menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
6 januari 2020

Cor van der Sluis over communicatiestijlen: ‘Als je elkaars communicatiestijl weet, kun je elkaar ook beter begrijpen’

Cor van der Sluis, trainer en eigenaar van trainingsbureau Frank, vertelt in de sessie ‘Ontdek uw eigen communicatiestijl’ over de verschillende communicatiestijlen en hoe deze stijlen met elkaar samenhangen. ‘Het is niet nodig om alle communicatiestijlen binnen een team te hebben. Het gaat erom dat je naar elkaar luistert.’
Cor van der Sluis over communicatiestijlen: ‘Als je elkaars communicatiestijl weet, kun je elkaar ook beter begrijpen’

Van der Sluis geeft een korte introductie in de vier communicatiestijlen. Hij stelt dat communicatiestijlen verschillen door het soort woorden die gebruikt worden, maar ook de hoeveelheid woorden die iemand gebruikt. In een interactieve sessie krijgen de deelnemers tijdens de sessie een papier met daarop aan twee kanten een woord. De vraag aan de deelnemers is om de woorden te omcirkelen, die hem of haar het beste omschrijven. Op basis van de antwoorden deelt Van der Sluis de deelnemers op in de vier communicatiestijlen.

 

Vier communicatiestijlen

De vier communicatiestijlen, waarin Van der Sluis de deelnemers indeelt zijn: controller, analyser, promotor en supporter. Uit de resultaten bleek dat het merendeel van de deelnemers als controller of promotor gezien konden worden. Daarnaast was er een deelneemster, die stijl van analyser hanteerde en niemand die de rol van supporter aannam. Dit komt redelijk overeen met de landelijke uitkomsten: 25-30 procent is controller, 40-42 procent is promotor, 10-14 procent is supporter en 10-14 procent is analyser.

 

 

 

Stereotypen

Van der Sluis vertelt de deelnemers het stereotype van elke stijl. ‘Promotors zijn popcornmachines. Bij elke stap hebben ze weer een nieuw idee. Ze maken het niet per se af of doen er iets mee, maar ze hebben wel veel ideeën. Zij kunnen ook in een gesprek zeggen ‘Genoeg over mij, maar wat vind jij nou eigenlijk van mij?’. Controllers lijken daarentegen wel een militaire rechtbank en tonen maar weinig emotie. Zij willen resultaat zien en dat moet op hun manier. Ten slotte willen analysers details en nog eens details. Zij gaan voor het kopen van een potlood warenonderzoek doen bij zoveel mogelijk verschillende winkels.’ Uiteindelijk bleken de stereotypen goed overeen te komen met de stijlen van de deelnemers.

 

5 tips van bezoekers om irritaties rondom communicatie op te lossen:

1: Meer vragen stellen!

2: Minder ‘Ja, maar’

3: Aanpakken, doen en de zaak ‘op orde’ houden

4: Wees direct!

5: Check of de boodschap ontvangen is, laat het weten en recheck

 

Cor van der Sluis geeft zelf nog een laatste tip: ‘Zorg dat je jouw bedoeling goed over kunt brengen door aan te sluiten bij hoe de ander luistert. En daar helpen de communicatiestijlen dan weer bij’.

 

Bekijk hier de presentatie van Cor van der Sluis

Lees ook het interview met Cor van der Sluis: Communiceren in de mondzorg: 'Communicatie draait om zelfreflectie'

Foto's: Martin Hols
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie

Lees meer over:
Communicatie
Gerelateerde artikelen
Open modal