menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
28 november 2019

Een derde van de Nederlanders gebruikt aanvullende tandartsverzekering niet

Op dit moment heeft bijna 80 procent van de Nederlanders een aanvullende zorgverzekering en 77 procent daarvan een tandartsverzekering. Een derde van de Nederlanders gebruikt die verzekering niet, zo blijkt uit onderzoek van Prijsvergelijker Pricewise.
Een derde van de Nederlanders gebruikt aanvullende tandartsverzekering niet

Tandartskosten vallen niet onder basisverzekering, met uitzondering van  bepaalde chirurgische ingrepen. Verstandskiezen trekken door de kaakchirurg valt bijvoorbeeld wel onder de basisverzekering. Daarbij geldt wel een eigen risico van minimaal 385 euro. Met een aanvullende tandartsverzekering kunnen patiënten de tandartskosten slechts gedeeltelijk terug krijgen.


Een derde van de Nederlanders gebruikt die verzekering niet. Ook blijken veel patiënten met gebitsprotheses onnodig verzekerd voor tandartskosten, signaleert tandartsprotheticus Gerard Mirer. Gebitsprotheses vallen onder de basisverzekering met een vergoeding van 75 procent. 

 

Premie tandartsverzekering hoger dan gemiddelde tandartskosten

Uit onderzoek van Pricewise in samenwerking met onderzoeksbureau Panel Inzicht blijkt dat een tweejaarlijks controlebezoek uit eigen zak betalen goedkoper is dan de premie voor de tandartsverzekering. De premie voor de meest gekozen tandartsverzekering ligt gemiddeld op 147,50 euro en is hoger dan het bedrag wat mensen per jaar kwijt zijn aan de tandarts. Dat blijkt ook uit het rapport ‘Verzekerden in beeld’ van onderzoeksbureau Vektis.

 

Een halfjaarlijkse controle bij de tandarts kost gemiddeld 22 euro. Met een bezoek aan de mondhygiënist erbij is dat 123 euro per jaar. Mensen met een aanvullende tandartsverzekering hebben gemiddeld 128 euro aan tandartskosten ingediend bij hun verzekeraar. Dat ligt dus hoger dan de kosten voor een tweejaarlijkse controle met eventueel een bezoek aan de mondhygiënist.

 

Bron: Aanvullende tandartsverzekering vaak overbodig: ‘Een op drie gebruikt het niet’

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Tandarts Kosten
Gerelateerde artikelen
Open modal