Klagen over personeelstekort? Ga eerst fatsoenlijk met je personeel om

maandag 3 april 2023
timer 3 min
Maaike van der Mee: 'Is het nu echt zo moeilijk een fatsoenlijk gesprek te voeren en afspraken na te komen?’ (Foto: Maaike van der Mee)

Maaike van der Mee:’Is het nu echt zo moeilijk een fatsoenlijk gesprek te voeren en afspraken na te komen?’ (Foto: Maaike van der Mee)

In de laatste uitgaven van Medisch Ondernemen las ik het nieuwe klaagonderwerp: goed personeel waar vind je ze nog!? Klagen is makkelijk, maar leidt zelden tot nooit tot verandering. En die verandering hebben we o zo hard nodig. Een verandering in mentaliteit, verandering in benadering en vooral verandering in het zorgvuldig aangaan van nieuwe arbeidsrelaties, schrijft Maaike van der Mee van de Dutch Dental Academy.

Waar vind ik nog tandartsassistenten die aan de stoel willen werken? Een veel gehoorde vraag. Waar vind je stoelassistenten die voor een habbekrats en slechte arbeidsvoorwaarden willen komen werken? Het antwoord is heel simpel. Die vind je niet! Dus kun je blijven klagen of echt tot verandering overgaan. Inmiddels mag ik mij ervaringsdeskundige noemen op dit gebied, gezien het aantal zij-instromers dat we toelaten tot de arbeidsmarkt. We zetten ons netwerk in om deze zij-instromers aan het werk te helpen. Zeer vaak met goed resultaat. Maar helaas horen we ook veel verhalen van kandidaten waarvan ik het schaamrood op de wangen krijg.

Beloftes over arbeidsvoorwaarden

Laat ik een aantal voorbeelden geven. Tijdens het sollicitatiegesprek worden soms vele beloftes gedaan over opleidingen en buitengewone arbeidsvoorwaarden die binnen een week op schrift gesteld gaan worden. En dan na drie dagen laat de praktijk doodleuk per email weten af te zien van een contract, zonder enige argumentatie. Verder worden extreem lage slarissen geboden aan zij-instromers (met een arbeidsverleden), denk hierbij aan €1900,- tot €2000,- bruto bij 38 uur. Ook het voeren van onpersoonlijke sollicitatiegesprekken is heel gebruikelijk. En het gewoon niet reageren op sollicitaties. Bovendien is regelmatig sprake van discriminatie op basis van haarkleur, gewicht, accent, hoofddoek en gender.

Uren niet betaald krijgen

Vervolgens, eenmaal aangenomen, worden nieuwe werknemers niet ingewerkt. Regelmatig staan nieuwe assistentes vanaf dag 2 alleen aan de stoel, met alle gevolgen van dien. Wat te denken van contracten die niet op orde zijn? Een veel gehoorde klacht zijn de ronduit slechte arbeidsvoorwaarden. Assistentes moeten bijvoorbeeld om 7:45 uur aanwezig zijn om de praktijk op te starten, maar krijgen pas vanaf 8:00 betaald! Reken even uit om hoeveel uur dat per jaar gaat, uren waarin je dus voor niets werkt. Ook vergaderingen en functioneringsgesprekken buiten werktijd, zonder dat deze uren worden uitbetaald, komen regelmatig voor. En o ja , die witte broek die betaal je zelf!

Is fatsoen echt zo moeilijk?

Als je naar dit soort punten kijkt, komen er veel vragen op. Is het nu echt zo moeilijk een fatsoenlijk gesprek te voeren en afspraken na te komen? Word er tegenwoordig zo weinig in de tandheelkundig verdiend, dat we medewerkers dergelijke beschamende salarissen moeten uitbetalen? En houden we de CAO dus stelselmatig tegen, om daarna onze “eigen” arbeidsvoorwaarden te kunnen creëren?

Het beroep tandartsassistent is buitengewoon afwisselend: geen dag is hetzelfde, je werkt met mensen en in een team. De functie doet een groot een beroep op je kennis, je flexibiliteit, je stressbestendigheid en je sociale vaardigheden. Het is uitdagend en leerzaam, als de praktijk (tandarts) je ook zelfstandig werk laat doen. De groeimogelijkheden zijn volop aanwezig. Tandartsassistent is al met al een aantrekkelijk beroep, zou je zeggen.

