Melanie Meijer (BLOEM Leefstijl): 'Bij de leefstijlinterventie moet je het na een half jaar weer alleen doen'

donderdag 8 april 2021
timer 5 min

Foto: Karin Hermelink (www.dokterbloemleefstijlkliniek.nl)

Melanie Meijer, huisarts en leefstijlarts in Zutphen, is oprichter van Dokter BLOEM® Leefstijlkliniek. ‘BLOEM’ staat voor ‘Beweging’, ‘Lidmaatschappen’, ‘Ontspanning’, ‘Eten en drinken’ en ‘Motieven’, en voor het tot bloei komen van je gezondheid. Ze heeft zes tips voor een betere Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). ‘Als je het volhoudt, dan ben je een hele sterke man of vrouw.’

Al vroeg ontdekte Melanie Meijer hoe groot de kloof tussen arm en rijk is. ‘Die kloof is het meest manifest in je gezondheid, daar komt het het meest in tot uiting. Ik dacht: waar zit de kraan nou die we kunnen dichtdraaien, zodat de kloof niet groter wordt. Waarom kijken mensen elke dag tv? Iedereen hangt maar in zijn eigen bubbel.’ 

‘Draai kraan van ongezondheid dicht’ 

Meijer, huisarts en leefstijlarts in Zutphen, vertelt bevlogen hoe ze in de loop der jaren op zoek ging naar manieren om de ‘kraan van ongezondheid’ dicht te draaien. Ze schetst hoe ze tot haar visie op een gezonde leefstijl kwam, ook door haar ervaringen als waarnemer en als huisarts in verschillende gevangenissen. Terloops vertelt ze dat ze af en toe zelf ook toegeeft aan verleidingen als chocola. ‘Een dagelijks genietmoment is ook belangrijk. Je moet dan leren dat je iets kiest wat niet schadelijk is.’ 

In 2012 begon Meijer als vaste waarnemer en maakte ze lange dagen. ’Ik kreeg zestienjarige meisjes die voor een abortus kwamen, moeders die geen Nederlands spreken, alle problemen van Amsterdam-Zuidoost kwamen voorbij. Daarnaast werkte ik een dagdeel in de week in de Vrouwengevangenis in Nieuwersluis.’ Bovendien begon ze haar eigen praktijk ‘BLOEM® Leefstijlbegeleiding’ en deed ze de postdoctorale opleiding ‘Integrative medicine en leefstijlgeneeskunde’.  

‘Werk met een multidisciplinair team’ 

‘Mensen houden zich ziek door hun eigen gedrag. Dat is allemaal wetenschappelijk aangetoond. De ‘BLOEM®’ bedacht ik tijdens mijn tweede zwangerschapsverlof. Het is een acroniem voor ‘Beweging’, ‘Lidmaatschappen’, ‘Ontspanning’, ‘Eten en drinken’ en ‘Motieven’. Om echt duurzaam je gedrag te veranderen, is het fijn om in een multidisciplinair team te werken, met bijvoorbeeld een fysiotherapeut, diëtiste en psycholoog.’ 

Dokter BLOEM® Leefstijlkliniek biedt:

  • Buikpijn de Baas: multidisciplinaire begeleiding bij klachten van de spijsvertering.  
  • Gewicht de Baas: begeleiding bij overgewicht via de gecombineerde leefstijlinterventie of individuele begeleiding.  
  • Individuele leefstijltrajecten op maat, met begeleiding door de leefstijlcoach en diëtiste. 
  • De begeleiding van overgangsklachten bij vrouwen, waarbij Meijer denkt aan de opzet van een vrouwenkliniek.  

Bron: www.dokterbloemleefstijlkliniek.nl 

‘Regionale zorggroep overtuigen’ 

In 2018 maakte ze een nieuwe start met haar leefstijlconcept in Dokter BLOEM® Leefstijlkliniek. Ze besloot de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) te gaan aanbieden, die vanaf 2019 in de basisverzekering zit. Leefstijlcoaches moeten daarvoor HBO-geschoold zijn en lid van de Beroepsvereniging voor Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Huisartsen zaten niet echt op leefstijlbegeleiding te wachten, merkte Meijer, toen het moeite kostte de regionale zorggroep te overtuigen van het aanbieden van deze GLI.  

