Mondzorg in tijden van corona: wees flexibel en creatief

dinsdag 31 maart 2020
timer 4 min
Deze periode vraagt van ons allemaal flexibiliteit en creativiteit. Ook in de mondzorg. De genomen maatregelen treffen ons allemaal - er is geen uitzondering. Dit is de voornaamste reden om elkaar te blijven vinden tijdens deze crisis. Alleen is het in de mondzorg niet makkelijk om de handen in een te slaan en tot nadere samenwerking te komen, signaleert praktijkmanager en docent Maaike van der Mee.

Elke praktijk hanteert zijn eigen definitie van spoed. Uiteraard zijn er richtlijnen maar die kunnen verschillend worden geïnterpreteerd.   Om het personeel aan het werk te houden, nemen assistenten vanuit huis de telefoon op en werken dan een lijstje met vragen af. De assistente bepaalt dus of de patiënt mag komen, ja of nee. Dit betekent dat deze assistenten veel kennis en ervaring dienen te hebben met spoedklachten. Intussen zijn er ook praktijken volledig op slot gegaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling: je hoort als tandheelkundig team immers tot de groep zorgverleners.

 

‘Blijf bereikbaar’

Onze praktijk blijft de hele week open en ik merk dat er patiënten zijn die wel degelijk klachten hebben, maar niet worden geholpen in andere praktijken. Mensen bellen gewoon net zolang tot ze ergens terecht kunnen. Wanneer je kunstgebit in tweeën is, vind ik dat spoed. Al die beslissingen nemen, blijft moeilijk. Nu merk ik dat patiënten gaan bellen en zich zorgen maken.

 

Bijvoorbeeld wanneer er een afspraak voor restaureren stond gepland en deze is afgezegd, zijn ze nu bang om op termijn pijn te krijgen. Ook patiënten met ernstige parodontitis, die nu niet naar de mondhygiëniste kunnen, hebben vragen. Patiënten hebben veel behoefte aan informatie. Geef deze informatie dan ook, zowel telefonisch als via de verschillende mediakanalen van de praktijk. Blijf bereikbaar voor je patiënten. 

 

‘Paniek over de omzet’

Wanneer deze crisis langer aanhoudt, zullen er ongetwijfeld praktijken in financiële problemen komen. Wanneer je de omzet in een keer ziet kelderen naar bijna nihil, slaat misschien de paniek toe, ook omdat we niet weten hoe lang het nog duurt. De vaste kosten gaan immers door. Personeel is kostbaar en je wilt je collega’s natuurlijk ook graag behouden, omdat er straks weer volle bak gewerkt moet worden. Nu worden er echter contracten niet verlengd en ook niemand aangenomen. De financiële steun van de overheid moet nog komen en niemand weet of dat voldoende zal zijn.

 

‘Onzekerheid rondom stages’

Intussen zitten ook de tandtechnische laboratoria zonder werk. MBO-stagiaires weten niet of ze straks stages in moeten halen. De opleiding HBO Mondzorgkunde zegt dat de stages dienen door te gaan. Maar er zijn geen patiënten. Dus ook voor hen is er veel onzekerheid. De BBL studenten zijn bang hun werk/leerplek te verliezen en thuis komen te zitten zonder diploma. Er is eigenlijk alleen maar onduidelijkheid. Ik probeer mijn studenten zoveel mogelijk te ondersteunen maar ik kan nu geen praktijken bezoeken. We doen alles op afstand ook daar moeten we creatief in zijn.

 

‘Wees saamhorig’

Van het team in de praktijk wordt nu zoveel mogelijk saamhorigheid gevraagd. Geen gebakkelei over werktijden of dagen. We moeten dit met zijn allen tot een goed einde zien te brengen. Het is belangrijk dat het personeel goed op de hoogte wordt gehouden wat betreft de toekomst. Ga niet in paniek handelen! 

 

Materiaal hebben wij gelukkig nog voldoende. Voor nood kunnen we de mondkapjes steriliseren en dat werkt prima. Nu het rustig is in de praktijk geeft dat ook ruimte om andere dingen te doen. Bekijk je bedrijfsstrategie nog eens goed of stel je visie bij. Het is een goed moment om de werkprocessen te evalueren en bij te stellen en de protocollen te updaten. Het belangrijkste is: ben er voor elkaar!

Foto: Maaike van der Mee

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Mondzorg in tijden van corona: wees flexibel en creatief

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

LHV dreigt met juridische stappen als ‘Meer tijd voor de Patiënt’ niet wordt nagekomen

1 jun om 16:07 uurtimer3 min
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) maakt zich zorgen over de structurele bekostiging van ‘Meer tijd voor de…
Lees verder »
Fred Bloem CEO Infomedics
flash_onNieuws

Infomedics wil ‘het verschil maken’: ‘De zorg optimaal laten functioneren. En vooral menselijk houden’

19 mei om 09:00 uurtimer4 min
Infomedics wil de administratieve druk zoveel mogelijk bij zorgverleners weghalen, zodat ze zich volledig op de…
Lees verder »

Remko van de Craats (Van Ree Finance Consultants): ‘Bepaal tijdig stip op de horizon om te stoppen en de praktijk over te dragen’

23 mrt om 15:15 uurtimer5 min
Wanneer wilt u stoppen en wanneer kunt u stoppen? Dat is het onderwerp van het webinar 'Genoeg poen voor uw…
Lees verder »

Liquiditeitsvoordeel door te investeren in 2023

20 mrt om 10:45 uurtimer4 min
Investeert u dit jaar in een nieuw bedrijfsmiddel? Dan kunt u mogelijk 50% van de aanschaffings- of…
Lees verder »

Praktijkhouder pleit voor betere regulering tarieven fysiotherapie: ‘Maak een plan van aanpak met deskundigen’

13 jan om 10:30 uurtimer5 min
Ton Regeer, praktijkhouder in ’s Gravenzande en Monster, betoogt dat zorgverzekeraars totaal geen reële indexering…
Lees verder »
person_outlineBlog

Hoe privé zijn de schulden van uw werknemer?

5 dec 2022 timer3 min
Als uw werknemer te maken krijgt met een deurwaarder vanwege onbetaalde rekeningen, dan kan er beslag worden…
Lees verder »

Als medisch specialist een hypotheek afsluiten

28 nov 2022 timer3 min

U heeft besloten om een nieuw huis te kopen. Er zijn echter momenten dat u behoefte heeft aan…

Lees verder »
flash_onNieuws

‘Enorme stap’ naar een nieuwe CAO in de fysiotherapie

24 nov 2022 timer3 min
De CAO-onderhandelingscommissies van Werkgeversvereniging Fysiotherapie (WVF) en Fysiovakbond FDV hebben op 21…
Lees verder »