorgverleners beginnen als eenmanszaak. Deze rechtsvorm is namelijk gemakkelijk op te starten. U hoeft alleen maar een bezoekje aan de KVK te brengen en wat formulieren in te vullen. Door Mark Paalman, directielid bij Alexandré Finance.

Startkapitaal is niet nodig, net als het aanstellen van leden of een bestuur. Als eigenaar heeft u namelijk zelf alle touwtjes in handen. Hoewel dit in eerste instantie heel handig is, kan het verstandig zijn om later te switchen naar een andere rechtsvorm. Met name wanneer u uit het jasje van de eenmanszaak of maatschap bent gegroeid, kunt u beter een overstap maken naar een BV. In dit artikel lichten we de verschillen van de genoemde rechtsvormen op de belangrijkste gebieden toe.

Persoonlijk aansprakelijk of afgescheiden vermogen?

Juridische aansprakelijkheid is een van de belangrijkste redenen om op een gegeven moment te kiezen voor een BV. Een eenmanszaak is namelijk geen rechtspersoon, maar een natuurlijk persoon. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor alle handelingen van de onderneming en ook dat u met uw eigen geld aansprakelijk bent. In geval van schulden kunnen schuldeisers dus aanspraak maken op privébezit, zoals uw auto, huis of spaarrekeningen. Dit is ook het geval bij een maatschap. Hierbij is iedere maat in gelijke mate aansprakelijk voor zaken die gezamenlijk bepaald of betaald zijn.

Alleen de BV aansprakelijk

Door uw eenmanszaak of maatschap om te zetten in een BV krijgt u rechtspersoonlijkheid. Hierdoor wordt uw eigen vermogen afgescheiden van het zakelijk vermogen, waardoor u privé minder risico loopt. In eerste instantie is de BV namelijk aansprakelijk, tenzij er sprake is van nalatigheid of een andere vorm van onrechtmatig handelen. Deze stap is verstandig om te zetten wanneer uw bedrijfsvoering steeds complexer wordt. Het financieel risico dat u als natuurlijk persoon loopt wordt namelijk groter naarmate u meer investeringen doet en het personeelbestand uitbreidt. Ook het aantrekken van extern vermogen is vaak eenvoudiger voor een BV. Houd echter wel uw belastingsituatie in het achterhoofd bij het overwegen van een switch.

Belasting betalen en aftrekposten

Welke belastingen u moet betalen, hangt af van uw rechtsvorm. Zo betaalt u als eenmanszaak of maatschap inkomstenbelasting over uw winst. Heeft u een BV? Dan dient u vennootschapsbelasting over de winst af te dragen en mogelijke dividendbelasting van de winstuitkering. Met welke rechtsvorm een tandartsenpraktijk bijvoorbeeld de laagste belastingdruk ervaart, hangt naast de hoeveelheid belasting af van de behaalde winst, gemaakte kosten en eventuele aftrekposten.

Zo heeft u als eigenaar van een eenmanszaak of maat in een maatschap – mits u aan de voorwaarden voldoet – recht op zelfstandigenaftrek. Bent u nog maar net begonnen en beschouwt de Belastingdienst u als ondernemer? Dan heeft u de eerste 3 jaar ook nog eens recht op startersaftrek. Daarnaast kan nog gebruik gemaakt worden van de mkb-winstvrijstelling via de inkomstenbelasting. Dit is met name gunstig voor zorgverleners die minder dan €100.000 winst behalen. Heeft u een hogere winst gedraaid? Dan kan het zijn dat de BV een betere rechtsvorm voor u is.

Omzetten van eenmanszaak of maatschap naar BV

Of u nu bent begonnen als eigenaar in een eenmanszaak of als maat in een maatschap; u zit nooit vast aan uw rechtsvorm. Het beperken van financiële risico’s en het profiteren van fiscale voordelen kunnen goede redenen zijn om uw eenmanszaak of maatschap om te zetten in een BV. Benieuwd of u hier profijt van zou hebben? Alexandré Finance voorziet u graag van advies. Door middel van een fiscale check onderzoeken wij welke rechtsvorm het meest optimaal is voor u als zorgverlener. Behoefte aan aanvullende informatie? Wij voorzien u graag van zowel fiscaal als financieel advies.

Alexandré Finance 
Alexandré Finance is een bedrijf dat zich richt op de financiële dienstverlening aan de zorgbranche. Digitalisering van de zorgadministratie is één van de specialismen. Meer informatie: Irena Koetsier en Alexandré Finance

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Veel kritiek op aangekondigde zzp-wet Vbar

24 nov 2023 timer3 min

De internetconsultatie over het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (…

Lees verder »
Spencer Buitink Belastingadviseur VvAA
mic_external_onInterview

Persoonlijk advies in 'de fiscale kamer’ bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Goed moment om stil te staan bij fiscale veranderingen’

17 nov 2023 timer4 min

Spencer Buitink, belastingadviseur bij VvAA, geeft bij Mondzorgpraktijk Anno Nu op 9 december in ‘de fiscale…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een-op-een speedconsults bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Werkgeversadvies - voor al uw arbeidsrechtelijke vragen’

15 nov 2023 timer4 min

Als praktijkhouder van een mondzorgpraktijk draagt u niet alleen de verantwoordelijkheid voor patiëntenzorg,…

Lees verder »