“Te voet”, door Shane O’Mara

donderdag 23 april 2020
timer 4 min
Het boek van Shane O’Mara, “Te voet”, is een uitdaging voor iedere loper. Ook voor mij. Als kind ging ik al vroeg naar het vertrek van de Vierdaagse-lopers kijken. Ons gezin woonde nog geen 100 meter van het vertrekpunt. In Nijmegen is de Vierdaagse al meer dan 100 jaar het grootste evenement. Ons huis herbergde ieder jaar lopers uit de hele familie. We maakten plaats en stonden klaar om te helpen. Toen ik 9 jaar was mocht ik meefietsen als verzorger. Pas met 16 jaar kon ik zelf meelopen. Kan in 2020 de Vierdaagse wel doorgaan met meer dan 40.000 deelnemers van over de hele wereld? Ik denk het niet. Kan het boek “Te Voet” iets betekenen voor al die mensen, die een jaar trainen om mee te doen aan de Vierdaagse? Dat denk ik ook niet.

Wat maakt dat dit boek niet zal landen bij iedere loper. Is het slecht geschreven? Absoluut niet! Het is mooi verhalend en heeft makkelijk lopende zinnen. Komt het nu even op het verkeerde moment? Het boek gaat over zo iets basaals, dat het altijd actueel zal zijn. Het is eerder te veelomvattend. Te veel informatie over alles wat is onderzocht over ons “lopen”. Ruim 50 van de 300 bladzijden beschrijven alle voetnoten van onderzoeken en literatuur, waarna wordt verwezen. Deze volledigheid maakt het door blijven lezen moeilijk, zeker voor mensen, die helemaal niet thuis zijn in de neurowetenschappen.

 

De boodschap is heel helder. Lopen heeft in de evolutie de ontwikkeling van onze hersenen bepaald en structuur gegeven. Dat wij rechtop gingen lopen en onze weg over de wereld gingen zoeken, heeft gezorgd voor mogelijkheden en aanpassingen. Vooral ons brein heeft zich helemaal ontwikkeld ten gunste van de nomadische mens. En het blijkt ook nu nog dat ons brein beter gaat werken, als we veel lopen. In plaats van lopen, zitten we tegenwoordig heel veel. Om te vergaderen en om achter beeldschermen te werken. Shane O’Mara toont aan dat onze creativiteit veel groter zou zijn, als we tussendoor even zouden gaan wandelen. Maar ook stemming en gezondheid verbeteren aanzienlijk door regelmatig een half uur flink door te lopen.

 

Het boek behandelt uitvoerig alle aspecten van het lopen. Hoe gezondheid, stemming en denkvermogen door lopen aanzienlijk winnen. Hoe wij als homo sapiens 60.000 jaar geleden zijn vertrokken uit Afrika om naar alle uithoeken van de aarde te lopen. Hoe het feitelijke lopen fysiologisch en neurologisch plaatsvindt. En hoe kinderen dat bijna instinctmatig leren. Een mooi hoofdstuk over ons ingebouwde navigatiesysteem. Leuk om te herkennen, dat we een eigen landkaart in ons hoofd maken. Dat het heel belangrijk is, dat een stad gebouwd is om in te lopen. Loopsteden zijn voor mensen een weldaad om in te leven. Planologen zouden zich dat moeten realiseren. Pas dan komen de voordelen van veel en regelmatig  lopen tot hun recht: lichaam en geest varen er wel bij, aantoonbare antidepressieve effecten en het verbeteren van onze sociale contacten. Alles wat hij beschrijft, wordt steeds met uitgebreide verwijzingen en onderzoeken zo goed mogelijk gestaafd. Tenslotte vertelt Shane O’Mara over zijn eigen voorkeur om ’s nachts te wandelen.

 

Bij de lezers van Medisch Ondernemen zitten er natuurlijk veel mensen, die zullen smullen van dit boek. Bewegingswetenschappers, fysiotherapeuten, revalidatieartsen, neurowetenschappers, topsporters, beleidsmakers, planologen en andere lezers, die zelf willen lezen, hoe Shane O’Mara tot zijn conclusies is gekomen. En als je de gedachten-stromen van al die onderzoekers wilt leren kennen, om vervolgens zelf met die kennis te werken of te leven, is dit een boek voor jou.

