Werkt social media binnen de zorg wel of niet?

dinsdag 8 mei 2018
timer 5 min
"Social Media werkt niet voor onze praktijk", "Mensen liken onze berichten niet", "Wij weten niet wat wij erop moeten plaatsen", "Wij hebben geen tijd om het bij te houden", "Niemand voelt zich verantwoordelijk binnen de praktijk". Klinken deze argumenten u bekend in de oren?

Wij hebben alle argumenten al een keer voorbij horen komen. Waarom 'werkt' social media bij sommige praktijken heel goed en komt het bij andere praktijken gewoonweg niet van de grond? En waar maakt u uit op of social media wel of niet goed werkt? Het aantal pagina likes? Het aantal berichten likes? Het aantal reacties op berichten? Het aantal vragen via de live chat? Of bijvoorbeeld het aantal doorkliks naar uw website? Wordt hierover nagedacht binnen de praktijk? Of wordt social media meer een doel op zich?


Om antwoord te geven of social media wel of niet werkt voor uw praktijk, is het belangrijk dat u eerst meer te weten komt over social media en het gebruik ervan: het verschil tussen de kanalen, waar ze voor bedoeld zijn en wat de do's & don’ts zijn. U kunt dan zelf invullen of binnen uw praktijk social media wel of niet de juiste communicatiekanalen zijn om in contact te komen en blijven met uw doelgroepen (dit hoeven niet alleen potentiële patiënten te zijn, maar kunnen ook andere medische specialisten, wethouders, sportverenigingen etc. zijn. Dit is afhankelijk van uw doelen).

 

In deze blog geef ik meer algemene social media inzichten. In mijn volgende blogs zal ik dieper ingaan op de algemene social media do's & don'ts en daaropvolgend de do’s en don’ts van de belangrijkste social media kanalen.


Algemene social media insights en trends waar u rekening mee moet houden

 

 1. De top 5 social media platformen  

Dat Facebook in de top 5 van meest gebruikte social media voorkomt, zal u waarschijnlijk niet verbazen. Als u bedenkt dat alleen al 10,4 miljoen Nederlanders gebruik maken van Facebook, dan kunt u 1 conclusie wel trekken: uw (potentiële) patiënten bevinden zich wel degelijk op social media. Whatsapp is voor de meeste mensen de verrassing in het rijtje, zeker omdat whatsapp ook nog op kop staat. Whatsapp is echter wel degelijk een zeer belangrijk social media platform en wordt ook steeds vaker voor zakelijke doeleinden ingezet. Hier ga ik in een volgend blog dieper op in.

 

 1. Video-content gaat een nog prominentere rol innemen 

Facebook gaf eind 2017 aan te verwachten dat binnenkort 70 procent van alle content op haar platform video zal zijn. Cisco denkt zelfs dat 80 procent van alle traffic op internet in 2019 video zal zijn. Wil je aantrekkelijke content bieden, dan zult u als praktijk meer en meer aan de slag met video moeten gaan om uw doelstellingen te behalen. Video-content klinkt al snel prijzig en ingewikkeld, terwijl het vooral gaat om het toevoegen van beweging aan uw content of eenvoudige korte video's maken via uw mobiel. Animatie, stop motion, cinemagraphs zijn allemaal vormen van video die goed in te zetten zijn en kostenefficiënt kunnen worden ontwikkeld.

 

 1. Live streaming is de trend van 2018

2017 was het jaar dat livestreamen echt doorbrak binnen social media. Tenminste, aan de kant van de gebruiker. Ook praktijken ontdekken nu steeds meer livestreaming, bijvoorbeeld via Instagram Stories, maar het gebruik is nog heel summier.

 

 1. Messaging platformen nemen de sociale markt steeds meer over

Messing platformen vormen een van de voornaamste trends op social media voor de komende jaren. Het is een perfecte manier om een-op-eencommunicatie te combineren met geautomatiseerde communicatie. Door bereikbaar te zijn voor patiënten via messenger platformen, verhoogt u aanzienlijk de betrokkenheid en loyaliteit van uw patiënten.

 

 1. Kwaliteit boven kwantiteit

Minder content, maar van een veel betere kwaliteit. Nadat er jarenlang vooral veel werd gepost kwamen de social media platformen tot het inzicht dat meer niet altijd beter is en wordt het nu zelfs afgestraft door het bereikpercentage te verlagen als er geconstateerd wordt dat er te weinig response is op je berichten. Posten om het posten is niet meer. De content moet kwalitatiever, wordt beter gemeten en moet aansluiten in de algehele marketingstrategie.

 

 1. Mobiel is het belangrijkste device geworden

Meer dan 80 procent van alle tijd die we besteden op social media, wordt gespendeerd op mobiele devices. Wij kijken gemiddeld maar liefst 150 keer per dag op ons mobieltje. Kortom, uw social media beleid moet vooral gericht op mobiel zijn. Houd daar rekening mee bij het maken van video en beeld, gebruik veel ingezoomde beelden die krachtig overkomen op een mobiel scherm.

 

 1. Het einde van organisch bereik is bijna daar

De tijd dat bedrijven op social media organisch bijna hun hele doelgroep bereikten is allang voorbij. Met massa’s aan berichten op alle social media kanalen wordt het steeds lastiger om uw volgers te bereiken. Teruglopend organisch bereik vraagt dus om nieuwe manieren van social media marketing. Sociale netwerken willen dat u gaat betalen voor de verspreiding van uw content. Social media wordt steeds meer performance driven. Alleen met budget zult u de doelstellingen van uw praktijk gaan behalen. Gelukkig zorgt de juiste content in combinatie met de juiste targeting ervoor dat u de communicatie vanuit uw praktijk toch effectief kunt inzetten. Het is nu dus nog belangrijker om een slimme social mediastrategie te bepalen.

 

Nu u op de hoogte bent van de belangrijkste ontwikkelingen en trends op dit moment, ga ik in mijn volgende blog dieper in op de algemene social media do's & don'ts. Ik hoop dat ik u hiermee weer wat stof tot nadenken heb mogen geven. Kunt u hulp gebruiken bij uw social media beleid? FysioPromotor kan u helpen van strategie tot uitvoering. Wij zijn slechts een telefoontje, appje of Facebookberichtje van u verwijderd! www.fysiopromotor.nl 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Van zorgontwikkeling naar marketingkans

1 apr om 14:54 uur
Corona heeft de wereld op zijn kop gezet. Veel van wat beschouwd werd als normaal, is nu ineens bijzonder geworden…
Lees verder »

Uw Zorg online Challenge Pharmeon: ‘Ga niet bevreesd om met online zorg en verleid patiënten het te gebruiken’

4 mrt om 12:42 uurtimer6 min
Het jaarlijkse inspiratie- en netwerkevent over online zorg van Pharmeon dat op 3 maart plaatsvond en…
Lees verder »

Uw Zorg online Challenge op 3 maart van Pharmeon: online gefaciliteerd door MedischOndernemen

25 feb om 13:00 uurtimer3 min
Pharmeon organiseert op 3 maart 2021 de vierde editie van de Uw Zorg online Challenge, het jaarlijkse inspiratie-…
Lees verder »

Zorgpromotor en De Lieve Tandarts gaan samenwerken

25 feb om 10:08 uur
Kirsten Baane van Zorgpromotor en Jan Henk Nawijn van het online platform en keurmerk De Lieve Tandarts gaan…
Lees verder »

Samenwerking Mondzorg Poli’s en Intelly: ‘Maatwerkoplossingen die bij de Mondzorg Poli passen’

24 feb om 08:50 uurtimer5 min
Het netwerk aan Mondzorg Poli’s werkt sinds 2020 samen met Intelly, het alternatief voor factoring. Voordeel van…
Lees verder »

Nivel: ‘Nederlanders hebben meer vertrouwen in zorgverleners’

4 feb om 12:04 uur
Het vertrouwen van mensen in de medische beroepsgroepen en zorginstellingen in 2020 is groter dan in 2018. Mensen…
Lees verder »

Quin Dokters haalt met investeringsronde 36 miljoen euro op

26 jan om 09:05 uur
Quin, de nieuwe zorgaanbieder die e-health combineert met een landelijk netwerk van fysieke huisartsenpraktijken,…
Lees verder »

De Prachtige Praktijk van bekkenfysiotherapeut Sytske Lohof: ‘Fysio's kunnen mensen met stuitpijn echt helpen’

17 dec 2020 timer6 min
Sytske Lohof behandelt in haar praktijk “Overwinning” in het Groningse Wildervank patiënten die last hebben van…
Lees verder »