menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
4 juli 2018

Advies: 131 opleidingsplaatsen Tandheelkunde erbij

Onderzoeksbureaus Panteia en Etil adviseren om het aantal opleidingsplaatsen Tandheelkunde uit te breiden van 259 naar 390: dit is een stijging van 131 plaatsen, ofwel 50%. Minister Bruins heeft dit rapport met de onderzoeksuitkomsten aangeboden aan de Tweede Kamer.
Advies: 131 opleidingsplaatsen Tandheelkunde erbij

Er moeten veel meer tandartsen worden opgeleid in Nederland om toekomstige tekorten te voorkomen. Dat constateren de twee onderzoeksbureaus die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid de sector onder de loep hebben genomen. De onderzoekers adviseren dan ook om het aantal opleidingsplaatsen met de helft te verhogen. Voor de opleiding tandheelkunde geldt een numerus fixus. Vorig jaar begonnen 259 mensen aan de opleiding. De onderzoekers adviseren dit op te hogen tot 390. Dit aantal is de middenweg tussen twee scenario's die ze hebben uitgewerkt. In het ene scenario zouden 300 opleidingsplaatsen nodig zijn, in het andere 480.

 

Kritische kanttekeningen

De ANT en KNMT zien hun pleidooien voor meer opleidingsplaatsen bevestigd in het rapport. Minister Bruins gaat eerst nader onderzoek laten doen door het zogeheten Capaciteitsorgaan. Die organisatie onderzoekt doorlopend hoeveel capaciteit nodig is bij medische opleidingen en had kritische kanttekeningen geplaatst bij het rapport, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Verder wijst Bruins nog eens op 'mogelijk aanzienlijke financiële consequenties' als het advies wordt opgevolgd.

 

Onbegrip van beroepsorganisaties

Deze opstelling kan niet op begrip rekenen van de beroepsorganisaties. "Dit is het derde rapport dat hamert op extra tandartsen", aldus de ANT. De organisatie had een rechtszaak aangespannen om het bewuste rapport, dat maar niet werd vrijgegeven, in handen te krijgen. De zaak zou volgende week dienen, maar Bruins stuurde het onderzoek vrijdagmiddag alsnog naar de Kamer en daarmee werd het openbaar.

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
Tandheelkunde Opleidingen ANT KNMT
Gerelateerde artikelen