‘De zorgverzekeraar wilde niet met individuele leefstijlcoaches afspraken maken, zij zouden zich moeten aansluiten bij de regionale zorggroep. Dan had de verzekeraar een loket, die het geld zou verdelen naar de leefstijlcoaches. De zorggroep wilde dat aanvankelijk niet, omdat ze niet waren opgetuigd voor ‘de leefstijlcoach’ als paramedisch beroep. Ik ben waarnemend huisarts én gecertificeerd leefstijlcoach en ik wilde met mijn team de GLI aanbieden. Daarom heb ik een plan geschreven voor deze leefstijlkliniek: je kunt niet maken dat de interventie wel in de basisverzekering zit, maar dat de inwoners van Zutphen er geen gebruik van kunnen maken.’ En dat terwijl in de regio de risicogroep voor obesitas nog boven het landelijk gemiddelde ligt, betoogt Meijer: van de 49.000 inwoners is meer dan de helft te zwaar. 

‘Toen kwam corona’ 

Uiteindelijk kocht de regionale zorggroep toch een registratiesysteem en konden de declaraties van de leefstijlcoaches worden ingediend. Na negen maanden waarin het team van Meijer niet van start kon. Sinds oktober 2019 biedt BLOEM® in overleg met GGD, de regionale zorggroep en Zilveren Kruis het Slimmer-programma aan, inmiddels begeleidt het team elf groepen.  

Het traject bestaat uit een half jaar elke week een groepsbijeenkomst en daarna anderhalf jaar lang groepsgesprekken en coachingsgesprekken. Meijer: ‘In het eerste half jaar zitten we er boven op om nieuw gedrag aan te leren. De volgende anderhalf jaar gaat om gedragsbehoud en daar zit de grote uitdaging. Het duurde negen maanden voor we van start konden. Toen kwam corona en konden we nog niet echt van start.’ 

‘Je moet het na een half jaar weer alleen doen’ 

‘In de loop van het jaar komen er altijd feestdagen en verjaardagen voorbij. Dan merk je in wat voor een obesogene omgeving we zitten. In alle reclame gaat het steeds over koeken en suikerproducten. Suiker is extreem verslavend, je wordt er continu mee lekker gemaakt. Als ik het al lastig vind, hoe moet ik dan mijn deelnemers daar van af krijgen? Ze zijn vaak minder opgeleid, suikerverslaafd, met een BMI van 30 en insulineresistentie. De groep die ik begeleid is na een jaar nog steeds met zijn twaalven, met een gewichtsafname van 9 procent, wat neerkomt op 10 kilo. Een probleem is dat mensen het, na de intensieve begeleiding in het eerste half jaar, weer alleen moeten doen. Dan hebben ze nog anderhalf jaar, om het vol te houden. Lukt je dat, dan ben je een hele sterke man of vrouw.’ 

Zes tips voor een betere GLI door Melanie Meijer 

  • Beloning voor het volhouden van nieuw gedrag, bijvoorbeeld via de zorgverzekeraar.
  • Financiering waardoor groepsbijeenkomsten gedurende het gehele traject mogelijk zijn.
  • Reële vergoeding van de leefstijlcoaches, zodat ook de voorbereidingsuren, het casemanagement en eventuele overhead wordt vergoed, zo zal het voor meer leefstijlcoaches aantrekkelijk zijn om de GLI aan te bieden.
  • Strengere selectie bij de huisarts, zodat alleen deelnemers die gemotiveerd genoeg zijn om én in de groep én twee jaar lang aan de slag te gaan met hun leefstijl, want keuze voor de GLI is vrijwillig maar niet vrijblijvend. 
  • Een gezondere omgeving waarin gezond gedrag makkelijker is vol te houden, denk aan voedingsaanbod in kantines, in automaten op scholen, bedrijven, ziekenhuizen, zwembaden en sportscholen, en ook meer ruimte om buiten te bewegen en te spelen.
  • Een financieel aantrekkelijker aanbod door gezondere keuzes goedkoper te maken dan ziekmakende alternatieven in de supermarkt. 

