MOVES-onderzoek: De fysiotherapeut als bedrijfskundige

maandag 4 november 2019
timer 4 min
Kosja Dietz, student bedrijfskunde, loopt mee met fysiotherapiepraktijk De Bosrand om met de praktijk het huidige en gewenste marketingplan te schetsen. Welke marketingtools kan de praktijk gebruiken om in te spelen op de veranderende beweegzorgmarkt? Kosja onderzoekt welke positioneringsrichting het beste past bij de praktijk en welke stappen er genomen kunnen worden om hiernaar te handelen.

Als derdejaars student aan de opleiding Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht werk ik vanuit project MOVES aan een onderzoek binnen fysiotherapiepraktijk De Bosrand in Driebergen. De bedoeling is om de juiste positioneringsrichting te bepalen zodat de praktijk ook in de toekomst een goede speler op de markt blijft. In de eerste fase onderzoek ik het DNA van de praktijk. Welke diensten bieden ze aan? Hoe communiceren ze met cliënten? Wat is hun missie en visie? Kortom: wat is het marketingplan? 

 

Tijdens mijn stage maakt Fysiotherapie De Bosrand voor het eerst kennis met de theorie over waardedisciplines van Treacy en Wiersema.  Hoe weet je welke strategie je moet volgen om als praktijk een bepaalde richting in te gaan om je te onderscheiden? Daarbij gaan we uit van de theorie over waardedisciplines van Treacy en Wiersema. Zij beschrijven drie richtingen: productleadership (vernieuwende producten, gericht op innovatie), customer intimacy (optimale klantbeleving) en operational excellence (beste prijs, kostenleider). Succesvolle bedrijven excelleren in één waardediscipline, terwijl ze in de andere twee presteren op het niveau van de bedrijfstaknorm.

 

Figuur 1: Model Treacy & Wiersema (Kotler, Armstrong, Harris & Nigel, 2017)


Huidige strategie

Henne de Ruiter en Marian Biemans, praktijkeigenaren en maten van De Bosrand, hebben via een vragenlijst aan gegeven welke strategie ze op dit moment volgen. Deze vragenlijst bevat vragen over alle drie de strategieën. Op basis van de verzamelde antwoorden is er een grafiek opgesteld die aangeeft hoe de praktijk scoort op de verschillende disciplines. Hierin viel op dat De Bosrand niet duidelijk één van de drie beschreven richtingen volgt. Op alle drie de gebieden wordt evenveel focus gelegd waardoor er geen strategie uit springt. Dit zorgt ervoor dat de praktijk redelijk presteert op ieder vlak, maar ook  dat het onderscheidende vermogen deels verloren gaat.

 

Gewenste strategie

Vervolgens is het aan Henne en Marian om de vragenlijst nogmaals door te lopen, nu om hun gewenste situatie te schetsen. Welke positioneringsrichting past het beste bij de praktijk? Dit is interessant, want de uitkomst van deze tweede vragenlijst laat zien dat de praktijk beter wil scoren op alle drie de disciplines, maar nog steeds geen richting kiest. Volgens Treacy en Wiersema is het echter niet haalbaar om op alle drie de gebieden bovengemiddeld te scoren. Wat nu?

 

Vervolgplan

Als bedrijfskundige begrijp ik goed waarom het beter is om een specifieke richting op te gaan, maar geldt dat ook voor fysiotherapeuten? Bij MOVES gaan we hier wel vanuit. Door één strategie te volgen probeer je je als praktijk te positioneren en te onderscheiden. Waarom zou een cliënt anders voor jou kiezen en niet voor de fysio aan de overkant van de straat?

 

Door Henne en Marian te vragen waar ze voor staan en wat ze belangrijk vinden zetten ze een stap richting de waarden die bij hun passen. Deze waarden vormen de basis om een strategie te kunnen formuleren. Als ze hebben besloten welke koers ze willen varen, moeten ze daar ook naar handelen. De focus dient hierbij op éen richting te liggen. Kleine stappen zorgen ervoor dat de praktijk steeds meer die kant op gaat en zo haar (potentiële) cliënten optimaal kan bedienen. In mijn stage ga ik ze helpen om met deze laatste stappen aan de slag te gaan.

