menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
23 oktober 2014

De veranderde pensioenopbouw

Als kind wist ik het zeker: er was maar één geschikt cadeau voor mijn moeder en dat was een geld spuwend ezeltje. Maar helaas bestaan geld spuwende ezels alleen in sprookjes. Net als goede feeën die uw pensioentekort wegtoveren. Wilt u later een goed pensioen, dan is er werk aan de winkel. Zeker nu de regelgeving verandert.
De veranderde pensioenopbouw

Ongeacht of u verplicht deelneemt aan een pensioenregeling, u deed er altijd al verstandig aan om te sparen voor uw pensioen. Het is namelijk niet gezegd dat er nog zoiets bestaat als een AOW-uitkering tegen de tijd dat u met pensioen gaat. Bovendien: wie weet tot welke leeftijd de wetgever ons in de toekomst wil laten doorwerken. En u wilt toch ook het liefst zelf de vrije hand hebben in het moment waarop u uw werkzaamheden neerlegt?


Verlaging

Door de wijzigingen in de wetgeving komen er extra redenen bij om tijdig vermogen te reserveren voor later. Vanwege de verhoging van de pensioenrichtleeftijd zijn de pensioenopbouwpercentages verlaagd. Zo daalt het percentage bij bijvoorbeeld een middelloonregeling van 2,15% in 2014 naar 1,875% in 2015.


Bovenop deze verlaging komt de maatregel dat het opbouwen van pensioen over een inkomen van meer dan € 100.000 niet langer fiscaal gefaciliteerd is. Dat betekent dat vanaf 2015 uw pensioenopbouw bij het pensioenfonds gemaximeerd is. En ook de bruto lijfrentestorting die u mag doen.


Netto lijfrente

Als goedmaker voor de maximering van de pensioenopbouw introduceert de wetgever de netto lijfrente. Anders dan bij de bruto lijfrente zijn de premies niet aftrekbaar en de uitkeringen niet belast. En in box 3 komt er een extra vrijstelling voor deze spaarfaciliteit. Hoeveel u mag inleggen is afhankelijk van een leeftijdsafhankelijke staffel. Mede hierdoor is de netto lijfrente een heel klein doekje voor het bloeden.


Wilt u meer flexibiliteit behouden en zelf bepalen hoeveel u spaart en waaraan u uw gespaarde vermogen te zijner tijd besteedt, dan kunt u natuurlijk ook nog altijd geld opzij zetten op een spaar- of beleggingsrekening. Wat moeilijker, maar soms zeker zo effectief, is het om uw uitgaven structureel te verlagen om zodoende voldoende geld over te houden voor later. Dit doet u bijvoorbeeld door versneld af te lossen op uw hypotheek. Maar ook door er geen gewoonte van te maken om geld te lenen bij uw BV.


Nabestaanden

Overigens bent u er niet met alleen het tijdig opvangen van uw pensioentekort. Verdient u meer dan
€ 100.000 bruto per jaar, dan heeft de maximering ook verstrekkende gevolgen voor het nabestaandenpensioen. Hoe hoog de uitkering is die uw partner ontvangt na uw overlijden hangt namelijk direct samen met de op te bouwen ouderdomspensioenaanspraak; het nabestaandenpensioen is een percentage hiervan. En omdat het op te bouwen ouderdomspensioen lager wordt door de maximering op € 100.000, is er ook een lagere nabestaandenpensioenaanspraak vanaf volgend jaar. Dit kunt u alleen opvangen door voldoende vermogen achter de hand te houden. Of door vóór 1 januari 2015 een passende overlijdensrisicoverzekering te sluiten.

Joan Versluijs RFEA FFP, Manager Financiële Planning & Fiscaal Advies, VvAA
Geplaatst door: Rouke van der Hoek Rouke van der Hoek
Redactie
Betrokken partijen: VvAA
Gerelateerde artikelen