Maak het beroep weer aantrekkelijk

Waarom is onze eigen branche dan toch niet in staat om een positief beeld naar buiten te brengen en blijven we steken in het negatieve imago? Omdat we wellicht te veel vasthouden aan het oude. Tijden veranderen en we zullen hoe dan ook mee moeten veranderen om desastreuze gevolgen te voorkomen. Laten we met elkaar afspreken dat we nu echt een aantal positieve veranderingen doorvoeren en daarmee het beroep van de tandartsassistent weer aantrekkelijk maken. 


Lees hier alle blogs van Maaike van der Mee

Kwestie van fatsoen. Helaas is dat bij sommige werkgevers ver te zoeken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Michel Fortman met sessie Focus op verzuim! - Foto VvAA
mic_external_onInterview

Michel Fortman (VvAA) over ziekteverzuim bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Contact met werknemer tijdens het verzuim is essentieel’

3 okt om 10:45 uurtimer5 min

Wat kun je het beste doen als een medewerker ziek is? Hoe kun je ziekteverzuim voorkomen?…

Lees verder »
Erik van Dam - Foto VvAA
mic_external_onInterview

Erik van Dam (VvAA) over zzp’en en regeldruk na Rutte IV: ‘Unieke kans voor herbezinning’

28 sep om 13:00 uurtimer6 min

Welke beslissingen kan het demissionaire kabinet over de eerste lijn nog nemen, zoals over de…

Lees verder »

InterShift en Agilio: Intelligente software die praktijkmanagers bij al hun taken ondersteunt

26 sep om 12:00 uurtimer4 min

InterShift, bij huisartsen bekend als de aanbieder van roostersoftware voor…

Lees verder »
Kirsten Elenbaas-Baane (Zorgpromotor): ‘De kernwaarden en bedrijfscultuur moeten voor iedereen helder zijn en het DNA van de organisatie moet staan als een huis.’ (Foto: Zorgpromotor)
all_inclusiveAchtergrondartikel

‘Employer branding en modern werkgeverschap’: een sterk merk voor personeelsbinding en profilering

21 sep om 14:45 uurtimer6 min
Wat is het verschil tussen een goede en een moderne werkgever? Hoe hangen het DNA, de kernwaarden en de cultuur…
Lees verder »
Praktijkhouder Hardi Mirza en operationeel directeur Nora Ennahachi (Foto: Frank Hertog)
mic_external_onInterview

Drie tips van Nora Ennahachi (MyDent) om je praktijk te laten bloeien: ‘Voel je nergens te goed voor’

7 sep om 10:15 uurtimer6 min
Nora Ennahachi is operationeel directeur van twee tandartspraktijken en een orthodontiepraktijk van het Mydent…
Lees verder »
Kirsten Elenbaas-Baane (Foto: ZorgPromotor)
mic_external_onInterview

Kirsten Elenbaas-Baane: ‘Bij employer branding hoort simpelweg: beloftes nakomen’

14 aug om 11:00 uurtimer6 min

Kirsten Elenbaas-Baane, directeur van communicatie-adviesbureau ZorgPromotor, verzorgt op 5 september het…

Lees verder »
Bob van Ravensberg - Foto: Fysiovakbond FDV
mic_external_onInterview

Bob van Ravensberg (Fysiovakbond FDV): ‘Leden zijn bereid met de cao een doorstart te maken’

14 jul om 17:00 uurtimer7 min
87 procent van de leden van de Fysiovakbond FDV zou instemmen met de concept-cao voor de eerstelijns fysiotherapie…
Lees verder »
Joost Valkenberg, directeur LIJV Fysiotherapie & training en Wittemeer (foto:Wittemeer)
mic_external_onInterview

Ondernemer Joost Valkenberg over duurzaamheid en fysiotherapie: ‘Betere balans tussen planet, people en profit’

26 jun om 10:00 uurtimer3 min
Joost Valkenberg, praktijkhouder van LIJV Fysiotherapie & training, wil zijn bestaande praktijk van 1000 m2 in…
Lees verder »