Ruimte voor emoties bij leefstijlcoaching

maandag 1 november 2021
timer 4 min

Ingrid van der Linden, leefstijlcoach (foto: Dokter BLOEM® Leefstijlkliniek)

Coachen gaat om de goede vragen stellen. Zodat de coachee naar boven kan halen wat ze ten diepste al weten. En dat ze ondanks het vallen, ook leren weer op te staan, afhaken en weer doorgaan. Vanuit alle relevante leefstijlaspecten die de gezondheid als een BLOEM tot bloei laten komen, bespreek ik de aspecten waar BLOEM voor staat: Beweging, Lidmaatschappen, Ontspanning, Eten en drinken en Motieven. Via die ‘blaadjes’ kom je met de coachee tot het hart van de bloem, tot de kern: hoe wil ik mijzelf terugzien in mijn leefstijl?

Die ochtend werd ze wakker en wist het zeker: ‘Mijn leefstijl moet anders’. Tegenover mij zit coachee Truus. Een vrouw van 60, getrouwd en moeder van 2 dochters. Truus is verzorgster in de ouderenzorg, toegewijd aan de bewoners en collega’s van het verpleeghuis waar ze werkt. Ze heeft hulp gevraagd bij de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). In de intake vertelt ze mij over haar worsteling met haar gewicht gedurende haar leven. Ze oogt en klinkt vastberaden wanneer ze zegt dat ze naar een gezond gewicht wil. Wanneer ik haar vraag: ‘Waarom zou je dat willen?’, kijkt ze mij verwonderd aan. Het is toch vanzelfsprekend dat je geen overgewicht wilt, dat is toch wat iedereen wil? Hoezo moet ik dat dan nog verklaren, lijkt ze me te willen zeggen.

Waarom wil je afvallen?

De wil om weg te gaan van overgewicht is vaak duidelijk aanwezig. Maar is dat voldoende om blijvend te veranderen? Als leefstijlcoach weet ik beter. De motivatie om te willen veranderen van leefstijl is vers twee. Dus het doorvragen naar de werkelijke motivatie is essentieel. Deze motivatie is nodig om alle inspanningen te doorstaan die nodig zijn in het veranderen van alle gewoonten rondom eten en bewegen, stress en ontspanning. In het gesprek met mij als leefstijlcoach vraag ik dus Truus nogmaals, ‘Waarom zou je dat willen?’. Truus begrijpt dat ze te rade moet gaan bij zichzelf en wat haar werkelijk beweegt, om te komen tot een traject naar afvallen.

Blij én bezorgd

Ze kijkt me met een glimlach op haar gezicht aan en zucht diep en het hoge woord komt eruit. Ze weet sinds kort dat een van haar dochters zwanger is en zij oma gaat worden. Ze is enorm blij verrast door dit prachtige nieuws. Er komt een nieuwe fase in haar leven. Tegelijkertijd overviel haar verdriet en bezorgdheid. Zou ze haar kleinkind zien opgroeien met haar lijf dat haar steeds meer signalen geeft dat het ongezond is. Ze kreeg een beeld van haar voorland, een oma die niet kan spelen met haar kleinkind, omdat ze teveel pijn aan haar gewrichten heeft, problemen als gevolg van diabetes en geen conditie genoeg om samen op stap te gaan. Haar overgewicht zit haar in de weg. Ze kan er niet meer omheen dat haar gezondheid en gezond ouder worden wordt ondermijnd.

Bereid op te geven wat je fijn vindt

De volgende vraag drong zich op in het gesprek: je hebt ook belang bij het in stand houden van je huidige leefgewoonten, anders had het voordeel van een gezond gewicht het toch al eerder gewonnen? Ben je bereid het belang op te geven? Ook deze vraag treft Truus. Nu in de emoties die onder de oppervlakte van haar dagelijkse leven verborgen blijven. Ze weet precies waar het bij haar over gaat. Ze heeft te jong haar moeder moeten missen en de emoties en gevoelens van verlies, verdriet en eenzaamheid heeft ze verdrongen. Verdrongen door hard te werken, te veel en te vaak te gaan eten, niet blij te zijn met haar lichaam, niet te zorgen voor zichzelf maar vooral voor anderen om haar heen.

De prijs is hoog: haar gezondheid staat op het spel en het eigenlijke verdriet om het verlies van haar moeder, vermijdt ze. Als leefstijlcoach raak ik bewust deze diepere laag aan om de werkelijke motivatie bewust te maken. Met het bewustzijn ontstaat ruimte voor de keuze. De keuze om ook het belang van de huidige gewoonten op te geven. De keuze om verantwoordelijkheid te nemen voor nieuwe gewoonten.

