menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
14 mei 2018

Digitale consultatie voorkomt doorverwijzing naar specialist

Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) en het Martini Ziekenhuis starten met een innovatieve manier van digitale consulatie tussen huisarts en specialist. Met digitale consultatie kan de patiënt vaak bij zijn eigen huisarts onder behandeling blijven en hoeft hij geen gebruik te maken van zijn eigen risico voor een consult in het ziekenhuis.
Digitale consultatie voorkomt doorverwijzing naar specialist

Patiënten met specialistische zorgvragen worden door hun huisarts doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis. Volgens de initiatiefnemers kan een deel van de verwijzingen naar het ziekenhuis voorkomen worden wanneer er slimmer wordt samengewerkt tussen huisarts en medisch specialist. Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis: "Samenwerking met huisartsen is voor ons een heel belangrijk thema. En niet alleen uit de maatschappelijke verantwoordelijkheid die wij voelen voor de stijgende zorgkosten. Wij vinden dat we het moeten faciliteren om waar mogelijk, een patiënt in zijn vertrouwde omgeving te behandelen."

 

Digitaal contact met medisch specialist

Huisartsen in Groningen en Noord-Drenthe kunnen via het door ICT-bedrijf Calculus ontwikkelde programma VIPLive digitaal contact zoeken met medisch specialisten, daar waar het contact tussen huisarts en ziekenhuis tot op heden vooral via de telefoon verliep. Een huisarts kan via een beveiligde verbinding van de messenger van VIPLive, vragen stellen aan een medisch specialist. Daar kan hij, mits er toestemming is van de patiënt, medische gegevens bijvoegen. De specialist kan suggesties doen voor vervolgbehandeling bij de huisarts of vragen om een doorverwijzing. De consultatie wordt vastgelegd in zowel het systeem van de huisarts als van het ziekenhuis en vervolgens automatisch gedeclareerd.

 

Ron Cator, coördinator eerstelijnssamenwerking in het Martini Ziekenhuis: "We hopen dat dit systeem werkt als een soort filter voor twijfelgevallen. Zo kunnen we sommige doorverwijzingen voorkomen. Daardoor ontstaat ruimte op onze poli’s en kunnen we toegankelijker zijn voor mensen met complexe problematiek." Daarnaast kunnen verwijzingen worden geoptimaliseerd. "Een specialist kan vragen een patiënt door te verwijzen, en gelijk adviseren om bijvoorbeeld alvast een echo te doen. Zo kan hij zijn consult efficiënt inrichten", aldus Cator.

 

Beter, efficiënter en goedkoper

Het systeem leidt volgens de initiatiefnemers ook tot lagere kosten. "Digitale consultatie kan de zorg beter, efficiënter en goedkoper maken", zegt Etty ter Steeg, regiomanager Noord bij Menzis. "Minder gebruik van specialistische zorg betekent immers lagere zorgkosten. Voor zowel patiënten als zorgverzekeraars. Daarnaast bespaart het patiënten een reis naar het ziekenhuis en wordt invulling gegeven aan het motto 'De juiste zorg op de juiste plek'."

 

Aan de pilotfase doen zes grote poliklinieken van het Martini Ziekenhuis en huisartsen die regelmatig naar het ziekenhuis verwijzen mee. Ook zorgverzekeraar Menzis is nauw betrokken bij het project. Het streven is om op termijn meer huisartsen, meer poliklinieken van het Martini Ziekenhuis en andere perifere ziekenhuizen in de regio te laten aansluiten.

Bron: Skipr
Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie
Gerelateerde artikelen