 

Hoewel ik redelijk goed ben ingevoerd in de neurowetenschappen, merk ik dat al die ondersteunende informatie voor mij niet hoeft. Ik zou genoeg hebben aan de gepopulariseerde versie.  Ik vraag mij af of Shane O’Mara zelf wel zo een versie kan schrijven zonder aan zijn voorkeur van volledigheid afbreuk te doen. Maar er komen zeker journalisten en redacteuren, die de inhoud van dit boek toegankelijk maken voor de meerderheid van de lopers. Want deze lopers weten intuïtief al lang dat lopen voor hen gezond is, hen plezier geeft,  hen helpt om optimaal te blijven functioneren, en dat lopen hen vitaal en creatief maakt. En als men de kennis van dit boek gaat communiceren met alle Vierdaagse lopers, zullen zij dat ook herkennen. Liefst in een paar A-4-tjes. Daarop moeten we nog even wachten.

 

Geschreven door Thieu Heijltjes, oud-huisarts

 

Wilt u ook op de hoogte blijven van Medisch Ondernemen? Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrieven Eerstelijn en Mondzorg.     

Foto: Boek 'Te voet' door Shane O'Mara

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
“Te voet”, door Shane O’Mara

Meer artikelen met dit thema

Mieke Bergmans van Staas & Bergmans. Zorg voor uw mond
flash_onNieuws

Tandarts Mieke Bergmans: ‘Als een praktijkmanager eerst op de werkvloer heeft gestaan, is dat een pré’

6 jul om 15:30 uurtimer3 min
Hoe denken praktijkhouders over de functie van praktijkmanager? We legden deze vraag voor aan tandarts Mieke…
Lees verder »
Gijs Ganzevles, fysiopraktijkhouder en praktijkmanager
mic_external_onInterview

Gijs Ganzevles (fysiopraktijkhouder en praktijkmanager): ‘Ik heb goed zicht op de organisatie, ik sta er middenin’

10 jun om 09:41 uurtimer4 min

Gijs Ganzevles heeft samen met zijn maat een maatschap: Fysiotherapie Bergstraat in Amersfoort. Hij werkt als…

Lees verder »
Poeya Mohtadili. Foto: Claudia Kamergorodski
person_outlineBlog

Geborgenheid als sleutel tot eigenaarschap – bij het personeel

7 apr om 14:00 uurtimer3 min
Je hebt twee soorten mensen. De een begint het nieuwe jaar met goede voornemens; de ander kan alleen het woord al…
Lees verder »

Hulp voor Huisartsen introduceert nieuw e-learning-platform en verbetertrajecten ‘op locatie’

30 mrt om 12:39 uur
Hulp voor Huisartsen, onderdeel van ANW Nederland, biedt huisartsenpraktijken ondersteuning met de ‘…
Lees verder »

Tandarts Today en Tandzorg op Maat bundelen krachten: ‘Samen excelleren als werkgever’

24 mrt om 15:00 uurtimer5 min
Mondzorgorganisatie Tandarts Today fuseert met Tandzorg op Maat. De directie, bestaande uit Ruben Hoefnagels als…
Lees verder »

Hulp voor Huisartsen start eigen Leercentrum en focust op goede triage

10 feb om 10:59 uurtimer5 min
Hulp voor Huisartsen, onderdeel van ANW Nederland, biedt niet alleen ‘Doktersassistent op afstand’, maar heeft…
Lees verder »
Dick Groot Huisarts
mic_external_onInterview

Bijna helft huisartsen zou burn-outklachten hebben: ‘Vertrouwen in huisarts als professional moet weer terug’

7 feb om 15:47 uurtimer4 min
Twee op de drie huisartsen overweegt eerder te stoppen vanwege een te hoge werkdruk. Bijna de helft van de…
Lees verder »
Tweederde huisartsen wil eerder stoppen vanwege werkdruk
flash_onNieuws

'Tweederde van de huisartsen overweegt eerder te stoppen vanwege werkdruk'

3 feb om 12:05 uurtimer2 min
Twee op de drie huisartsen overweegt eerder te stoppen vanwege een te hoge werkdruk. Dat blijkt uit een enquête…
Lees verder »