menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
24 maart 2020

Patiënten bezorgd over gevolgen gezondheid bij afzeggen afspraak tijdens coronacrisis

Veel mensen krijgen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus te maken met afgezegde afspraken bij ziekenhuis, specialist of huisarts. De zorg wil tijd en ruimte beschikbaar houden om mensen te kunnen helpen bij wie het virus is vastgesteld. Alleen spoedeisende afspraken gaan door. Patiëntenfederatie Nederland hield samen met Nieuwsuur een enquête onder patiënten naar het afzeggen van afspraken en de gevolgen daarvan. Dat meldt NOS.
Patiënten bezorgd over gevolgen gezondheid bij afzeggen afspraak tijdens coronacrisis

De 7.000 deelnemers aan de vragenlijst hebben over het algemeen begrip voor het afzeggen van afspraken. Maar ze maken zich wel zorgen over mogelijke nadelige gevolgen van het uitstel van een behandeling of operatie. Ook zegt 73 procent van de mensen bij wie een afspraak is afgezegd dat het ziekenhuis geen informatie gaf over mogelijke gevolgen.

 

Onzekerheid bij patiënten

Tweederde van de respondenten geeft aan dat het uitstellen voor hem of haar gevolgen heeft. Voor een op de drie zelfs in redelijke tot sterke mate. Daarnaast maakt meer dan de helft (59 procent) zich zorgen nu de afspraak is afgezegd. De Patiëntenfederatie roept ziekenhuizen en artsen op om patiënten volledig in te lichten over de mogelijke gevolgen van het afzeggen van afspraken. En om helder aan te geven wanneer de patiënt aan de bel moet trekken als hun toestand verslechtert.

 

Blij met alternatieven

Overigens zijn veruit de meeste patiënten blij met eventuele alternatieven voor hun 'fysieke' afspraken. Bij wie de afspraak ook per telefoon, beeldbellen of chat uitgevoerd kan worden, vindt 87 procent dat een goede oplossing.

 

Bron: NOS, Begrip bij patiënt voor afzeggen afspraak, maar zorgen om gevolgen gezondheid

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal