menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
4 december 2019

Bezuinigen in de zorg: zo bespaar je 30 procent op inkoopkosten

De laatste jaren wordt er steeds meer bezuinigd in de zorg. Ondanks deze bezuinigingen nemen de inkoopkosten van veel zorginstellingen toch jaarlijks toe. Dit terwijl hogere kosten niet per definitie resulteren in meer kwaliteit van zorg voor de patiënt. Hoe kun je besparen op je inkoopuitgaven zonder in te leveren op kwaliteit?
Bezuinigen in de zorg: zo bespaar je 30 procent op inkoopkosten

Kwalitatief goede zorg tegen lagere kosten
Een groot deel van het zorgaanbod verschuift naar de eerstelijnszorg. Dit heeft invloed op de inkoopbehoefte van de zorgverleners in deze sector. Het leveren van goede medische zorg is immers onmogelijk zonder de juiste (medische) producten. Veel  eerstelijns zorgprofessionals beschikken echter niet over een eigen inkoopafdeling, terwijl inkoop toch een vak apart is.

 

Loek van Beurden, directeur Inkoop XL en Pro 10 Inkoopadvies: 'Door slimmer in te kopen, kun je als praktijk aanzienlijk kosten besparen zonder op je kwaliteit in te leveren. Het inkoopcollectief  Inkoop XL bundelt voor praktijken (potentiële) inkoopbehoeften en realiseert hiermee betere prijsafspraken dan ze op individuele basis zouden krijgen. Zo kunnen praktijken makkelijk en snel bezuinigen. In de praktijk blijkt dat deelnemers van Inkoop XL ongeveer 30 procent minder kwijt zijn aan inkoopkosten. Daarnaast bespaart het de zorgprofessional veel tijd. Doordat wij duiken in de inkoopvoorwaarden en contracten, kan de zorgverlener zich weer bezighouden met wat er echt toe doet: de best denkbare zorg voor de patiënt.'

 

Kosteloos en vrijblijvend
Gratis kosten besparen,   dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dat precies wat InkoopXL haar deelnemers biedt. 'Deelname aan Inkoop XL is geheel kosteloos en vrijblijvend. Wij werken niet op basis van een lidmaatschap of welke vergoeding dan ook vanuit de deelnemers. Deelnemers kunnen helemaal zelf bepalen van welke kortingen zij gebruik willen maken. Hierdoor houden zij zelf de touwtjes in handen, maar kunnen ze wel profiteren van flinke schaalvoordelen.' Leveranciers dragen een klein percentage af over de waarde van de werkelijke bestellingen door deelnemers. Voor Inkoop XL is dit een extra prikkel om de beste partijen voor de eerstelijn te contracteren, zodat bestellingen tot stand komen.

 

Over Inkoop XL
De inkoopprofessionals van Inkoop XL ontzorgen de zorgprofessionals op het gebied van marktverkenning, offertevergelijkingen, prijsonderhandelingen en contractmanagement. Inkoop XL is zelf geen directe leverancier, maar contracteert voor de eerstelijn een breed scala aan leveranciers. Het aanbod varieert van praktijk- en kantoorartikelen, medische disposables en apparatuur tot handeling bij griepmailingen. Wanneer een bepaald product of dienst niet in het overzicht staat, kunnen deelnemers deze indienen als nieuw inkooptraject. Inkoop XL onderhandelt vervolgens met diverse leveranciers om zo te voorzien in specifieke behoeften en de beste prijs-kwaliteitsverhouding te bedingen.

 

Waarom Inkoop XL:

  • Bespaar tot 30 procent op uw inkoopkosten
  • Deelname is geheel kosteloos en vrijblijvend
  • Producten en diensten met de beste prijs-kwaliteitsverhouding
  • Goede contracten met duidelijke en gunstige voorwaarden
  • Betrouwbare en geverifieerde leveranciers

Meer dan 1500 deelnemers
Inmiddels profiteren al meer dan 1.500 praktijken van scherpe inkoopvoorwaarden via Inkoop XL, waaronder de praktijken van Cohesie Huisartsenzorg, Syntein en HuisartsenOZL. De reacties zijn positief. Esther van Engelshoven, algemeen directeur van HuisartsenOZL: 'De praktijken van HuisartsenOZL hebben in 2018 al meer dan €100.000,-  bespaard dankzij Inkoop XL.'

 

Nieuwsgierig? In dit filmpje leggen we uit hoe Inkoop XL werkt:  

Kijk ook eens op www.inkoopxl.nl of neem contact op via T 070 330 6697 of E info@inkoopxl.nl

Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Betrokken partijen: Inkoop XL
Gerelateerde artikelen