menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
31 mei 2016

70 mondzorgondernemers durven hun eigen pad te kiezen

Afgelopen zaterdag, 28 mei, verzamelden 70 tandartsen en mondhygiënisten zich in Amersfoort om tijdens de Dag van de Praktijkhouder in de Mondzorg te werken aan hun strategie.

Een strategie is steeds meer nodig nu praktijken groter worden en concurrentie van ketens toeneemt. Bovendien geeft het een praktijk energie als doel en richting helder zijn. Zes sprekers hielpen de deelnemers van de Dag van de Praktijkhouder in de Mondzorg met het bepalen van de strategie van hun praktijk.

 

Not-to-dolijst

“Een beetje spookrijden is soms nodig”, zo startte de Vlaamse coach Koen van den Brandt de dag. Hij hield een inspirerend pleidooi voor autonoom denken want als ondernemer moet je je eigen weg volgen en niet het gebaande pad. “Ons grootste kapitaal is onze individualiteit, we moeten weerstand bieden aan de gelijkmakerij.” Je moet dus juist niet iemand in dienst nemen die perfect in het team past, de neuzen moeten juist niet in dezelfde richting. Koester de mensen die durven dwarsdenken.

 

Ondernemers moeten volgens Van den Brandt niet alles willen doen, maar “maak een not-to-dolijst”, focus op de juiste dingen. Maar wat nu juist is, is dat misschien volgend jaar niet meer. “Durf van je businessplan af te stappen, de toekomst is niet te voorspellen.”

 

Uitblinken

Tandarts en trainer Rolf van Mierlo zette iedereen aan het werk met de vraag: hoeveel procent voelt u zich professional, manager en ondernemer? De ondernemer is degene die risico neemt, die neemt wat onder de streep over is, maar dat moet dan wel voldoende zijn. Daarvoor is het van cruciaal belang dat elk bedrijf, en dus ook een tandartsenpraktijk, klantwaarde levert. De klantwaarde is het verschil tussen wat de patiënt krijgt (mondzorg, service, merk) en geeft (geld, ongemak). Vervolgens moet een praktijk kiezen waarin ze wil uitblinken: in de kwaliteit van het product, de binding met de klant of service en gemak.

“Laat het los dat je alles perfect moet doen, dat gaat niet lukken, dan kun je je niet onderscheiden,” hield Van Mierlo het publiek voor. “Alle onderdelen moeten een 8 scoren, maar eentje moet er uitspringen.”

 

Speedconsults

Tijdens de pauzes konden de deelnemers een-op-een advies krijgen van zeven experts tijdens de speedconsults van Intelly Care, Zorgsom, Dentiva, Invert Innovatiemanagement, VvAA, Van Ree Accountants en het Praktijkmanagersnetwerk. Daar werd gretig gebruik van gemaakt, bij bijna elke expert waren alle speedconsults volgeboekt.

 

Aan de slag

In de middag gingen de deelnemers uiteen om in kleinere groepen aan de slag te gaan met het bijschaven, implementeren, behouden of communiceren van hun strategie.

 

Marloes den Heijer van Passie in Praktijk ging in op de vraag hoe u het voor elkaar krijgt om uw praktijk echt van koers te laten veranderen. Soms blijkt u uzelf in de weg te zitten, bijvoorbeeld door de manier waarop u diep in uw hart over verandering denkt of doordat u sommige situaties of gesprekken vermijdt.

 

Hoe laat u uw patiënten weten wat u doet en waar u goed in bent? Tegenwoordig kunt u daarbij niet meer om social media heen want dat is de moderne mond-tot-mondreclame. Op social media draait alles om content en autoriteit, vertelde Thalita Smit van Smit en Cornelder Bedrijfstrainingen. Ze gaf de deelnemers veel praktische tips mee naar huis over hoe ze hun gebruik van social media kunnen verbeteren.

 

Sjoerd Kuiken van Kuiken Praktijkmanagement legde uit hoe managementinformatie onmisbaar is bij het op koers brengen en houden van uw praktijk. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om de cijfers te verzamelen die passen bij uw doelen en waar u dus echt iets aan heeft.

 

Een functioneringsgesprek is veel te vaak een lege routine waarin alleen maar containerbegrippen als ‘goed’ of ‘prettig’ worden gebruikt, vindt Roberto Lamsberg van Dental Center Management. Hij gaf de deelnemers tips voor het houden van een goed functioneringsgesprek waarmee echt wat wordt bereikt.

 

Nieuwe energie

Na nog even napraten gingen de ondernemers in de mondzorg weer naar huis met een hoofd vol informatie en een paar visitekaartjes van collega’s en experts op zak. Om maandag weer met frisse inspiratie en nieuwe energie aan de slag te gaan!

 

Bekijk onderaan een videoverslag van het congres! Bekijk hier de presentaties van de Dag van de Praktijkhouder in de Mondzorg. 


Volg ons op YouTube Bekijk meer intressante video’s op het Acquire Publishing Youtube kanaal.
Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie
Gerelateerde artikelen