menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
23 februari 2016

5 vragen die elke (medische) ondernemer zich moet stellen

Volgens de Vlaamse coach en trainer Koen van den Brandt moet elke ondernemer zichzelf vijf vragen stellen. Drie daarvan gaan niet over zijn of haar bedrijf, maar over hem of haar als persoon. Een warm pleidooi om uw eigen weg te volgen, zonder de patiënt en de wereld om u heen uit het oog te verliezen.
5 vragen die elke (medische) ondernemer zich moet stellen

Bij het bepalen van hun koers moeten ondernemers zich vijf vragen stellen:

 

  1. Wie ben ik? Bijvoorbeeld: Hoe ambitieus ben ik? Hoe gevoelig ben ik voor ‘peer pressure’? Hoe hard wil en kan ik werken?
  2. In welke omgeving wil ik werken? Bijvoorbeeld wil ik in een groot of in een klein bedrijf werken?
  3. Met wie omring ik mij? Met wat voor soort mensen wil ik werken?
  4. Waar wil ik heen? Wat wil ik bereiken met mijn bedrijf?
  5. Hoe pleeg ik onderhoud? Hoe maak ik mezelf en mijn bedrijf onbeperkt houdbaar? 
 

Ondernemen begint dus niet met de geijkte vraag die een ondernemer zich volgens elk managementboek moet stellen: “Waar wilt u heen met uw bedrijf?”. Deze strategische vraag is eigenlijk de makkelijkste, vindt Van den Brandt. Maar daar komen nog een paar vragen vóór: vragen die gaan over de ondernemer als persoon. 

 

Moed moet

Alles start met de vraag; wat wil je nou eigenlijk echt? Waar word je gelukkig van? Van den Brandt houdt een warm pleidooi om als mens en ondernemer je hart te volgen; om niet te doen wat iedereen doet, maar je eigen pad te kiezen. “De mens heeft een sterke neiging om ‘copy-paste’ toe te passen. De wereld heeft behoefte aan stoutmoedigheid en creativiteit. Mensen die durven wat anders te proberen en hun eigen weg te zoeken. Zo bouw je een sterk bedrijf waar je met veel plezier werkt.” 

 

"Niet dat dat 'je hart volgen' nou altijd zo makkelijk is. Het geeft veel onzekerheid om iets anders te doen dan wat iedereen doet, daar moet je als ondernemer mee kunnen leven. Er is moed voor nodig om tegen de stroom in te zwemmen.” En hoe krijg je die moed dan? “Moed kun je niet leren, moed moet je doen.”

 

Wendbaar blijven

Maar als ondernemer kun je ook weer niet compleet losgezongen van de wereld je eigen ding  doen. Zie vraag 5: een ondernemer moet zich constant blijven afvragen wat de houdbaarheid van zijn bedrijf is. 

 

“Is wat je nu te bieden hebt over 10 jaar nog relevant? Een ondernemer kan niet nu een keuze maken en daar dan 30 jaar niet meer naar omkijken. Je moet steeds blijven letten op de context waarbinnen je werkt en wat daar gebeurt. Mensen denken te vaak dat een keuze uniek en eenmalig is. Maar dat is niet zo. De wereld verandert zo snel, je moet wendbaar blijven en weten wat er gebeurt om met je bedrijf ‘in business’ te blijven. De automatische piloot is een brokkenpiloot.”

 

Achter de klant aanrennen

Hoe doe je dat nou: op de context blijven letten en je keuzes steeds in lijn brengen met wat er om je heen gebeurt? Van den Brandt pleit voor een leven lang leren: “Praat met andere ondernemers, kijk ook naar wat er buiten je eigen toko gebeurt. Laat je bijscholen en niet alleen in je eigen vak. Blijf nieuwsgierig naar wat er in de rest van de wereld gebeurt. Het is te laat voor training en bezinning als je al in de ring staat en volop klappen krijgt."

 

“Blijf ook  altijd achter de klant blijven aanrennen. Elke keuze die je maakt moet ook toegevoegde waarde bieden voor de klant. Tenminste zolang je de loterij nog niet hebt gewonnen en geld moet verdienen. Want als jij niet kiest voor de klant, kiest de klant ook niet voor jou. ”

 

Koen van den Brandt inspireerde en coachte al vele ondernemers bij het kiezen van hun eigen koers. Hij helpt managers, ondernemers en medewerkers om bekwamer en moediger te zijn en meer plezier te hebben. Hij is auteur van het boek ‘Spookrijders staan nooit in de file. 101 ideeën voor tegendraadse managers’.

 

Op 26 mei spreekt Van den Brandt op de Dag van de Praktijkhouder voor Huisartsen en op 28 mei op de Dag van de Praktijkhouder in de Mondzorg. Dit artikel is alvast een voorproefje van zijn presentatie.

Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie
Gerelateerde artikelen