Link: www.dokterbloemleefstijlkliniek.nl 

Sluit u aan  

Als lid van MedischOndernemen staat u er niet alleen voor. U heeft toegang tot kennis via de website, de wekelijkse nieuwsbrief en MedischOndernemen Magazine. Verder krijgt u korting op onze evenementen zoals Mondzorg praktijk Anno Nu en Fysiopraktijk Anno Nu, en profiteert u van korting op onze geaccrediteerde PatiëntenEnquête voor het meten van klanttevredenheid van tandartspraktijken.  

Het volledige artikel verscheen in MedischOndernemen 2021-1.  Download hier het volledige interview:

Meer artikelen met dit thema

Health Arena (Beeld: in4care)
mic_external_onInterview

In4care wil ‘Health Arena’s’ in heel Vlaanderen: ‘Radicale omslag naar preventie’

22 feb om 13:00 uurtimer5 min
Als het aan In4care vzw ligt worden in heel Vlaanderen zogeheten ‘Health Arena’s’ gerealiseerd: preventieve…
Lees verder »
Health Arena van in4care
flash_onNieuws

'Health Arena' als nieuw gezondheidscentrum van de toekomst?

7 feb om 15:30 uurtimer4 min

De Health Arena van het Belgische in4care is een nieuw zorgconcept voor een innovatief…

Lees verder »
Joost Valkenberg, directeur LIJV Fysiotherapie & training en Wittemeer (foto:Wittemeer)
mic_external_onInterview

Ondernemer Joost Valkenberg over duurzaamheid en fysiotherapie: ‘Betere balans tussen planet, people en profit’

26 jun 2023 timer3 min
Joost Valkenberg, praktijkhouder van LIJV Fysiotherapie & training, wil zijn bestaande praktijk van 1000 m2 in…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Fysiopraktijk Anno Nu op 26 november: ‘Aanbieder of verzekeraar gedreven fysiotherapie? Wat heeft meer succes?’

25 okt 2022 timer5 min
Door het Integraal Zorgakkoord verandert de gezondheidszorg ingrijpend. Hierdoor zal ook de fysiotherapiepraktijk…
Lees verder »
Diek Scholten
all_inclusiveAchtergrondartikel

Unicum Huisartsenzorg rolt GLI uit in elf Utrechtse gemeenten: ‘Leefstijlinterventie vergt lokale afstemming’

14 jul 2022 timer5 min
Diek Scholten is projectleider voor het programma 'Gecombineerde Leefstijlinterventie' (GLI) bij Unicum Zuidoost…
Lees verder »

'Fysio-organisaties met een gevarieerd netwerk zijn innovatiever'

13 jul 2022 timer5 min
Samenwerking tussen fysiotherapie-organisaties en andere zorgaanbieders wordt vaak genoemd als voorwaarde voor…
Lees verder »
Moniek Welling, orthomoleculair diëtist, yoga-docent en leefstijlcoach
person_outlineBlog

Wat doet een diëtist met PCOS - op consult in de leefstijlkliniek

5 apr 2022 timer3 min
Ik sta er steeds weer van te kijken hoeveel ik als diëtist kan betekenen voor mijn cliënten. Er blijven zich…
Lees verder »
person_outlineBlog

Het spanningsveld waarin stress ontstaat: ‘Spanning is wie je denkt dat je moet zijn, ontspanning is wie je bent’

2 mrt 2022 timer5 min
Stress is één van de factoren die tot overgewicht kunnen leiden. En andersom kan overgewicht stress in de hand…
Lees verder »