MOVES-onderzoek: De fysiotherapeut als bedrijfskundige

maandag 4 november 2019
timer 4 min
Kosja Dietz, student bedrijfskunde, loopt mee met fysiotherapiepraktijk De Bosrand om met de praktijk het huidige en gewenste marketingplan te schetsen. Welke marketingtools kan de praktijk gebruiken om in te spelen op de veranderende beweegzorgmarkt? Kosja onderzoekt welke positioneringsrichting het beste past bij de praktijk en welke stappen er genomen kunnen worden om hiernaar te handelen.

Als derdejaars student aan de opleiding Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht werk ik vanuit project MOVES aan een onderzoek binnen fysiotherapiepraktijk De Bosrand in Driebergen. De bedoeling is om de juiste positioneringsrichting te bepalen zodat de praktijk ook in de toekomst een goede speler op de markt blijft. In de eerste fase onderzoek ik het DNA van de praktijk. Welke diensten bieden ze aan? Hoe communiceren ze met cliënten? Wat is hun missie en visie? Kortom: wat is het marketingplan? 

 

Tijdens mijn stage maakt Fysiotherapie De Bosrand voor het eerst kennis met de theorie over waardedisciplines van Treacy en Wiersema.  Hoe weet je welke strategie je moet volgen om als praktijk een bepaalde richting in te gaan om je te onderscheiden? Daarbij gaan we uit van de theorie over waardedisciplines van Treacy en Wiersema. Zij beschrijven drie richtingen: productleadership (vernieuwende producten, gericht op innovatie), customer intimacy (optimale klantbeleving) en operational excellence (beste prijs, kostenleider). Succesvolle bedrijven excelleren in één waardediscipline, terwijl ze in de andere twee presteren op het niveau van de bedrijfstaknorm.

 

Figuur 1: Model Treacy & Wiersema (Kotler, Armstrong, Harris & Nigel, 2017)


Huidige strategie

Henne de Ruiter en Marian Biemans, praktijkeigenaren en maten van De Bosrand, hebben via een vragenlijst aan gegeven welke strategie ze op dit moment volgen. Deze vragenlijst bevat vragen over alle drie de strategieën. Op basis van de verzamelde antwoorden is er een grafiek opgesteld die aangeeft hoe de praktijk scoort op de verschillende disciplines. Hierin viel op dat De Bosrand niet duidelijk één van de drie beschreven richtingen volgt. Op alle drie de gebieden wordt evenveel focus gelegd waardoor er geen strategie uit springt. Dit zorgt ervoor dat de praktijk redelijk presteert op ieder vlak, maar ook  dat het onderscheidende vermogen deels verloren gaat.

 

Gewenste strategie

Vervolgens is het aan Henne en Marian om de vragenlijst nogmaals door te lopen, nu om hun gewenste situatie te schetsen. Welke positioneringsrichting past het beste bij de praktijk? Dit is interessant, want de uitkomst van deze tweede vragenlijst laat zien dat de praktijk beter wil scoren op alle drie de disciplines, maar nog steeds geen richting kiest. Volgens Treacy en Wiersema is het echter niet haalbaar om op alle drie de gebieden bovengemiddeld te scoren. Wat nu?

 

Vervolgplan

Als bedrijfskundige begrijp ik goed waarom het beter is om een specifieke richting op te gaan, maar geldt dat ook voor fysiotherapeuten? Bij MOVES gaan we hier wel vanuit. Door één strategie te volgen probeer je je als praktijk te positioneren en te onderscheiden. Waarom zou een cliënt anders voor jou kiezen en niet voor de fysio aan de overkant van de straat?

 

Door Henne en Marian te vragen waar ze voor staan en wat ze belangrijk vinden zetten ze een stap richting de waarden die bij hun passen. Deze waarden vormen de basis om een strategie te kunnen formuleren. Als ze hebben besloten welke koers ze willen varen, moeten ze daar ook naar handelen. De focus dient hierbij op éen richting te liggen. Kleine stappen zorgen ervoor dat de praktijk steeds meer die kant op gaat en zo haar (potentiële) cliënten optimaal kan bedienen. In mijn stage ga ik ze helpen om met deze laatste stappen aan de slag te gaan.

 

Misschien iets voor u?

Wilt u ook weten hoe u zich kunt profileren in de wijk? Volg dan het onderzoek van MOVES om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Op dit moment zijn we bezig met het ontwerpen van een toolkit zodat een oefen- en fysiotherapiepraktijk zelf een onderbouwde positioneringsrichting kan bepalen.

 

Deze blog is geschreven door Kosja Dietz, stagiair bij het project MOVES vanuit de opleiding Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. Wilt u meer weten over het MOVES-onderzoek? Kijk op moves.hu.nl of mail naar moves.beweegzorg@hu.nl

Foto: Gezondheidscentrum Bosrand

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Van zorgontwikkeling naar marketingkans

1 apr om 14:54 uur
Corona heeft de wereld op zijn kop gezet. Veel van wat beschouwd werd als normaal, is nu ineens bijzonder geworden…
Lees verder »

Zorgpromotor en De Lieve Tandarts gaan samenwerken

25 feb om 10:08 uur
Kirsten Baane van Zorgpromotor en Jan Henk Nawijn van het online platform en keurmerk De Lieve Tandarts gaan…
Lees verder »

Nivel: ‘Nederlanders hebben meer vertrouwen in zorgverleners’

4 feb om 12:04 uur
Het vertrouwen van mensen in de medische beroepsgroepen en zorginstellingen in 2020 is groter dan in 2018. Mensen…
Lees verder »

Quin Dokters haalt met investeringsronde 36 miljoen euro op

26 jan om 09:05 uur
Quin, de nieuwe zorgaanbieder die e-health combineert met een landelijk netwerk van fysieke huisartsenpraktijken,…
Lees verder »

De Prachtige Praktijk van bekkenfysiotherapeut Sytske Lohof: ‘Fysio's kunnen mensen met stuitpijn echt helpen’

17 dec 2020 timer6 min
Sytske Lohof behandelt in haar praktijk “Overwinning” in het Groningse Wildervank patiënten die last hebben van…
Lees verder »

Online Mondzorg Praktijk Anno Nu 2021: Bekijk hier de sneak preview en schrijf u in

2 dec 2020 timer2 min
Op 12 en 16 december organiseren KNMT, VvAA en MedischOndernemen de zevende editie van Mondzorgpraktijk Anno Nu.…
Lees verder »

Alexander Tolmeijer over groeikansen in de mondzorg: ‘Ik zie alleen maar mogelijkheden’

30 nov 2020 timer6 min
‘Zowel bij het soort behandelingen als het aantal patiënten is groei te behalen’, stelt Alexander Tolmeijer,…
Lees verder »

Tandarts Richard Suy over innovatie: ‘Iemand die niet zelf een oplossing vindt, zal niet verder groeien'

18 nov 2020 timer4 min
Investeren in menselijk kapitaal, hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal in de keynote van tandarts en ANT-…
Lees verder »