 

Misschien iets voor u?

Wilt u ook weten hoe u zich kunt profileren in de wijk? Volg dan het onderzoek van MOVES om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Op dit moment zijn we bezig met het ontwerpen van een toolkit zodat een oefen- en fysiotherapiepraktijk zelf een onderbouwde positioneringsrichting kan bepalen.

 

Deze blog is geschreven door Kosja Dietz, stagiair bij het project MOVES vanuit de opleiding Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. Wilt u meer weten over het MOVES-onderzoek? Kijk op moves.hu.nl of mail naar moves.beweegzorg@hu.nl

Foto: Gezondheidscentrum Bosrand

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
MOVES-onderzoek: De fysiotherapeut als bedrijfskundige

Meer artikelen met dit thema

ReviewCollect makkelijke patientenreviews
flash_onNieuws

ReviewCollect neemt Patientenenquete.nl over van MedischOndernemen

14 jun om 11:46 uurtimer2 min

Softwarebedrijf CollectSoft B.V., bekend van ReviewCollect, verstevigt met de overname van de PatiëntenEnquête…

Lees verder »
Gijs Ganzevles, fysiopraktijkhouder en praktijkmanager
mic_external_onInterview

Gijs Ganzevles (fysiopraktijkhouder en praktijkmanager): ‘Ik heb goed zicht op de organisatie, ik sta er middenin’

10 jun om 09:41 uurtimer4 min

Gijs Ganzevles heeft samen met zijn maat een maatschap: Fysiotherapie Bergstraat in Amersfoort. Hij werkt als…

Lees verder »
Fysiotherapie-Leusden.nl
flash_onNieuws

Sjoerd Heijnes (Fysiotherapie-Leusden.nl): ‘Samenwerken is geen eenmalig trucje, maar moet je borgen’

11 nov 2021 timer5 min
Fysiotherapie-Leusden.nl zet in op directe betrokkenheid in de wijk, lokale samenwerking en regionale en…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Kirsten Elenbaas (ZorgPromotor): ‘Leg het verhaal van de praktijk vast. Dat maakt communiceren gemakkelijker’

9 nov 2021 timer3 min

Wat zijn de ingrediënten van een goede website? Waar moet je op letten bij een nieuwsbrief? Kirsten Elenbaas,…

Lees verder »

Tandarts Ben Odenkirchen over ReviewCollect: ‘Positieve reviews leveren ons patiënten op’

4 nov 2021 timer4 min
Ben Odenkirchen is praktijkhouder én algemeen practicus bij Tandartspraktijk Zoeterwoudsesingel in Leiden. Hij is…
Lees verder »
Foto FysioVitaal Krimpen
all_inclusiveAchtergrondartikel

FysioVitaal Krimpen: ‘We moesten nieuwe keuzes maken en ons merk opnieuw uitvinden’

7 sep 2021 timer4 min
De praktijk FysioVitaal Krimpen Sport en Manuele Therapie heeft zichzelf het afgelopen jaar compleet vernieuwd.…
Lees verder »
MOVE IT Toolkit
flash_onNieuws

‘MOVES’ gaat verder als ‘MOVE ON’: ‘Fysiotherapeuten leren wat hun passies en competenties zijn’

18 jun 2021 timer5 min
‘MOVE ON’ heet het onderzoeksproject waarin de resultaten van ‘MOVES in de beweegzorg’ worden geïmplementeerd.…
Lees verder »
Shutterstock
flash_onNieuws

Rinus van Bergeijk: ‘Strategie kan helpen bij verbeteren van ondernemersvaardigheden'

7 mei 2021 timer5 min

Hoe bepaal je de strategie van een eerstelijnspraktijk? En hoe geef je die vorm? Deze vragen komen aan bod in…

Lees verder »