De verandering van Truus loont de moeite

Na een half jaar in de GLI komt de verandering tot stand. Ze is bereid los te laten in leefstijlgewoontes die haar gezonde gewicht ondermijnden. Zo gaat ze stap voor stap op weg naar nieuwe eetpatronen, meer bewegen en nieuwe manieren van ontspanning. Truus vertelt dat ze hulp heeft gezocht in traumaverwerking rondom verlies en rouw. Dat maakt haar bewust dat ze in sommige situaties kwetsbaar is en extra aandacht moet besteden aan rust en ontspanning. Dan voorkomt ze terugval in oud gedrag van emotie-eten.

Verandering op meerdere lagen in je leven

Ze heeft op tijd ingezien dat verandering nodig is en hierbij hulp gezocht, onder meer van de leefstijlcoach. Klaar om een nieuwe generatie voor te gaan, haar kleinkind kan van haar leren. De levenservaringen van Truus gaan in alles over een gezonde leefstijl. Ze is het bewijs dat het leven voluit leven betekent. Dat het ook gaat over ruimte geven aan emoties. Ze laat zien dat leefstijlgewoonten gaan over verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid. Dat dit meestal moeite kost maar dat de kans op het volhouden van gezond gedrag vele malen groter wordt. En daarmee een vitaler leven én een betere mentale gezondheid. Naast de kilo’s werkte ze ook aan haar jeugdtrauma. Dat is het mooist om te zien als leefstijlcoach: als de verandering zich voltrekt in meerdere lagen in je leven.


De Leefstijlkliniek biedt leefstijlbegeleiding, en richt zich met name op:

  • Buikpijn de Baas: multidisciplinaire begeleiding bij klachten van de spijsvertering.
  • Gewicht de Baas: begeleiding bij overgewicht via de gecombineerde leefstijlinterventie of individuele begeleiding.
  • Individuele leefstijltrajecten op maat met begeleiding door de leefstijlcoach en diëtiste.

Door: Ingrid van der Linden, leefstijlcoach

Ingrid werkt als leefstijlcoach in haar eigen praktijk in Zutphen en is als leefstijlcoach betrokken bij de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) bij Dokter BLOEM® Leefstijlkliniek. Ze heeft ruim 5 jaar ervaring bij het begeleiden van mensen op weg naar een gezondere leefstijl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Health Arena (Beeld: in4care)
mic_external_onInterview

In4care wil ‘Health Arena’s’ in heel Vlaanderen: ‘Radicale omslag naar preventie’

22 feb om 13:00 uurtimer5 min
Als het aan In4care vzw ligt worden in heel Vlaanderen zogeheten ‘Health Arena’s’ gerealiseerd: preventieve…
Lees verder »
Health Arena van in4care
flash_onNieuws

'Health Arena' als nieuw gezondheidscentrum van de toekomst?

7 feb om 15:30 uurtimer4 min

De Health Arena van het Belgische in4care is een nieuw zorgconcept voor een innovatief…

Lees verder »
Joost Valkenberg, directeur LIJV Fysiotherapie & training en Wittemeer (foto:Wittemeer)
mic_external_onInterview

Ondernemer Joost Valkenberg over duurzaamheid en fysiotherapie: ‘Betere balans tussen planet, people en profit’

26 jun 2023 timer3 min
Joost Valkenberg, praktijkhouder van LIJV Fysiotherapie & training, wil zijn bestaande praktijk van 1000 m2 in…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Fysiopraktijk Anno Nu op 26 november: ‘Aanbieder of verzekeraar gedreven fysiotherapie? Wat heeft meer succes?’

25 okt 2022 timer5 min
Door het Integraal Zorgakkoord verandert de gezondheidszorg ingrijpend. Hierdoor zal ook de fysiotherapiepraktijk…
Lees verder »
Diek Scholten
all_inclusiveAchtergrondartikel

Unicum Huisartsenzorg rolt GLI uit in elf Utrechtse gemeenten: ‘Leefstijlinterventie vergt lokale afstemming’

14 jul 2022 timer5 min
Diek Scholten is projectleider voor het programma 'Gecombineerde Leefstijlinterventie' (GLI) bij Unicum Zuidoost…
Lees verder »

'Fysio-organisaties met een gevarieerd netwerk zijn innovatiever'

13 jul 2022 timer5 min
Samenwerking tussen fysiotherapie-organisaties en andere zorgaanbieders wordt vaak genoemd als voorwaarde voor…
Lees verder »
Moniek Welling, orthomoleculair diëtist, yoga-docent en leefstijlcoach
person_outlineBlog

Wat doet een diëtist met PCOS - op consult in de leefstijlkliniek

5 apr 2022 timer3 min
Ik sta er steeds weer van te kijken hoeveel ik als diëtist kan betekenen voor mijn cliënten. Er blijven zich…
Lees verder »
person_outlineBlog

Het spanningsveld waarin stress ontstaat: ‘Spanning is wie je denkt dat je moet zijn, ontspanning is wie je bent’

2 mrt 2022 timer5 min
Stress is één van de factoren die tot overgewicht kunnen leiden. En andersom kan overgewicht stress in de hand…
Lees verder »