menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
26 maart 2020

20.000 oud-zorgmedewerkers aan de slag na versoepeling BIG

Ongeveer twintigduizend ex-zorgmedewerkers hebben zich aangemeld om bij te springen in de strijd tegen het coronavirus, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) woensdag aan de Kamer. Ook worden andere verkrijgbare coronatests onderzocht om de testcapaciteit in Nederland te vergroten en raakt de productie van beademingsapparatuur op stoom.
20.000 oud-zorgmedewerkers aan de slag na versoepeling BIG

De afgetreden minister Bruno Bruins (Medische Zorg) versoepelde vorige week de regels, zodat meer verpleegkundigen en artsen per direct weer aan de slag konden. Zo konden verpleegkundigen en artsen van wie de registratie in het zogeheten BIG-register na 2017 was verlopen, alsnog weer aan het werk. Bruins wil deze groep de zorg een steuntje in de rug laten geven. Waar nodig betaalt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bijscholing of een cursus. 

 

Sneltesten corona 

De Jonge benadrukt in de brief aan de Tweede Kamer dat hij meer testcapaciteit wil creëren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is daarom in opdracht van De Jonge een onderzoek gestart naar andere bestaande coronatests die op de markt zijn, waaronder zogeheten sneltesten. Er wordt een speciale gezant aangewezen die de productie van tests in Nederland moet verbeteren. 

 

Productie beademingsapparatuur  

De Jonge schrijft in de Kamerbrief dat het opzetten van de productie van beademingsapparatuur in Nederland voorspoedig verloopt. ‘De ontwikkelingen gaan snel. Klinische testen worden nu gedaan en volgende week worden eerste prototypen verwacht.’ 

 

Link: Ministerie van VWS, COVID-19: Update stand van zaken, 25 maart 2020

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Martin Zuithof Martin Zuithof
Hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal