“Te voet”, door Shane O’Mara

donderdag 23 april 2020
timer 4 min
Het boek van Shane O’Mara, “Te voet”, is een uitdaging voor iedere loper. Ook voor mij. Als kind ging ik al vroeg naar het vertrek van de Vierdaagse-lopers kijken. Ons gezin woonde nog geen 100 meter van het vertrekpunt. In Nijmegen is de Vierdaagse al meer dan 100 jaar het grootste evenement. Ons huis herbergde ieder jaar lopers uit de hele familie. We maakten plaats en stonden klaar om te helpen. Toen ik 9 jaar was mocht ik meefietsen als verzorger. Pas met 16 jaar kon ik zelf meelopen. Kan in 2020 de Vierdaagse wel doorgaan met meer dan 40.000 deelnemers van over de hele wereld? Ik denk het niet. Kan het boek “Te Voet” iets betekenen voor al die mensen, die een jaar trainen om mee te doen aan de Vierdaagse? Dat denk ik ook niet.

Wat maakt dat dit boek niet zal landen bij iedere loper. Is het slecht geschreven? Absoluut niet! Het is mooi verhalend en heeft makkelijk lopende zinnen. Komt het nu even op het verkeerde moment? Het boek gaat over zo iets basaals, dat het altijd actueel zal zijn. Het is eerder te veelomvattend. Te veel informatie over alles wat is onderzocht over ons “lopen”. Ruim 50 van de 300 bladzijden beschrijven alle voetnoten van onderzoeken en literatuur, waarna wordt verwezen. Deze volledigheid maakt het door blijven lezen moeilijk, zeker voor mensen, die helemaal niet thuis zijn in de neurowetenschappen.

 

De boodschap is heel helder. Lopen heeft in de evolutie de ontwikkeling van onze hersenen bepaald en structuur gegeven. Dat wij rechtop gingen lopen en onze weg over de wereld gingen zoeken, heeft gezorgd voor mogelijkheden en aanpassingen. Vooral ons brein heeft zich helemaal ontwikkeld ten gunste van de nomadische mens. En het blijkt ook nu nog dat ons brein beter gaat werken, als we veel lopen. In plaats van lopen, zitten we tegenwoordig heel veel. Om te vergaderen en om achter beeldschermen te werken. Shane O’Mara toont aan dat onze creativiteit veel groter zou zijn, als we tussendoor even zouden gaan wandelen. Maar ook stemming en gezondheid verbeteren aanzienlijk door regelmatig een half uur flink door te lopen.

 

Het boek behandelt uitvoerig alle aspecten van het lopen. Hoe gezondheid, stemming en denkvermogen door lopen aanzienlijk winnen. Hoe wij als homo sapiens 60.000 jaar geleden zijn vertrokken uit Afrika om naar alle uithoeken van de aarde te lopen. Hoe het feitelijke lopen fysiologisch en neurologisch plaatsvindt. En hoe kinderen dat bijna instinctmatig leren. Een mooi hoofdstuk over ons ingebouwde navigatiesysteem. Leuk om te herkennen, dat we een eigen landkaart in ons hoofd maken. Dat het heel belangrijk is, dat een stad gebouwd is om in te lopen. Loopsteden zijn voor mensen een weldaad om in te leven. Planologen zouden zich dat moeten realiseren. Pas dan komen de voordelen van veel en regelmatig  lopen tot hun recht: lichaam en geest varen er wel bij, aantoonbare antidepressieve effecten en het verbeteren van onze sociale contacten. Alles wat hij beschrijft, wordt steeds met uitgebreide verwijzingen en onderzoeken zo goed mogelijk gestaafd. Tenslotte vertelt Shane O’Mara over zijn eigen voorkeur om ’s nachts te wandelen.

 

Bij de lezers van Medisch Ondernemen zitten er natuurlijk veel mensen, die zullen smullen van dit boek. Bewegingswetenschappers, fysiotherapeuten, revalidatieartsen, neurowetenschappers, topsporters, beleidsmakers, planologen en andere lezers, die zelf willen lezen, hoe Shane O’Mara tot zijn conclusies is gekomen. En als je de gedachten-stromen van al die onderzoekers wilt leren kennen, om vervolgens zelf met die kennis te werken of te leven, is dit een boek voor jou.

 

Hoewel ik redelijk goed ben ingevoerd in de neurowetenschappen, merk ik dat al die ondersteunende informatie voor mij niet hoeft. Ik zou genoeg hebben aan de gepopulariseerde versie.  Ik vraag mij af of Shane O’Mara zelf wel zo een versie kan schrijven zonder aan zijn voorkeur van volledigheid afbreuk te doen. Maar er komen zeker journalisten en redacteuren, die de inhoud van dit boek toegankelijk maken voor de meerderheid van de lopers. Want deze lopers weten intuïtief al lang dat lopen voor hen gezond is, hen plezier geeft,  hen helpt om optimaal te blijven functioneren, en dat lopen hen vitaal en creatief maakt. En als men de kennis van dit boek gaat communiceren met alle Vierdaagse lopers, zullen zij dat ook herkennen. Liefst in een paar A-4-tjes. Daarop moeten we nog even wachten.

 

Geschreven door Thieu Heijltjes, oud-huisarts

 

Wilt u ook op de hoogte blijven van Medisch Ondernemen? Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrieven Eerstelijn en Mondzorg.     

Foto: Boek 'Te voet' door Shane O'Mara

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
“Te voet”, door Shane O’Mara

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Marnix van der Leest over de inzet van een regiearts: ‘Patiënten merken dat we meer ruimte hebben gecreëerd’

29 feb om 13:45 uurtimer5 min

Marnix van der Leest is huisarts bij Korte Geer, drie huisartsenpraktijken onder een dak in Leusden. De…

Lees verder »
Hoofdpijn en stress op het werk
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een veilige werkomgeving creëren? Vier handvatten voor de praktijk

26 feb om 14:00 uurtimer5 min

Een veilige werkomgeving creëren. Het is een van dé topics van het afgelopen jaar in de media en maatschappij:…

Lees verder »
Jolanda Vleugel (Open Future)
all_inclusiveAchtergrondartikel

Open Future-congres: ‘De onderstroom bepaalt het succes van een fysiopraktijk’

20 feb om 14:30 uurtimer5 min

Jolanda Vleugel, directeur van het Opleidingsinstituut voor…

Lees verder »
Christel van der Horst (relatie-expert en trainer) en Jeroen Hindriks (seksuoloog en trainer)(Foto: Roderique Arisiaman)
person_outlineBlog

‘Het grote 9-tot-5-taboe’ biedt een frisse kijk op intimiteit op de werkvloer

12 feb om 16:00 uurtimer6 min
‘Het grote 9-tot-5-taboe’ van Christel van der Horst en Jeroen Hindriks beschrijft een positieve manier van omgaan…
Lees verder »
Alexander Tolmeijer - Foto: Martin Hols
person_outlineBlog

’Zouden jouw teamleden anderen aanraden om bij jouw praktijk te werken?'

1 feb om 17:45 uurtimer3 min

Met grotere plannen kan je enthousiasme gemakkelijk doorslaan in het dwingend voorschrijven van acties en…

Lees verder »
Rob Kuypers en enkele teamleden
all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buurtzorg kiest Joost de Blok als opvolger van vader Jos

12 dec 2023 timer2 min

Buurtzorg Nederland heeft Joost de Blok benoemd als medebestuurder naast zijn vader Jos de Blok, met de…

Lees verder »

Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’

29 nov 2023 timer5 min

Ellen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…

Lees verder »