Kies als zorgverlener de juiste ondernemingsvorm: dat kan financieel aanzienlijk schelen

woensdag 29 september 2021
timer 4 min
Veel zorgverleners beginnen als eenmanszaak. Deze rechtsvorm is namelijk gemakkelijk op te starten. U hoeft alleen maar een bezoekje aan de KVK te brengen en wat formulieren in te vullen. Door Mark Paalman, directielid bij Alexandré Finance.

Startkapitaal is niet nodig, net als het aanstellen van leden of een bestuur. Als eigenaar heeft u namelijk zelf alle touwtjes in handen. Hoewel dit in eerste instantie heel handig is, kan het verstandig zijn om later te switchen naar een andere rechtsvorm. Met name wanneer u uit het jasje van de eenmanszaak of maatschap bent gegroeid, kunt u beter een overstap maken naar een BV. In dit artikel lichten we de verschillen van de genoemde rechtsvormen op de belangrijkste gebieden toe.

Persoonlijk aansprakelijk of afgescheiden vermogen?

Juridische aansprakelijkheid is een van de belangrijkste redenen om op een gegeven moment te kiezen voor een BV. Een eenmanszaak is namelijk geen rechtspersoon, maar een natuurlijk persoon. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor alle handelingen van de onderneming en ook dat u met uw eigen geld aansprakelijk bent. In geval van schulden kunnen schuldeisers dus aanspraak maken op privébezit, zoals uw auto, huis of spaarrekeningen. Dit is ook het geval bij een maatschap. Hierbij is iedere maat in gelijke mate aansprakelijk voor zaken die gezamenlijk bepaald of betaald zijn.

Alleen de BV aansprakelijk

Door uw eenmanszaak of maatschap om te zetten in een BV krijgt u rechtspersoonlijkheid. Hierdoor wordt uw eigen vermogen afgescheiden van het zakelijk vermogen, waardoor u privé minder risico loopt. In eerste instantie is de BV namelijk aansprakelijk, tenzij er sprake is van nalatigheid of een andere vorm van onrechtmatig handelen. Deze stap is verstandig om te zetten wanneer uw bedrijfsvoering steeds complexer wordt. Het financieel risico dat u als natuurlijk persoon loopt wordt namelijk groter naarmate u meer investeringen doet en het personeelbestand uitbreidt. Ook het aantrekken van extern vermogen is vaak eenvoudiger voor een BV. Houd echter wel uw belastingsituatie in het achterhoofd bij het overwegen van een switch.

Belasting betalen en aftrekposten

Welke belastingen u moet betalen, hangt af van uw rechtsvorm. Zo betaalt u als eenmanszaak of maatschap inkomstenbelasting over uw winst. Heeft u een BV? Dan dient u vennootschapsbelasting over de winst af te dragen en mogelijke dividendbelasting van de winstuitkering. Met welke rechtsvorm een tandartsenpraktijk bijvoorbeeld de laagste belastingdruk ervaart, hangt naast de hoeveelheid belasting af van de behaalde winst, gemaakte kosten en eventuele aftrekposten.

Zo heeft u als eigenaar van een eenmanszaak of maat in een maatschap – mits u aan de voorwaarden voldoet – recht op zelfstandigenaftrek. Bent u nog maar net begonnen en beschouwt de Belastingdienst u als ondernemer? Dan heeft u de eerste 3 jaar ook nog eens recht op startersaftrek. Daarnaast kan nog gebruik gemaakt worden van de mkb-winstvrijstelling via de inkomstenbelasting. Dit is met name gunstig voor zorgverleners die minder dan €100.000 winst behalen. Heeft u een hogere winst gedraaid? Dan kan het zijn dat de BV een betere rechtsvorm voor u is.

Omzetten van eenmanszaak of maatschap naar BV

Of u nu bent begonnen als eigenaar in een eenmanszaak of als maat in een maatschap; u zit nooit vast aan uw rechtsvorm. Het beperken van financiële risico’s en het profiteren van fiscale voordelen kunnen goede redenen zijn om uw eenmanszaak of maatschap om te zetten in een BV. Benieuwd of u hier profijt van zou hebben? Alexandré Finance voorziet u graag van advies. Door middel van een fiscale check onderzoeken wij welke rechtsvorm het meest optimaal is voor u als zorgverlener. Behoefte aan aanvullende informatie? Wij voorzien u graag van zowel fiscaal als financieel advies.

Alexandré Finance 
Alexandré Finance is een bedrijf dat zich richt op de financiële dienstverlening aan de zorgbranche. Digitalisering van de zorgadministratie is één van de specialismen. Meer informatie: Irena Koetsier en Alexandré Finance

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘De zzp-update’ bij Mondzorgpraktijk Anno Nu 2021: ‘Onzekerheid rond zzp’ers duurt voort’

7 okt om 15:00 uurtimer5 min
Tijdens het congres Mondzorg Praktijk Anno Nu – op 30 november en 11 december – geven KNMT en VvAA samen een…
Lees verder »

Eerste lijn verontrust over doorzetten regeling Jaarverantwoording

6 okt om 14:08 uurtimer5 min
Minister De Jonge (VWS) wil de regeling Jaarverantwoording van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG)…
Lees verder »

Onderzoek pluriformiteit en keuzevrijheid: doe mee!

1 jul om 16:05 uurtimer5 min
In het huidige zorglandschap zien we schaalvergroting, verdergaande taakdifferentiatie en de vorming van…
Lees verder »

VGZ stopt met centrale inkoop van implantaten

6 mei om 12:57 uurtimer3 min
VGZ stopt vanaf 2022 met het centraal inkopen van implantaten. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde…
Lees verder »

Een op de drie tandartsen kijkt door corona anders naar zzp’ers

17 feb om 10:42 uurtimer4 min
Voor praktijkhouders is het lastig om de ontwikkelingen rond het werken met zzp’ers te vertalen naar hun praktijk…
Lees verder »

VWS zoekt oplossing rechtstreeks declareren mondzorgnota’s Wlz aan zorgkantoren

4 feb om 12:13 uur
Het Ministerie van VWS werkt aan een aanpassing van de regelgeving om het rechtstreeks digitaal declareren aan…
Lees verder »

Gabie Bakker (KNMT) tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Wet toetreding zorgaanbieders moet terug naar de tekentafel’

17 dec 2020 timer7 min
Komend jaar krijgen mondzorgaanbieders te maken met een aantal urgente kwesties in het gezondheidsrecht, zoals het…
Lees verder »

Specialisten VvAA: ‘Voor zzp’ers wordt het steeds lastiger langer in één praktijk te werken’

16 dec 2020 timer5 min
Wanneer is iemand een zzp’er? Hoe staat het met de zzp’er in de mondzorg? Erik van Dam en Ferdy de Wijs van VvAA…
Lees verder »